Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
технологічна-4.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
186.88 Кб
Скачать

4.6 Санітарна підготовка виробництва.

Звіт із технологічної практики повинен обов’язково містити опис стадії допоміжних робіт “Санітарна підготовка виробництва”, що охоплює роботи з забезпечення належного санітарного стану всіх учасників виробничого процесу: санітарна підготовка персоналу; підготовка приміщень; підготовка обладнання та комунікацій.

Підготовка персоналу. Ознайомитися зі схемами (періодичністю) проведення навчань (контролю) персоналу, службові обов’язки якого передбачають перебування у виробничих зонах (в т.ч. чистих зонах) чи контрольних лабораторіях, а також персоналу, діяльність якого може вплинути на якість продукції.

Ознайомитися з програмами забезпечення гігієни праці (методики, що стосуються підтримання гігієнічних норм, підготовки технологічного одягу, приготування дезінфікуючих речовин), адаптованими до різних потреб всередині підприємства.

Підготовка приміщень. Перелічити в звіті заходи з санітарної підготовки приміщень (періодичність проведення поточних та генеральних прибирань, спектр дезінфікуючих засобів і т.д.)

Підготовка обладнання та комунікацій. Наводяться методи миття, дезінфекції та стерилізації обладнання або його елементів.

4.7 Відділення отримання біологічного агента (на підприємстві ця група робіт може проводитися у мікробіологічній лабораторії).

У цьому розділі необхідно навести схему ведення культури мікроорганізму (від пробірки або флакону до колби або інокулятора), що використовується на виробництві; склад поживних середовищ, що використовуються для зберігання мікроорганізмів або їх накопичення; кількість генерацій; кількість інокуляторів, посівних апаратів за стадіями генерацій (якщо таке обладнання використовується); технічні характеристики обладнання; технологічні параметри процесу накопичення чистої культури.

Невід’ємною частиною цього розділу є складання технологічної та апаратурної схем відділення, відомості специфікації використовуваного обладнання.

Для харчових підприємств на яких в технологічному процесі культури мікроорганізмів не використовується, замість наведеного розділу наводять детальний опис існуючої на підприємстві схеми мікробіологічного контролю.

У звітах проходження практики на фармацевтичних підприємствах на яких використовують готову субстанцію даний розділ відсутній.

4.8 Виробництво цільового продукту

У кожному цеху (відділенні) студент вивчає його призначення, послідовність технологічних операцій та їх режими, схему матеріальних потоків, характеристику сировини і допоміжних матеріалів, втрати цільового продукту (його активності) на кожній стадії, складає технологічну та апаратурно-технологічну схеми даного підрозділу.

Студент повинен знати конструктивні характеристики основного обладнання кожного цеху (відділення), ознайомитися з його призначенням, розміщенням і особливостями монтажу, габаритними розмірами, паспортною та фактичною потужністю. Для всіх видів обладнання необхідно описати режими підготовки (миття, дезінфекція, стерилізація та ін.), режими і графік роботи обладнання. В звіті необхідно навести перелік обладнання (прилади, засоби вимірювання), що використовується для проведення контрольних операцій на кожній стадії виробництва. Ознайомитися з автоматизацією, механізацією виробничих та допоміжних процесів.

У цьому розділі звіту студент також наводить опис технологічного процесу виготовлення цільового продукту. При описі технологічного процесу викладають його суть та умови проведення. Технологічні роботи описують за стадіями, викладаючи їх послідовно за кожною операцією. Текст опису стадій та операцій повинен докладно описувати хід їх проведення від початкового до кінцевого моменту виконання, послідовність переходу та зв’язок між ними, при цьому зазначають основні параметри ведення технологічного процесу (температура, тиск, рН, тривалість тощо). Текст опису стадій та операцій повинен мати заголовки, що відповідають їх назвам на технологічній схемі виробництва.

Невід’ємною частиною звіту з практики є наведення технологічної та апаратурної схем виробництва обраного продукту з зазначенням точок контролю (Кт – контроль технологічний; Кх – контроль хімічний; Км – контроль мікробіологічний !!!) та стадій на яких відбуваються втрати цільового продукту.

