Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗМІСТ.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
1.18 Mб
Скачать

5.2. Технологія mpls

Конкурентом DiffServ на роль протоколу для забезпечення QoS є інший проект IETF за назвою «Багатопротокольна комутація міток»- MPLS (Multiprotocol Label Switching). Маршрутизатор IP аналізує перші кілька пакетів вступника потоку й, у випадку невеликого обсягу даних, наприклад, запиту служби імен доменів, DNS (Domain Name System) або простого протоколу мережного керування, SNMP (Simple Network Management Protocol,), обробляє їх як звичайний маршрутизатор. Якщо ж вузол ідентифікує потік великої довжини, (що представляє, наприклад, трафік Telnet, FTP, мультимедійних додатків або завантаження файлів через Web), то він перемикається на нижележащую структуру ATM і застосовує наскрізну комутацію для швидкої доставки даних адресатові. Технологія комутації пакетів підтримує різні рівні якості доставки інформації (GoS).

Комутація пакетів може бути реалізована за допомогою технології ATM, що має численні вбудовані засоби підтримки QoS, і RSVP.

Конкуренцію IP- комутації склала тег-комутація. Як видне з назви, дана технологія припускає приєднання до пакетів міток для інформування комутаторів і маршрутизаторів про природу трафіка. Не глибшаючись в аналіз пакета, обладнання просто зчитують мітку в заголовку для визначення відповідного маршруту потоку трафіка. Якщо DiffServ задіє заголовок DS, уже наявний у пакетах IPv4, то MPLS використовує 32нрозрядну інформаційну мітку, що додається до кожного IP-пакету. Ця мітка, що додається при вході в мережу з підтримкою MPLS, повідомляє кожний маршрутизатор уздовж шляху проходження, як треба обробляти пакет. Зокрема, вона містить інформацію про необхідний для даного пакета рівень QoS.

На відміну від поля DS, мітка MPLS споконвічно не є частиною пакета IP. Вона додається при вступі пакета в мережу й віддаляється при виході пакета з мережі MPLS. У звичайній ситуації маршрутизатори аналізують заголовок пакета для визначення його адресата. Через те, що такий аналіз проводиться на кожному транзитному вузлі незалежно, передбачити, яким маршрутом буде випливати пакет, практично неможливо, тому забезпечення гарантованого рівня QoS виявляється неймовірно складним завданням.

При використанні міток MPLS маршрутизатор або комутатор може привласнити мітки записам зі своїх таблиць маршрутизації й у вигляді міток передати інформацію про маршрутизацію конкретним маршрутизаторам і комутаторам. Зчитуючи мітку, кожний комутатор або маршрутизатор довідається інформацію про наступного адресата на шляху, не аналізуючи заголовок пакета. Це заощаджує час і ресурси ЦПУ. Пакети з мітками MPLS можуть, отже, передаватися від відправника (прикордонного маршрутизатора домена) до одержувача (іншому прикордонному маршрутизатору домена) без затримок на обробку, причому всі проміжні вузли (комутуючі маршрутизатори) мають дані про те, як потрібно обробляти кожний пакет, завдяки попередньо створеному шляху (LDP) усередині домена.

По суті, MPLS привносить спосіб комутації каналів, який ми маємо в ATM, у мир пакетних мереж, пов'язаних з IP. На практиці технологію MPLS можна використовувати для доставки трафіка IP-телефонії по мережах IP. Слід зазначити, що DiffServ функціонує на третьому рівні, а технологія MPLS - на другому, тому з технічної точки зору обидві технології можуть мирно співіснувати. Як уже згадувалося, DiffServ класифікує пакети при їхньому вступі на прикордонний маршрутизатор, тому даний стандарт, швидше за все, буде використовуватися на границі мережі, наприклад, між компанією і її сервіс-провайдером.

Через те, що MPLS припускає включення додаткових міток і використання комутуючих маршрутизаторів, здатних інтерпретувати дану інформацію, він, імовірно, знайде застосування винятково усередині корпоративних мереж або в транспортній мережі оператора, де потрібен високий рівень якості для IP-трафіку.

Якщо DiffServ вимагає деякого настроювання мережних маршрутизаторів, то MPLS припускає більш серйозну модернізацію, щоб маршрутизатори могли читати мітки й направляти пакети по конкретних маршрутах. У цей час DiffServ користується більш широкою увагою, і він ближче до остаточної стандартизації, чому MPLS. Однак кожна з технологій має свої переваги в конкретних областях мережі, тому постачальники, швидше за все, будуть підтримувати обидві ці технології.