Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Otsinochna_diyalnist_Samostiyna_2010 (1).doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
820.22 Кб
Скачать

1.Пазинич в.І. Оцінка об’єктів нерухомості: навч. Пос. К.: Центр учбової літератури, 2009, ст.45-50 питання для самоконтролю :

1.Назвіть операції, які можуть здійснювати ріелторські фірми

2.Як регулюється ріелторська діяльність в Україні

3.Опишіть технологію надання ріелторських послуг

4.Охарактеризуйте основні напрями ріелторської діяльності

Самостійна робота №16/9

Тема: Роль та задачі держави у формуванні ринку нерухомого майна

Питання:

1.Державне регулювання ринку нерухомого майна

2.Функції Бюро технічної інвентаризації у процесах реєстрації прав власності на обєкти нерухомості

Ключові терміни і поняття:

- бюро технічної інвентаризації (БТІ) - підприємство комунальної власності, яке згідно з чинним законодавством здійснює технічну інвентаризацію об'єктів нерухомого майна, державну реєстрацію правоустановлюючих документів на них, оцінку та облік нерухомості (крім земельних ділянок)

Методичні рекомендації

Перше питаня стосується визначення особливостей державного регулювання ринку нерухомого майна. Необхідно відмітити, що за останні роки в Україні сформувався ринок нерухомості. Понад 12 млн. жителів України здійснили приватизацію своїх земельних ділянок загальною площею приблизно 4 млн. гектарів. Мешканці міст приватизували приблизно 5 млн. квартир та одноквартирних будинків.

Приватизовано та акціоновано понад 60 тисяч підприємств, левову частку вартості яких складає нерухоме майно. Власниками різноманітних об’єктів нерухомості стали понад 80% населення України.

Значна частина приватизованої нерухомості вже потрапила на вторинний ринок. Стихійний ринок нерухомості поступово набуває цивілізованих рис. Його функціонування в Україні забезпечується низкою законодавчих актів, починаючи з Конституції України та закінчуючи нормативними актами органів місцевого самоврядування. Проте залишається велика кількість невирішених проблем, пов’язаних із здійсненням операцій з нерухомим майном та захистом прав громадян на ринку нерухомості.

Важливу роль мають відіграти органи державної реєстрації об'єктів нерухомого майна та прав власності.

Верховною Радою України прийнято Закон України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухомоме майно та їх обмеження" від 1.07.2004 року № 1952 -ІV, яким визначається система органів, які будуть здійснювати державне регулювання в цій сфері. Зокрема, це центральний орган виконавчої влади з питань містобудування та архітектури, Міністерство юстиції України, що визначатимуть зміст та порядок ведення державного реєстру об'єктів нерухомого майна та прав на них. До органів державного регулювання в цій сфері також віднесено Центральне бюро технічної інвентаризації та територіальні бюро технічної інвентаризації. Територіальні бюро технічної інвентаризації мають функціонувати як державні підприємства.

Далі необхідно ознайомитися із функціями Бюро технічної інвентаризації та визначити його роль у процесах реєстрації прав власності на обєкти нерухомості

Необхідно відмітити, що на сьогоднішній день в Україні продовжується процес здійснення ринкових реформ, який включає в себе, зокрема, приватизацію державного майна, корпоратизацію державних підприємств з метою наступної їх приватизації, земельну реформу, розгортання іпотечної справи тощо. Належне місце у сучасному процесі реформування відносин власності, поряд з названими явищами, поступово займає такий важливий вид діяльності, як державна реєстрація прав на нерухоме майно.

У цьому сенсі державна реєстрація прав на нерухоме майно є важливим чинником гарантування і захисту прав власників, забезпечує офіційне визнання і юридичне закріплення державою прав фізичних і юридичних осіб на нерухоме майно.

Державна реєстрація прав на нерухоме майно забезпечує можливість відображення, так би мовити, як статичного, так і динамічного процесу відносин власності, що, з одного боку, знаходить своє відображення у збереженні відомостей у спеціальному реєстрі про дійсного власника нерухомого майна, з іншого – про наступні переходи права власності на нерухомість.

