Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
технологічна-4.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
186.88 Кб
Скачать

3.3 Обов’язки керівника практики від підприємства

Керівник технологічної практики студентів від підприємства (організації):

організує проходження практики студентів у відповідності до програми практики;

організує проведення інструктажу з правил техніки безпеки, разом із керівником практики від університету складає календарний графік проходження практики;

знайомить студентів з технологічною та апаратурною схемою виробництва цільового продукту; технологічними процесами і обладнанням, організацією праці на робочих місцях, з управлінням технологічними процесами, веденням контролю виробництва, конструктивними особливостями та експлуатацією устаткування, тощо;

сприяє (за можливості) користуванню студентами науково-технічною бібліотекою підприємства (організації), необхідною проектною та іншою документацією;

здійснює контроль за виконанням студентами календарного графіку проходження технологічної практики, консультує їх з виробничих питань;

надає допомогу у доборі необхідних матеріалів для виконання звіту з практики та курсового проекту;

контролює ведення щоденників, підготовку звітів студентів, перевіряє і оцінює їх, складає виробничі характеристики на студентів-практикантів.

  1. Зміст технологічної практики

Для виконання курсового проекту студент під час проходження практики на підприємстві повинен зібрати наступні дані і опрацювати такі розділи:

4.1 Загальні відомості про підприємство

Місце розташування підприємства, асортимент продукції, що випускається, потужність підприємства, наявність розгалужених магістральних автошляхів або інших видів сполучення, регіони збуту продукції, технологічні особливості виробництва (рівень асептичності технологічних процесів, спосіб культивування та ін.), санітарно-гігієнічні вимоги до організації виробництва.

4.2 Структура та організація підприємства

У цьому розділі студент повинен перелічити всі структурні підрозділи підприємства, функції і завдання планового відділу, бухгалтерії, відділу кадрів, технічного відділу, відділів головного механіка, головного енергетика, головного технолога, проектно-конструкторського бюро, центральної заводської лабораторії, відділу техніки безпеки й охорони праці, охорони навколишнього середовища, відділів постачання і збуту, капітального будівництва, ремонтно-будівельного цеху; функціональні обов'язки керівництва структурних підрозділів заводу. Взаємозв’язок служб між собою. Ця інформація наводиться коротко, бажано у вигляді таблиці.

Окремо наводиться призначення основних і допоміжних відділень підприємства. Студент повинен ознайомитися з кількістю персоналу в кожному цеху та визначити коло обов’язків основних працівників (зазначені у посадових інструкціях).

У цьому розділі зазначається режим роботи підприємства: періодично (декілька сезонів на рік), цілий рік; кількість змін за добу (по кожному цеху або виробничій ділянці).

У кожному цеху (відділенні) студент вивчає його призначення, послідовність технологічних операцій та їх режимів, схему матеріальних потоків, характеристику біологічних агентів, сировини і допоміжних матеріалів (згідно з ДСТУ і ТУ), втрати цільової продукції на кожній стадії, складає технологічну та апаратурно-технологічну схеми цього відділення.

Студент повинен дати конструктивну характеристику обладнання кожного цеху (відділення). Основне обладнання подається у вигляді ескізів у робочому зошиті, а потім у звіті. Для всіх видів обладнання необхідно описати режими підготовки (миття, дезінфекція, перевірка на герметичність, стерилізація та ін.), режими і графік роботи обладнання, коефіцієнт заповнення. Ознайомитися з технологічним (Кт), мікробіологічним (Км) та хімічним (Кх) контролями процесів у цеху (відділенні), з автоматизацією, механізацією виробничих і допоміжних процесів, а також з аварійними заходами.

Студент повинен проаналізувати технічний рівень технологічного процесу і навести можливі шляхи його удосконалення, резерви обладнання і можливі перспективи підвищення потужності виробництва, підвищення продуктивності праці, зниження питомих витрат сировини і допоміжних матеріалів і зробити висновки. Слід також звернути увагу на процеси, специфічні для окремих цехів (відділень) заводу.