Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗМІСТ.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
1.18 Mб
Скачать

3.Основні моделі забезпечення якості обсуговування в мережах ір

3.1. Технологія диференційованого обслуговування

Ще одна технологія забезпечення якості обслуговування розроблена робочою групою IETF по диференційованім обслуговуванню (Differentiated Services, DiffServ). Ця група виділилася з робочої групи по інтегрованім обслуговуванню (Integrated Services, IntServ), завдання якої полягає в розробці стандартів для підтримки трафіку Internet реального часу.

Проведена в рамках IntServ робота відбиває деякі з особливостей концепції RSVP. Інтегроване обслуговування припускає сигналізацію від краю до краю й у дійсності використовує протокол RSVP між відправниками й одержувачами.

Технологія IntServ визначає три класи обслуговування для IP-мереж:

  • у міру можливості - це те, що зараз пропонує Internet;

  • с контрольованою завантаженістю - додаток одержує той рівень обслуговування, який воно мало б у слабко завантаженій мережі;

  • с гарантованим обслуговуванням - необхідна пропускна здатність протягом усього сеансу надається з гарантією на параметри якості обслуговування.

Як і RSVP, інтегроване обслуговування має проблеми з масштабуванням, тому дана технологія чи навряд покине межі корпоративних мереж. Як було відзначено, RSVP припускає досить значні накладні витрати, тому що кожний вузол уздовж шляху проходження пакетів повинен підтвердити надання запитаного якості послуг.

Диференційоване обслуговування (DS) пропонує більш простий і масштабований метод забезпечення якості обслуговування для додатків реального часу. Одним із ключових моментів у роботі над DiffServ є перевизначення 8-бітного поля «Тип сервісу», ToS (Type of Service) у заголовку Ipv4. У технології DS це поле, що має найменування DS (Differentiated Services), може містити інформацію, на підставі якої вузли уздовж маршруту визначають, як їм слід обробляти пакети й передавати їхньому наступному маршрутизатору. У цей час тільки 6 з 8 біт у поле DS були визначені, і тільки одне призначення було стандартизовано. Це призначення відоме як прийняте за замовчуванням - Default (DE), воно визначає клас обслуговування " у міру можливості". Інше передбачуване призначення, термінове відправлення (Expedited Forwarding, EF), повинне забезпечити скорочення затримок і втрат пакетів.

При вступі трафіка в мережу прикордонний маршрутизатор класифікує трафік відповідно до інформації, що втримується в поле DS. Він передає наступним за ним маршрутизаторам цю інформацію, на підставі якої вони довідаються, яким образом обробляти даний конкретний потік.

Технологія DiffServ, крім того, скорочує службовий трафік у порівнянні з RSVP і IntServ, що опираються на сигналізацію від краю до краю. Технологія DiffServ класифікує потоки відповідно до визначених правил і потім поєднує однотипні потоки. Подібний механізм робить DiffServ набагато більш масштабованим, чому його попередника IntServ. Увесь трафік з однаковими мітками розглядається однаковим способом, тому реалізація DiffServ у мережі великого підприємства або в глобальній мережі виявляється більш реальним завданням. Зрозуміло, переваги DiffServ не можна одержати автоматично. Маршрутизатори повинні розуміти «мічені потоки» і вміти відповідним чином реагувати на них. Це зажадає модернізації мікропрограмного забезпечення маршрутизаторів.