Дальше необхідно перейти до вивчення законодавчої бази систему реєстрації прав власності на нерухоме майно ще не можна назвати стабільною і чітко налагодженою. Підтвердженням цього слугує те, що реєстрацію прав на земельні ділянки здійснюють органи по земельних ресурсах. Реєстрацію прав власності на нерухоме майно, що знаходиться на земельних ділянках, проводять бюро технічної інвентаризації. Реєстрацію заборон та арештів на відчуження, іпотеки нерухомого майна - нотаріуси.

Повноваження щодо ведення державного земельного кадастру, в тому числі державної реєстрації земельних ділянок, закріплені за Держкомземом Земельним кодексом України.

Повноваження щодо реєстрації прав власності на нерухоме майно закріплені за бюро технічної інвентаризації (далі – БТІ) Тимчасовим положенням про порядок державної реєстрації прав власності на нерухоме майно, затвердженим наказом Міністерства юстиції України від 7 лютого 2002 року № 7/5 (із змінами і доповненнями).

Положення про Єдиний реєстр заборон відчуження об’єктів нерухомого майна, затверджене наказом Міністерства юстиції України від 9 червня 1999р. № 31/5 (у редакції наказу Міністерства юстиції України від 18 серпня 2004 р. N 85/5), регулює порядок ведення нотаріусами відповідного реєстру.

Тимчасовий порядок державної реєстрації іпотек, затверджений Постановою Кабінету Міністрів України від 31 березня 2004 року № 410, регулює, відповідно, порядок реєстрації нотаріусами іпотек нерухомого майна.

З 1 січня 2004 року набув чинності Цивільний кодекс України, прийнятий Верховною Радою України 16 січня 2003 року.

Статтею 182 цього Кодексу встановлено, що право власності та інші речові права на нерухомі речі, обмеження цих прав, їх виникнення, перехід і припинення підлягають державній реєстрації.

Згідно зі статтею 331 Цивільного кодексу України, якщо право власності на нерухоме майно відповідно до закону підлягає державній реєстрації, право власності виникає з моменту державної реєстрації.

Впродовж останніх років створювалась система реєстрації прав власності на об’єкти нерухомого майна (крім земельних ділянок), найголовнішим структурним елементом якої є БТІ, які здійснюють функції з реєстрації прав власності на об’єкти нерухомого майна, що розташовані на земельних ділянках, облік нерухомого майна, оформлюють право власності на таке майно та безпосередньо здійснюють реєстрацію прав на нерухоме майно, вносять дані до електронного Реєстру прав власності на нерухоме майно, згідно з Тимчасовим положенням про порядок державної реєстрації прав власності на нерухоме майно, затвердженим наказом Міністерства юстиції України від 7 лютого 2002 року № 7/5.

БТІ функціонують по всій території України, працюють в налагодженому зв’язку з нотаріальними органами та іншими установами, які здійснюють операції з нерухомим майном. Бюро на належному рівні забезпечені приміщеннями, сучасною оргтехнікою, іншими матеріальними ресурсами, кваліфікованими кадрами з великим досвідом роботи в цій галузі. Окрім цього, БТІ за час діяльності накопичили значний обсяг інформації про права на об’єкти нерухомості.

Дещо пізніше Міністерством юстиції України було прийнято наказ «Про затвердження Порядку ведення Реєстру прав власності на нерухоме майно від 28 січня 2003 року № 7/5.

Згідно з п. 1.2 Порядку реєстр прав власності на нерухоме майно - це єдина комп’ютерна база даних, що забезпечує довічне зберігання інформації про права власності на нерухоме майно, її видачу та захист від несанкціонованого доступу.

Державну реєстрацію прав власності на нерухоме майно здійснюють Бюро технічної інвентаризації у межах визначених адміністративно-територіальних одиниць.

БТІ приймають заяви про внесення записів до Реєстру прав, внесення змін до записів, скасування записів у Реєстрі прав, приймають запити, надають витяги з Реєстру прав та виконують інші функції, передбачені цим Порядком. У разі припинення виконання своїх функцій БТІ зобов’язане передати всі документи та матеріали, пов’язані з виконанням своїх функцій, держателеві Реєстру прав.

Видача витягів з Реєстру прав, а також оформлення свідоцтв про право власності на нерухоме майно здійснюється на спеціальних бланках встановленої форми, що сприяє захисту інформації.

ЛІТЕРАТУРА

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]