Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗМІСТ.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
1.18 Mб
Скачать

3.3. Фізичні інтерфейси

FXS (Foreign exchange Station)

Двопроводова абонентська лінія з інтрефесним роз’ємом RJ-11. Використовується для підключення кінцевого користувача з телефонним апаратом. Подає на телефонний апарат необхідна напруга, генерує дзвінки й тональні сигнали, сприймає положення трубки (знята/покладена) і набір номера від телефонного апарата.

FXO (Foreign exchange Office)

Інтерфейс, використовуваний для емуляції телефонного апарата, підключеного до АТС. У якості інтерфейсного рознімання використовується розетка RJ-11. Використовує подаване АТС напругу, сприймає дзвінки й тональні сигнали. ємулує положення телефонної трубки (знята/покладена) і генерує набір номера для АТС.

E&M

Система стандартних сигналів для з'єднання локальних АТС через ТМЗК. Використовує інтерфейс із вісьма проводами, з яких для передачі контрольних і інформаційних сигналів можуть бути задіяно чотири проведення, а, що залишилися одна або дві пари використовуються для голосу. Залежно від кількості пар для голосу й методів передачі сигналізації розрізняють E&M типів I, II, III, V.

E1

Європейський стандарт для цифрових ліній зв'язку, що полягають із 30 каналів по 64 Кбит/c кожний (використовуються в телефонії в якості голосових каналів), крім того, використовується окремий канал для синхронізації й окремий канал для передачі керуючих сигналів. E1 стандартизований ITU-T.

3.4. Принцип роботи VoIp

VoІР (англ. Voice over IP; IРтелефонія) — система зв'язку, що забезпечує передачу мовного сигналу по мережі Інтернет або по будь-яких інших IpтМережам. Сигнал по каналу зв'язку передається в цифровому виді й, як правило, перед передачею перетворюється (стискується) для того, щоб вилучити надмірність. Інакше кажучи, VoІР – це технологія передачі голосової інформації в режимі реального часу через Інтернет або будь-яку іншу мережу на основі протоколу IP (Internet Protocol).

IР телефонія (VoІР) — система зв'язку, при якому аналоговий звуковий сигнал від одного абонента дискретизується (кодується в цифровий) вид, компресується й пересилається по цифрових каналах зв'язку до другого абонента, де проводиться зворотна операція — декомпресія, декодування й відтворення аналогового сигналу. Voip- шлюз — це межмережий шлюз, призначений для перекладу трафіка між мережами різних типів.

VoІР шлюзи можна розділити на багатоканальні й одноканальні: -багатоканальні VoІР- шлюзи призначені для корпоративного застосування. Такі шлюзи підключають до офісних АТС. З їхньою допомогою по IР- мережі передають одночасно десятки телефонних розмов. -одноканальні VoІР- шлюзи використовують у маленькі (домашніх) офісах. До таких шлюзів підключають звичайні аналогові телефонні апарати. VoІР -шлюзи можуть мати різну ємність (число телефонних інтерфейсів), відрізнятися конструкцією (настільне виконання або в 19" стійку) і блоком живлення (вбудований або зовнішній). Voip- шлюз як правило має вбудований маршрутизатор, що підтримує широкий набір протоколів маршрутизації, авторизацію користувачів з можливістю автоматичного одержання й роздачі IpсАдрес ( як сервер і як клієнт), установлення пріоритетів для різних видів трафіка (Qos, Quality of Service) достатній набір, що й має, функцій керування смугою пропущення, мережної безпеки, обліку/аналізу трафіка й адміністрування. Коли актуальність і затребуваність IpгТехнологій у корпоративному секторі стала очевидна, виробники офісних телефонних станцій почали випуск плат розширення для офісних АТС. Ці плати дозволяли здійснювати передачу трафіка прямо в IР- мережі,рис.3.2. Однак вартість плат розширення виявилася невиправдано висока, що й привело до появи VoІР- шлюзів на ринку.

Рис.3.2. Принцип роботи VoІР

Основні відмінності VoІР- шлюзів від плат розширення АТС: - вартість VoipлШлюзів у кілька раз нижче ( розраховуючи на один канал); - витрати на установку, настроювання й обслуговування VoiІР- шлюзів: помітно нижче ( за рахунок того, що ці роботи можуть виконуватися силами власної IT служби);

- збільшення числа каналів VoІР- шлюзів також обходиться в кілька раз дешевше (докуповуються модулі розширення).

VoІР- шлюзи краще сумісні з VoipаУстаткуванням інших виробників (помітно менше ймовірність проблем при стиканні з устаткуванням оператора IР телефонії). Організація дешевого міжміського зв'язку між філіями. Друге по популярності застосування VoІР- шлюзів — організація дешевому зв'язку між філіями компанії, розташованими в різних містах. Перевага використання VoІР- шлюзів у цьому випадку досить очевидно. Класичний дорогий зв'язок між філіями через операторів далекого зв'язку, заміняється дешевою IР- телефонією. При цьому не потрібні навіть послуги операторів IР телефонії. VoІР- шлюзи в кожній філії конфігуруються на пряму роботу один з одним, відповідно компанія оплачує такі телефонні розмови за ціною звичайного Інтернет трафіку.