Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вопросы по всему.doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
8.5 Mб
Скачать

22. Міські та сільські парки культури та відпочинку.

Парк міського значення розрахований на масові відвідини і тому має достатньо розвинену дорожню мережу і складніший комплекс елементів об’ємно-просторової структури, що включає разом з малими і крупними спорудами водоймища, гаї, групові і одиночні посадки дерев і чагарників, великі квіткові портери, фонтани і ін. Вибір ділянки для парку загальноміського значення визначається перш за все природними умовами ландшафту – наявністю лісового масиву, водоймища або виразного рельєфу.

Основні етапи проектування міських парків:

  1. Визначення загальної площі території.

  2. Функціональне зонування.

  3. Ландшафтно –планувальна організація території.

  4. Баланс територій.

Території парків ділять на зони:

  1. масових заходів – 5-17% загальної площі, кількість відвідувачів 15%. Площа на одного відвідувача 30-40м2. Розташовується поблизу головного входу в парк.

  2. Зона тихого відпочинку - 50-75% загальної площі. Кількість відвідувачів -30%. Площа на одного відвідувача 200м2. Займає велику частину парку, характеризується природним пейзажем. Тут можуть бути малі архітектурні форми, а архітектурні споруди виключаються. Вона повинна бути на 90% озеленена, щоб можна було відпочивати на газонах під деревами.

  3. Зона культурно – просвітницьких заходів. Складає 3-8% загальної площі. Кількість відвідувачів 20-25%. Площа на одну людину 10-20м2. Ця зона виділяється в окрему або може бути вільно розташованою на території парку. Характеризується наявністю архітектурних споруд ( кафе, виставкові зали), споруди можуть бути розташовані по всьому парку.

  4. Фізкультурно-оздоровча зона – 10-20% загальної площі. Кількість відвідувачів 20%. Площа на одного відвідувача 75-100м2.Фізкультурно – оздоровчі споруди об’єднуються в один комплекс. Велосипедні ( лижні ) доріжки можуть бути розташовані по всьому парку, але так щоб не ускладнювати рух людей.

  5. Зона дитячого відпочинку розташована відособлено на незначному віддалені від входу в парк. Ці майданчики захищають зеленню від шуму, пилу і сонячного перегріву.

  6. Господарська зона складається з 1-5% (точки торгівлі, автостоянки). Розташовується на периферії парка, має свій вихід на прилеглу вулицю.

У парку повинне бути стільки додаткових входів, щоб з кожного прилеглого району люди могли б заходити.

Ширина алей і прогульних доріжок 3-10м. В зоні масових заходів - 1,5-5 м. У зоні тихого відпочинку перед входом в парк передбачається майданчик для зупинки транспорту і стоянки автомобілів.

Три відомих типи парків:

1)при розмірах не більше 70 га. Раціональна організація комплексного паркового центру зміщена до периферійних ділянок. Навколо центру повинна бути зона інтенсивного відпочинку.

2)парк середніх розмірів до 150 га. Має 4 спеціалізованих центри. Оптимальне розміщення центрів поза природним ядром.

3) крупні парки 200-500 га. Має декілька комплексних крупних центрів. Між центрами повинна бути пішохідна доступність.

Сільські парки влаштовують при школах, клубах, поряд з озелененими ділянками суспільних закладів. Рекомендується використовувати території, що примикають до лісу, гаю, плодових садів. Площа парку 2-3 га. Площа парку залежить від кількості проживаючих людей.

Функціональне зонування повинне проводиться так, щоб був забезпечений відпочинок, заняття спортом, і т.д.:

1) можна зробити так, щоб стадіон вдень використовувався для спорту, а увечері як парк (суміжне використання). Газон повинен бути стійким до толочення.

2) якщо на території селища є пам'ятник, то його потрібно включити в парковий ансамбль.

3) якщо парк примикає до лісу, то влаштовують зону лісового масиву, вширшки 200м, з велосипедними доріжками і місцями відпочинку.

Для масових заходів використовується 15% загальної площі. Можна влаштовувати літники, дискотеки, ігрові автомати і т.д.

Зона спорту 35%. Дитяча зона -15%(дитячі атракціони). Можна суміщати і використовувати як дитячі сади. Зона прогулянок і відпочинку 27%. Меморіальна зона 3%. Адміністративно-господарська ділянка – 5%.

Планувальна структура - вхід в парк з боку суспільного центру або клубу. Головна алея пов'язує вхід із спортивним ядром. Дільниця масових заходів розміщується спочатку або біля спортивного ядра. Дитяча зона біля зони відпочинку. Прогульні доріжки 1 – 1,5 м. без тупиків. На адміністративно-господарській зоні, є свій вихід і проїзд 3,5м.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]