Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Otsinochna_diyalnist_Samostiyna_2010 (1).doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
820.22 Кб
Скачать

Питання для самоконтролю.

  1. Дати визначення земельної ренти.

  2. Охарактеризувати періоди формування теорії утворення земельної ренти.

  3. Розкрити механізм утворення земельної ренти.

  4. Охарактеризувати умови утворення диференціальної ренти І.

  5. Охарактеризувати умови утворення диференціальної ренти II.

  6. Охарактеризувати умови утворення абсолютної ренти.

  7. Охарактеризувати умови утворення монопольної ренти.

  8. Розкрита суть застосування земельної ренти в ринкових умовах

  9. Вкажіть обєкти, предмет і критерії бонітування грунтів.

  10. Визначіть сутність бонітування грунтів

  11. Вкажіть класифікацію грунтів

  12. Які діагностичні ознаки грунтів?

  13. Особливості складання і перевірки шкал бонітування грунтів.

Самостійна робота№30/9

Тема: Грошова оцінка земель сільськогосподарського , несільськогосподарського призначення

Питання:

1.Процедура грошової ( нормативної) оцінки земель сільськогосподарського призначення

2. Грошова оцінка земель промисловості, транспорту, зв»язку, оборони та іншого призначення

3. Грошова оцінка земель лісового, водного фонду

Ключові терміни і поняття:

-земля, земельна ділянка,

- нормативна грошова оцінка земельних ділянок

Методичні рекомендації

Ґрунтовне реформування земельних відносин може бути здійснено лише за наявності грошової оцінки земель, яка необхідна при паюванні земель, передачі їх у власність, у спадщину; під заставу, при даруванні, купівлі-продажу земельної ділянки та права оренди визначенні ставок земельного податку, ціноутворенні, обліку сукупної вартості основних засобів виробництва, визначенні розмірів внеску до статутних фондів колективних сільськогосподарських підприємств, спільних підприємств, об'єднань, кооперативів тощо. Вона є вихідною базою для здійснення операцій із земельними частками(паями), а також для встановлення стартової ціни земельних ділянок при їх продажу на аукціонах.

Грошова оцінка земель здійснюється - землевпорядною службою Держкомзему України із залученням науково-дослідних установ і організацій, які займаються ; дослідженнями питань оцінки і використання земельних ресурсів, за методикою, розробленою Інститутом аграрної економіки разом з Держкомземом України, за участю науково дослідних установ і організацій Української академії аграрних наук, та затвердженою постановою Кабінету Міністрів України від 23 березня 1995 року №213 у відповідності з порядком грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення та населених пунктів" (с.283), затвердженим спільним наказом Деріккомзему України, Мінсільгосппроду України, Держкоммістобудування України та Української Академії аграрних наук від 27 листопада 1995 року N 76/230/325/150.

Вивчення даного питання необхідно розпочати з ознайомлення з методикою нормативної грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення та населених пунктів .

Грошова оцінка земель визначається розміром щорічно одержаного рентного доходу з урахуванням строку його капіталізації. Останній залежить від розміру процентної ставки за користування довгостроковим кредитом. В методиці прийнято термін капіталізації в 33 роки, що відповідав г. трипроцентній платі за користування кредитом. Низька процентна ставка зумовлюється тим, що на відміну від інших засобів виробництва земля є найбільш стабільним об'єктом вкладання капіталу і залишається постійною у сфері виробництва.

В основу методики визначення грошової оцінки земель покладено рентний дохідна вирощуванні зернових культур, які в структурі посівів займають найбільшу ,питому вагу і вирощуються практично на; всіх землях.

Інформаційною базою визначення грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення є матеріали державного земельного кадастру (кількісна і якісна характеристика та економічна оцінка земель, бонітування ґрунтів). Економічна оцінка земель проведена в Україні в 1988 році на основі результатів господарської діяльності з 1980-1986 рр. Вказаний період характеризується стабільністю цін на промислову і сільськогосподарську продукцію, що дає підстави використовувати відношення рентних доходів, які одержували на землях різної якості, виражене в балах.

Для визначення грошової оцінки земель по Україні розраховується диференціальний рентний доход з орних земель за економічною оцінкою по виробництву зернових культур (у центнерах) за формулою:

Pдн = (УхЦ-3-3xKнр):Ц (1)

де Рдн - диференціальний рентний доход з гектара орних земель (у центнерах);

У - урожайність зернових з гектара (у центнерах);

Ц - ціна реалізації центнера зерна;

З - виробничі затрати на гектар;

Кнр - коефіцієнт норми рентабельності.

Крім диференціального рентного доходу, в сільському господарстві створюється абсолютний; рентний доход.

Наступне питання теми базується на Методиці визначення показників грошової оцінки земель несільськогосподарського призначення різних за галузевим характером має свої особливості.

В основу грошової оцінки земель промисловості, транспорту, зв'язку, оборони та іншого призначення покладено капіталізований рентний дохід від цільового використання та здійсненого поліпшення їх облаштування.

Рентний дохід, який створюється за рахунок облаштування земельної ділянки, визначається за формулою:

Рпнп = (ТП - 3 - 3 х Кнр ) х Взп/Воф ,

Рпнп -рентний дохід, грн. на кв. м.;

ТП -нормативний обсяг товарної продукції підприємства, яке с власником або користувачем оцінюваної земельної ділянки, гри на кв. м.; З- виробничі затрати, грн на кв. м.;

Кнр коефіцієнт норми рентабельності, який визначає обсяги витрат на розширене відтворення виробництва (приймається на рівні 0,12);

Взп балансова вартість будівель і споруд, розташованих в межах земельної ділянки та інженерно-транспортної інфраструктури, яка розташована за межами земельної ділянки і знаходиться на балансі даного підприємства, грн.;

Воф - балансова вартість основних фондів підприємств, грн. Нормативний обсяг товарної продукції (ТП)-розрахункова величина, яку отримують як добуток виробничих затрат (3) та коефіцієнтанормативної рентабельності (Кнр =1,15).

В основу розрахунку грошової оцінки земель під водою покладено нормативний середньорічний ефект від використання водного об'єкта, що розташований на оцінюваній земельній ділянці. Його розраховують як частку загальної суми середнього ефекту, який створюється за рахунок використання водного об'єкта для задоволення народногосподарських і суспільних потреб. Частка землі в загальному економічному ефекті встановлена у розмірі 0,33, вважається, що решта ефекту створюється водними ресурсами та виробничими фондами.

До земель лісового фонду належать землі, вкриті лісовою рослинністю, а також не вкриті лісовою рослинністю, але надані для потреб лісового господарства.

В основу розрахунку грошової оцінки земель лісового фонду покладено капіталізацію нормативного середньорічного економічного ефекту від використання лісу, який диференціюються в залежності від типу лісорослинних умов у відповідній природній (лісорослинній) зоні, групі та категорії захисності лісів, лісотаксованому поясі та розряді лісових такс.

ЛІТЕРАТУРА.

1.Методика нормативної грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення та населених пунктів ( Із змінами, внесеними згідно з Постановами КМ N 843 ( 843-2004-п ) від 05.07.2004 )

2. Методика грошової оцінки земель несільськогосподарського призначення (крім земель населених пунктів)" , затверджена постановою Кабінету Міністрів України від 30 травня 1997 р. № 525 ( зі змінами та доповненнями),

3. Оцінка земель: Навчальний посібник / М.Г.Ступень, Р.Й.Гулько, І.Р. Залуцький, О.Я. Микула та ін..: За заг.ред. М.Г.Ступеня.- Львів: « Новий світ-2000».-2005, с.189-203

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]