Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗМІСТ.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
1.18 Mб
Скачать

2.4. Біліннгова система для операторів ip телефонії

Найбільш кращим варіантом підключення оператора IP телефонії до Ip-мережі представляється підключення на правах корпоративного клієнта, при якім мережа виставляє груповий рахунок регіональному операторові, а він у свою чергу виставляє мережі рахунок за термінований трафік на підставі інформації, отриманої зі своєї біллингової системи.

Наявність власної біллингової системи дозволяє операторові IP телефонії не залежати від конкретної мережі, використовувати різні тарифні плани й повністю контролювати свій бізнес.

Бажано, щоб біллингова система забезпечувала надання предоплачених послуг IP телефонії, а також послуг місцевому, міжміському й міжнародному телефонному зв'язку по ТМЗК і послуг доступу в Інтернет по єдиній дебітній сервісній карті, тому що сьогодні оператори прагнуть охопити як можна більш широкий спектр надання послуг. Здобуваючи таку карту, абонент одержує свій особистий Pin-Код. Щоб скористатися послугою телефонного дзвінка по ТМЗК або IP мережі, абонентові необхідно подзвонити з будь-якого телефону по зазначеному на карті номері ( для традиційної й IP телефонії вказуються різні номери доступу), увести в ході діалогу із системою свій Pin-Код і номер телефону викликуваного абонента. Прийнявши введений абонентом номер, система встановлює вихідне з'єднання й перемикає розмовний тракт. Після відповіді викликуваного абонента включається тарифікація й, у відповідності з вартістю послуги, зменшується залишок на рахунку карти. Щоб скористатися послугою доступу до ресурсів глобальної мережі Інтернет користувачеві необхідно встановити модемне з'єднання з постачальником послуг Інтернет, увести ім'я користувача й Pin-Код, після проведення процедури аутентифікаії користувачеві виділяється IP адреса, і він може починати роботу в мережі, у відповідності з вартістю послуги, зменшується залишок на рахунку карти. Біллингова система повинна відповідати вимогам безпеки й надійності, надавати широкі можливості адміністраторові системи, забезпечувати видачу статистики по функціонуванню системи й обслуговуванню викликів, підключатися до ТМЗК ( для надання предоплачених послуг традиційному телефонному зв'язку) по інтерфейсу Е1 і системам сигналізації E-DSS1, СКС 7, 2 ВСК, підключатися до шлюзів IP-телефонії й серверам доступу в Інтернет через IP мережу по протоколу RADIUS, забезпечувати сумісність із основними постачальниками встаткування, такими як: Cisco, Lucent Technologies, Nortel і ін. Крім передоплачених послуг регіональні оператори, як правило, надають послуги Інтернет у кредит. Особливо актуальна така форма розрахунку для корпоративних клієнтів, що користуються виділеними IP каналами. Це означає, що біллингова система повинна збирати дані з маршрутизаторів ( для маршрутизаторів Cisco ця функція реалізується за допомогою технології Netflow), аналізувати їх, нараховувати оплату за користування різними послугами: Web-хостинга, e-mail, Web-серфінгу й т.буд., тобто диференціювати послуги при нарахуванні оплати за них.

4.3. Функції ip телефонів

Додаткові телефонні властивості, такі як маршрутизація дзвінка, спливаючі вікна, альтернативний GSM- роумінг і впровадження IVR – легше й дорожче впровадити й інтегрувати. Той факт, що телефонний дзвінок перебуває в тій ж самій мережі передачі даних, що й персональний комп'ютер користувача, відкриває шлях багатьом новим можливостям.

Функції ІР телефонів:

  • користувач може одержати повідомлення голосової пошти;

  • користувач може переглянути неодержані виклики, що виходять виклики, які він виконував, і прийняті їм виклики;

  • користувач може сконфігурувати список швидкого набору номера для часто використовуваних номерів;

  • користувач може встановити індивідуальні настроювання, такі як тип дзвінка й контрастність дисплея.

Приклади функцій при роботі з викликами:

  • повторний набір номера;

  • ідентифікація зухвалої сторони (CLID);

  • очікування виклику;

  • утримання виклику;

  • тристороння конференція.

Мережеві функції:

  • підтримка протоколів аудіокомпрессії G.711a, G.711u, G.729ab

  • 10BASE-T Ethernet з'єднання через рознімання RJ-45;

  • можливість конфігурації телефону з використанням Trivial File Transfer Protocol (TFTP) сервера;

  • одержання мережних параметрів за рахунок використання протоколу динамічного конфігурації хостів (DHCP);

  • визначення голосової активності, придушення голосових пауз.