Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗМІСТ.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
1.18 Mб
Скачать

3.2. Загальний принцип дії телефонних серверів iр телефонії

RTP (Real Time Protocol) – базовий протокол для всіх додатків, пов'язаних з інтерактивною передачею мультимедійних даних по IР мережі. Головна функція RTP – обчислення середньої затримки набору прийнятих пакетів і їх видача додатку користувача з постійною затримкою, рівної середньому значенню. З однієї сторони сервер пов'язаний з телефонними лініями й може з'єднатися з будь-яким телефоном світу. З іншої сторони сервер пов'язаний з Інтернет і може зв'язатися з будь-яким комп'ютером у світі. Сервер ухвалює стандартний телефонний сигнал, цифрує його (якщо він аналоговий), стискає, розбиває на пакети й відправляє через Інтернет по призначенню з використанням протоколу Інтернет (TCP/IP). Для пакетів, що приходять із мережі на телефонний сервер, що й ідуть у телефонну лінію, операція відбувається у зворотному порядку. Обидві складові операції (вхід сигналу в телефонну мережу і його вихід з телефонної мережі),рис.3.1., відбуваються практично одночасно, що дозволяє забезпечити повнодуплексну ( тобто, двонапрвлену) розмову.

Рис.3.1. Використання VoIP шлюзу

IР телефонія міцно входить у наше життя, пропонуючи всі нові й нові можливості для всебічного зв'язку. Як же функціонує ця система? Існує певний принцип дії, на якому заснована практично будь-яка діяльність серверів IР телефонії. Він полягає в тому, що кожний сервер так чи інакше зв'язаний не тільки з телефонними лініями всього світу, але й із всесвітньою павутиною. Використовуючи зв'язок VoІР, ви одночасно одержуєте можливість з'єднання як з комп'ютером співрозмовника, так і з телефоном. Кожний сервер IР телефонії ухвалює звичайний сигнал телефону, робить його цифровим (якщо він споконвічно таким не є), стискає сигнал до мінімуму, розбирає по пакетах і вже потім направляє за допомогою Інтернету в пункт призначення. При цьому постійно використовується протокол TCP/IP. Ті пакети, які надходять із мережі на звичайний телефонний сервер, обробляються, відбувається декодування пакетної інформації, у результаті чого на виході надходить та ж голосова інформація, яка передавалася споконвічно. Процес відбувається досить швидко в режимі реального часу, що робить IР телефонію практично не відрізняється від звичайного телефонного зв’язку.

Сервера VoІР на сьогоднішній день є практично у всіх країнах світу. За рахунок цього міжміський і міжнародний зв'язок стає доступною й економічно вигідною. Адже оплата телефонного Інтернет- трафіку значно нижче аналогічної оплати навіть короткої міжнародної розмови. Організується зв'язок VoІР за допомогою спеціалізованого встаткування й установки IР шлюзів там, де буде здійснюватися такий зв'язок. Кожний шлюз з'єднується одночасно й з мережею АТС, і з мережею Інтернет. Установка IР шлюзів особливо актуальна для великих міжнародних компаній, яким у силу бізнесу доводиться часто зв'язуватися з партнерами з інших країн миру.

Сам принцип роботи технології Voip не так уже складний. Найбільш вигідний спосіб організації роботи зв'язки – саме використання шлюзів IP. Установка системи IР телефонії дозволяє компаніям і невеликим фірмам практично повністю відмовлятися від дорогих абонентських ліній ГТС. Адже цілком достатньо мати підключення офісу до всесвітньої мережі передачі даних. Можна також застосовувати IР шлюзів як підключення до оператора IР телефонії. Це дозволяє вам здійснювати будь-які виклики на всі телефонні номери ТМЗК. IP телефонія вигідна не тільки порівняно невеликою вартістю дзвінків, але й розширенням кола можливостей, пропонованих нею.