На кресленні апаратурної схеми потрібно чітко зобразити все технологічне обладнання, включаючи і допоміжне (накопичувачі-збірники, мірники, теплообміні апарати, аварійні місткості, насоси, компресори, спеціальні транспортні пристрої тощо). Обладнання і прилади зображують і нумерують на кресленні в послідовності, що відображує хід технологічного процесу. Все обладнання на схемі нумерують, використовуючи літерні позначення типу обладнання (індексу) з додаванням арабської цифри – порядкового номера на схемі. Використовують літерні позначення груп обладнання і приладів: “З” - збірники; “М” - мірники; “Р” - реактори; “Т” - теплообмінники; “Ф” - фільтри; “СШ” - сушарки; “РМ” - розмелювальне обладнання; “КВ” - компресори та повітродувки; “Н” - насоси; “ВН” - вакуумні насоси; “Х” холодильники; “КП” - контрольно-вимірювальні прилади; “РП” - регулюючі пристрої; “ТР” - транспортне обладнання. Обладнання креслять з урахуванням співвідношення у розмірах.

Обладнання, що використовується в декількох виробництвах підприємства, в апаратурну схему не включається (Наприклад: складські місткості цеху або заводу, централізовані станції для отримання інертного газу, водню, кисню тощо). В цьому разі на кресленні проводять стрілку з зазначенням, звідки надходить речовина, стиснуте повітря, інертний газ тощо).

Апаратурні схеми технологічних процесів з великою кількістю обладнання і приладів допускається креслити для кожної стадії окремо, не розриваючи нумерацію.

При проходженні практики на підприємствах біотехнологічної та харчової галузі у разі відсутності стандартного умовного графічного позначення якого-небудь обладнання, використовують довільне позначення, яке по можливості відображує його конструктивні особливості.

На апаратах і трубопроводах показують усі контрольно-вимірювальні прилади і системи автоматизації (КВП і СА), а також місця відбору проб для проведення аналізів, необхідні для забезпечення надійного контролю і керування технологічним процесом. Контрольні точки на схемі позначають індексами Кт, Кх і Км, які відповідають точкам контролю на технологічній схемі і мають наскрізну нумерацію.

До апаратурної схеми обов’язково додають специфікацію технологічного обладнання у формі таблиці.

Таблиця 1

Специфікація обладнання, КВП і СА

Індекс і номер відповідно схеми

Найменування

Кількість одиниць

Матеріал робочої зони, спосіб обробки, температура поверхні

Технічна

характеристика

1

2

3

4

5

В графі 1 приводять індекс і номер по схемі обладнання і КВП і СА, в графі 2 - їх найменування, відповідне діючому нормативно-технічному документу. Якщо в апаратурній схемі є декілька одиниць однакового обладнання і КВП і СА, то в графах 2,4 і 5 табл. 1 вони описуються один раз з переліком кількості одиниць в графі 3 і індексів і номерів по схемі в графі 1.

Комплектні технологічні установки, такі як, установки для ректифікації, молекулярної дистиляції, сублімаційної сушарки, вакуум-випарки, установки знесолення води, установки безперервної стерилізації і т. п. наводяться в одній позиції з послідуючим перерахуванням найменування комплектуючих виробів, що входять до складу установки.

В графі 4 вказують матеріал робочої зони обладнання і приладу (датчика), а саме тих їх частин, які мають безпосередній контакт з речовинами, реакційними масами, культуральною рідиною та іншими речовинами виробництва. Вказують спосіб обробки (стерилізація, знезараження) поверхні при підготовці до роботи, та температуру поверхні робочої зони під час експлуатації обладнання.

В графі 5 вказують: для стандартного обладнання і приладів – позначення нормативно-технічної документації, тип, марку і шифр; для нестандартного – номер креслення, найменування організації, що розробила і виготовила обладнання, матеріал; імпортного – марку, шифр, найменування фірми і країни поставника. Потім наводять коротку технічну характеристику обладнання і приладу.

Після опрацювання зазначених підпунктів, по кожному цеху (відділенню) студент повинен проаналізувати технічний рівень технологічного процесу, резерви обладнання і можливі перспективи підвищення потужності виробництва, зниження питомих витрат сировини, і допоміжних матеріалів, ефективність існуючої системи мікробіологічного контролю.

П р и м і т к а. Креслення технологічної та апаратурної схем подаються на аркушах креслярського формату А0, А1, А2, А3, А4.