Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
29-37.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
48.39 Кб
Скачать

30.Умови і фактори забезпечення якості управлінських актів

Якість управлінського рішення - сукупність властивостей, якими володіє управлінське рішення, що відповідають тією чи іншою мірою потребам успішного вирішення проблеми. Загальні вимоги до ефективності управлінських рішень наступні: 1Відповідність цілям діяльності організації;2 Обґрунтованість управлінського рішення.3. Ефективність управлінського рішення - обов'язкове визначення співвідношення між запланованим та досягнутим економічним та соціальним ефектом з врахування витрат на розробку та реалізацію цього рішення. 4. Своєчасність- тобто всі управлінські рішення мають прийматися лише в тому випадку, коли в них виникає реальна потреба. 5. Узгодженість управлінських рішень - це необхідність кожне наступне рішення узгоджувати з попередніми, а також узгоджувати з нормативно-правовими документами відповідних органів управління 6. Правомірність управлінського рішення означає, що рішення повинне прийматися відповідною особою чи органом, які мають на це відповідні повноваження, законну підставу, право. 7. Конкретність управлінського рішення проявляється в чіткій вказівці: хто, що та коли повинен виконати8. Простота управлінського рішення означає, що рішення повинне бути простим за формою та чітким змістом Фактори, що визначають якість і ефективність управлінських рішень, можуть класифікуватися по різним ознакам – як фактори внутрішньої природи (зв'язані з керуючою і керованою системами), так і зовнішні фактори (вплив навколишнього середовища). До числа цих факторів варто віднести:1)     закони об'єктивного світу, зв'язані з прийняттям і реалізацією управлінських рішень;2)     чітке формулювання мети – для чого приймається управлінські рішення, які реальні результати можуть бути досягнуті, як вимірити, співвіднести поставлену мету і досягнуті результати;3)     обсяг і цінність розташованої інформації – для успішного прийняття управлінського рішення головним є не обсяг інформації, а цінність, обумовлена рівнем професіоналізму, досвіду, інтуїцією кадрів;4)     час розробки управлінських рішень – як правило, управлінське рішення завжди приймається в умовах дефіциту часу і надзвичайних обставин 5)     організаційні структури управління;6)     форми і методи здійснення управлінської діяльності;7)     методи і методики розробки і реалізації управлінських рішень);8)     суб'єктивність оцінки варіанта вибору рішення. Стан керуючої і керованої систем (психологічний клімат, авторитет керівника, професійно-кваліфікаційний склад кадрів і т.д.);9)     систему експертних оцінок рівня якості й ефективності управлінськіх рішень.Чинники, що впливають на процес прийняття управлінських рішень1. Особисті оцінки керівника.Кожна людина має свою систему цінностей, яка впливає на рішення, які приймаються, на спосіб прийняття рішення.

2. Середовище прийняття рішення.Умови визначеності відповідають обставинам, коли керівник, приймаючи рішення, в точності знає результат кожного.Умови ризику - відповідають обставинам, коли керівнику, який приймає рішення, відома ймовірність результату кожного з альтернативних варіантів вибору.Умови невизначеності - відповідають складним обставинам, для яких неможливо оцінити ймовірність результату кожного з альтернативних варіантів вибору, оскільки відсутня необхідна інформація, більш того, її неможливо отримати. 3. Час та зміни у середовищі.Рішення не повинні бути передчасними та запізнілими.З часом ситуація змінюється, тому рішення необхідно приймати та реалізовувати, поки інформація та припущення щодо результатів альтернативних варіантів рішень залишаються вірними. 4. Поведінкові обмеження.

До них належать міжособові та офіційні комунікації, які впливають на прийняття рішень.Погляди керівників різних рівнів на одну й ту ж проблему будуть різними, оскільки керівники нижчих рівнів можуть не повідомляти деяких важливих аспектів виникаючих проблем нагору.Також керівник може змінювати свої дії в залежності від особистих відносин з підлеглими чи колегами.5. Негативні наслідки.Прийняття управлінських рішень - це мистецтво ефективного компромісу, якщо розглядати організацію з погляду системного підходу та враховувати можливі наслідки управлінських рішень для всіх частин організації. 6. Взаємозалежність управлінських рішень, які приймаються на всіх ланках управління та протягом усього періоду досягнення поставлених цілей.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]