Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1 (Автосохраненный) (1).doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
527.87 Кб
Скачать

37.Розкажіть, що ви знаєте про п.Орлика і його констит

5 квітня 1710 р. в Бендерах відбулася козацька рада. На ній було обрано нового гетьмана генерального писаря Пилипа Орлика. Пилип Орлик очолив першу українську політичну еміграцію в Західній Європі . Під час козацької ради 5 квітня було прийнято написаний ним документ "Пакти й конституції законів і вольностей Війська Запорізького" ( "Конституція Пилипа Орлика"), Основу "Пактів і конституції" становила угода між гетьманом і козацтвом, яке виступало від імені українського народу. Документ складався зі вступу й 16 статей. У ньому проголошувалася незалежність України від Московії та Речі Посполитої; обґрунтовувалася протекція шведського короля та союз з Кримським ханством; територія України визначалася Зборівським договором 1649 р. ; козакам поверталися їхні традиційні території в Подніпров'ї; при гетьманові утворювалася Генеральна рада із законодавчою владою. Конституція значно обмежувала права гетьмана, передбачала створення представницького органу — Генеральної Ради. Подальші дії Пилипа Орлика спрямовані на створення антимосковської коаліції. Проте плани Орлика не здійснилися. подівання Орлика щодо швидкого звільнення України виявилися нездійсненними. У червні 1714 р. Орлик виїхав з Бендер у подорож до країн Європи. Він намагається сколотити нову антимосковську коаліцію. Поява нової держави на карті Європи не входила в плани тодішніх володарів Європи.

38.Проан політ рос уряду щодо Укр у пер пол. 18 ст

. Наступ на автономні права Гетьманщини. Перехід І. Мазепи на бік шведів Петро І використав як привід для розгортання терору і репресій. Сотні українців було репресовано і страчено, а їхнє майно конфісковано. Переслідувань зазнали родичі козаків, що разом із П. Орликом опинилися в еміграції. Заохочувалися доноси. Одночасно з цим відбувався форсований наступ на українську автономію. Поступово звужувалася влада гетьмана. Воєводи отримали право втручатися у внутрішні справи козацької України. До того ж росіянам стали надаватися великі землеволодіння в Україні, що спричинило виникнення великих територій, непідконтрольних гетьману. 1720 р. Петро І обмежив функції генерального суду.Посилилося втручання російського уряду в економічне життя: українські товари дозволялося вивозити за кордон лише через російські прибалтійські порти і до того ж не українськими купцями. Водночас заборонялося ввозити певні товари в Гетьманщину із Західної Європи (голки, сукна, полотна, панчохи, цукор, тютюн тощо), а купувати замість них продукцію російських фабрик. Дедалі частіше козаків стали використовувати за межами Гетьманщини: на будівництві каналів, фортець, у військових походах та на інших роботах.

Заборонялося друкувати в Україні будь-які книги, крім церковних, а у тих, що друкувалися. Етапи колоніальної політики Російської імперії щодо України у ХVІІІ ст.

1708—1728 Форсований наступ на українську автономію

1728—1734 Часткове відновлення прав і вольностей України-Гетьманщини

1734—1750 Посилення імперського тиску на українську автономію

1750—1764 Тимчасове уповільнення імперської експансії. «Золота осінь» української автономії (О. Субтельний)

1764—1783 Остаточна ліквідація української автономії