Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
29-37.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
48.39 Кб
Скачать

29 Управлінські рішення органів прокуратури, їх типологія та загальна характеристика

Управлінське рішення - це програма дій, виражена у формі розпорядження (директиви), що містить постановку цілей, визначає трудові і матеріальні ресурси, шляхи і засоби досягнення цих цілей, а також форми організуючої діяльності суб'єктів і об'єктів управління в реалізації рішень.

Управлінське рішення в органах прокуратури - це підзаконний нормативний або індивідуальний акт реалізації повноважень прокурора, наділений директивним, організаційним, державно-владним і творчим характером, прийнятий у визначеному порядку, має певне зовнішнє вираження (форму) та відповідне оформлення, за допомогою якого вирішується те чи інше управлінське питання, спрямоване на реалізацію конституційних функцій, покладених на прокуратуру.При класифікації управлінських рішень за основу беруть ознаки, що мають зв'язок з упорядковуючим впливом управлінських рішень на відносини в прокуратурі. Так, класифікація актів управління:1.3а суб'єктом здійснення управлінського впливу дає змогу визначити їх масштабність,глибину впливу на сферу управління. Відповідно управлінські рішення поділяються на чинні у масштабі всієї системи органів прокуратури України, у масштабі системи органів прокуратур обласного рівня, автономного утворення, м. м. Києва, Севастополя, у системах прокуратур міст, в т.ч. з районним поділом, та району.2.За назвою актів управління - сприяє упорядкованості правотворчого процесу всередині прокурорської системи. Найбільш поширені в органах прокуратури такі акти управління: накази, інструкції, розпорядження, вказівки, рішення, завдання, доручення, інформаційні та оглядові листи тощо.З.За юридичними властивостями керуючого впливу: нормативні - ті, що визначають (змінюють чи відміняють) правові норми, і ненормативні (індивідуальні) - ті, що лише закріплюють, застосовують вимоги правових норм щодо конкретних осіб та життєвих обставин.4.За терміном дії управлінські рішення поділяються на оперативні (поточні), середньострокові та довгострокові. За цим же критерієм розрізняють стратегічні і тактичні рішення. Стратегічні рішення стосуються вузлових, пріоритетних проблем і спрямовані на вирішення питань, що мають вплив на стан законності та діяльність прокуратури в цілому. Вони діють протягом тривалого часу. До таких актів управління відносяться: накази, вказівки, рішення колегій тощо. Тактичні рішення, пов'язані зі здійсненням поточних (оперативних) завдань, і приймаються з конкретних питань чи то за справами, матеріалами, скаргами, внесеними наглядовими актами тощо.5.За характером розпоряджень і ступенем обов'язковості для посадових осіб чи органів, яким вони адресовані: директивні та рекомендаційні. Особливістю актів управління в органах прокуратури є їх обов'язковий - директивний характер.6.За метою використання акти управління в органах прокуратури поділяють на:

1)акти, що регулюють роботу прокурорів у рамках кожної галузі прокурорської діяльності (щодо участі прокурора в господарському, цивільному, кримінальному, адміністративному судочинстві, з представництва прав громадян і держави в судах, координації дій правоохоронних органів по боротьбі зі злочинністю, міжнародного співробітництва тощо;2)акти, що регулюють позагалузеву роботу прокурорів (організаційно-правові засади діяльності, управління, кадрову та іншу роботу).7.За способом фіксації акти управління поділяються на письмові й усні. Ознаки УР:1. Зумовленість функцією управління, здійснюваною органами прокуратури (факт владності чітко простежується в наказах міського чи районного прокурора);2. Підзаконний характер (управлінські рішення міських та районних прокурорів базуються на основі законодавства та на наказах Генерального прокурора України чи актах обласного прокурора);3. Організуючий характер (повсякденне керівництво діяльністю підлеглих працівників, необхідність вирішення з цією метою широкого кола питань, поширення позитивного досвіду прокурорської діяльності);4. Виносяться на підставі і на виконання закону (акти управління виносяться у визначених законом чи наказом вищестоящого прокурора випадках).Основними вимогами, які ставляться до актів управління органів прокуратури, можна назвати наступні:1. Компетентність. Тобто акт управління має видаватись компетентною особою, тільки тоді він може породжувати правовідносини, які ставились за мету. Загальною вимогою компетентності є суворе закріплення за кожним управлінським органом права на прийняття визначеного виду рішень,.2. Обґрунтованість-полягає в збалансованості всіх його елементів, обумовленості завдань, засобів і методів їх реалізації3. Відповідність законам, нормативним чи іншим рішенням, відомчим актам. 4. Відповідність формі та вимогам оформлення. Рішення повинно бути видане за визначеною формою і підписане належними посадовими особами. 5. Обов’язок виконання. 6. Своєчасність. Тобто всі управлінські рішення мають прийматися лише в тому випадку, коли в них виникає реальна потреба.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]