Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1 (Автосохраненный) (1).doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
527.87 Кб
Скачать

77.Розкрийте хід вигнання з укр. Земель фашист загарб(1943-1944рр)

Перемога радянських військ під Сталінградом підготувала передумови для звільнення України від окупантів.. Масове звільнення України розпочалося після перемог на Курській дузі у липні-вересні 1943 р. Восени того ж року Червона армія пройшла територією Лівобережної України. 6 листопада звільнено Київ. Наприкінці грудня силами 1-го Білоруського та чотирьох Українських фронтів розпочався широкий наступ від Полісся до Чорного моря. При форсуванні Дніпра загинуло кілька сот тисяч червоноармійців.

. Наприкінці жовтня Червона армія опанувала Закарпаття, яке до Другої світової війни належало Чехо-Словацькій Республіці. Нині на сторінках преси, наукових видань і підручників з історії дискутується питання про те, чим вважати події 1944 р. – вигнанням чи визволенням України. У червні Зауважимо, що втрати СРСР у Другій світовій війні перевищували 40% сукупних втрат воюючих сторін. Україна зазнала більших втрат, ніж Російська Федерація, Німеччина, Франція і Польща.

У 1944 р. визволення не відбулося, а відбулося вигнання німців з території України. Та й війна (тепер вже силами НКВС) з українським національно-визвольним рухом тривала на західних землях і після завершення Другої світової війни. Сталін і радянське керівництво з підозрою ставилося до українців, пам’ятаючи про те, що вони неодноразово чинили опір встановленню радянської влади. І не дивно, що за керівництваСталіна Комуністичну Партію (більшовиків) України очолювали представники різних національностей але не українці.

79.З»ясуй особл післявоєнної відбуд в Укр в 1946-1953 рр. Дайте оцінку голоду 1946-1947рр

В 1945 p. перед Україною постає надзвичайно складне завдання — підняти з руїн країну. Вирішити його можна було тільки ціною героїчних зусиль народу.Як здійснювалась відбудова народного господарства України:

• Відбудова народного господарства України розпочалась відразу ж після вигнання німецько-фашистських загарбників. В 1946 р. на основі Закону СРСР про п'ятирічний план відбудови народного господарства було прийнято Закон про відбудову народного господарства України.

• У відповідності з цим законом відбудову народного господарства планувалося завершити до 1950р.• В першу чергу відбудовувалась важка промисловість, транспорт, енергетика• Сільське відбудовувалось за рахунок більш жорсткої дисципліни в колгоспах. Збільшився сільськогосподарський податок. Колгоспникам, як правило, не сплачувалась заробітна платня.

• Для відбудови народного господарства використовувались репарації з Німеччини (сировина, устаткування), примусова праця військовополонених, колгоспників, робітників, інтелігенції.• П'ятирічний план відбудови народного господарства України в цілому було виконано.

• На відміну від країн Західної Європи відбудова економіки України здійснювалась без впровадження нових технологій і матеріалів.

Третій голодомор, який влаштувала народам СРСР російсько-комуністична диктатура 1946—1947, був спричинений не так повоєнним неврожаєм, як спланованою акцією сталінського Політбюро з метою забрати в селян залишки зерна і продати чи подарувати його братнім режимам в соціалістичному таборі. Стан сільскього господарства після закінчення Другої світової війни був дуже складний. Розорене війною сільське господарство, яке потребувало допомоги, аби стати на ноги, ще більше було підірване засухою. Творення голоду відбувалося шляхом пограбування сіл через здійснення репресивної хлібозаготівельної та податкової політики, насильницькі зверхнадмірні зернопоставки у посушливі неврожайні повоєнні роки.Найлютішим голод був узимку та весною 1947 року, перетворившись на голодомор. Головне лихоліття вразило майже всю Україну за винятком ряду західних областей. Тоталітарною владою голод замовчувався.