Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фин.анализ.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
4.9 Mб
Скачать

15 Аналіз складу, структури, оборотності кредиторської заборгованості

Оборотність кредиторської заборгованості і середній період її погашення визначаються аналогічно до вищенаведених показників за дебіторами. З тією лише різницею, що, замість величини доходів з продажу, береться величина закупівель, оскільки обсяги продажу не можуть порівнюватися з борговими зобов'язаннями за отримані поставки.

Дебіторська заборгованість, виведена на кінець звітного періоду, пов'язана з обсягами продажу за цей період; кредиторська заборгованість - з обсягами закупівель.

Потреба у визначенні суми закупівель трохи ускладнює завдання, але зробити це варто. Врешті-решт, це можливо, бо перед вами баланс і форма 2.

Чисті експлуатаційні витрати визначаються шляхом віднімання від обсягу чистої реалізації величини прибутку.

Чисті експлуатаційні витрати = обсяг чистої реалізації (р. 035 ф. 2) - прибуток (р. 100 ф. 2)

Валові експлуатаційні витрати визначаються шляхом додавання до чистих експлуатаційних витрат залишку виробничих запасів на кінець періоду.

Валові експлуатаційні витрати = чисті експлуатаційні витрати +залишок виробничих запасів на кінець періоду (р. 100 ф.1) + товари (р. 140 ф. 1)

Сума закупівлі (придбання) визначається шляхом віднімання від валових експлуатаційних витрат елементів доданої вартості: витрати на робочу силу, амортизація.

Закупівля (придбання) =валові експлуатаційні витрати -елементи доданої вартості: витрати на робочу силу, амортизація (р.240 ф.2 + р. 250 ф. 2 + р. 260 ф. 2).

Оборот кредиторської заборгованості =

сума закупівель

-----------------------------------------------= число разів

середня кредиторська заборгованість

Для того, щоб результат розрахунку вийшов точнішим, потрібно до залишків виробничих запасів на кінець періоду додати також і залишки НЗВ (без урахування витрат на робочу силу) і дебіторську заборгованість, яка могла утворитися в розрахунках з постачальниками і підрядчиками (у тому числі й за послуги сторонніх організацій), за векселями одержаними, не забути також і підзвітних осіб, одним словом - усіх дебіторів, які виникають на балансі в зв'язку з формуванням придбаної вартості. Це пояснюється тим, що мета цього розрахунку - визначити тривалість обороту всієї поточної кредиторської заборгованості, а не тільки тієї, що пов'язана з придбанням матеріальних запасів.

Тривалість обороту кредиторської заборгованості - це середнє число днів, необхідних для розрахунків з постачальниками і підрядчиками та іншими суб'єктами-кредиторами, які обслуговують поточну діяльність підприємства в частині придбання.

Середній період погашеннякредиторської заборгованості =

середньорічна кредиторська заборгованість

--------------------------------------------------------- х 365 = число днів

сума закупівель за рік

Якщо порівняти показники кредиторської заборгованості з показниками за дебіторами, можна зробити деякі важливі висновки. Наприклад, у разі якщо показник тривалості кредиторської заборгованості хоча б на кілька днів перевищує такий же показник за дебіторами, то це означає не що інше, як уміння втримувати позики довше, ніж дозволяти це своїм боржникам. Однак тут важливо не перестаратися. Кількох днів цілком достатньо.

  1. Аналіз формування чистого прибутку.