Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
vstupni_2012_23_04_2012.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
310.78 Кб
Скачать

Тема 3. Зміст освіти в його науково-педагогічній основі

Наукові основи змісту освіти. Вироблення відповідних державних стандартів обсягу знань у різних типах навчальних закладів

Зміст освіти в початковій школі в умовах розбудови української держави. Відповідність змісту навчання пізнавальним, віковим можливостям учнів початкових класів.

Навчальний план початкової школи, принципи його побудови Навчальні програми, принципи їх побудови, вимоги до програм початкових класів, їх структура. Навчальні підручники і посібники для початкових класів, їх види, зміст.

Методи і принципи навчання

Тема 4. Закономірності й принципи навчання

Визначення принципів навчання як вихідних положень, що стимулюють пізнавальну діяльність учнів і діяльність учителя. Характеристика традиційних принципів навчання. Принципи навчання у народній дидактиці. Поняття про закономірності навчання.

Тема 5. Методи навчання

Визначення методу навчання та його структура. Прийом як складова частина методу і як самостійна дидактична категорія.

Різні підходи до класифікації традиційних методів: за джерелом знань, за характером пізнавальної діяльності учня. Вибір методів навчання в залежності від різних умов (мета уроку, зміст виучуваного матеріалу, джерела інформації, навчальні можливості учнів).

Форми та засоби організації навчання в початковій школі

Тема 6. Засоби та форми організації навчання

Основні засоби навчання: підручники, навчальні посібники, наочні, технічні засоби навчання. Використання комп'ютерів у навчальному процесі.

Основні існуючі форми організації навчального процесу (урок, екскурсія, домашні завдання, самостійна робота, додаткові заняття, факультативи та ін.).

Урок як основна форма навчання. Вимоги до сучасного уроку. Урок як основна форма навчання. Традиційна типологія уроків. Структура уроку в залежності від його мети. Підготовка вчителя до уроку та її основні етапи.

Особливості підготовки і проведення інтегрованих та нетрадиційних уроків у початковій школі. Особливості підготовки вчителя до уроків у сільській малокомплектній школі.

Тема 7. Нетрадиційні форми навчання в початковій школі

Поняття про дидактичну гру. Типи дидактичний ігор (комбіновані, імовірні, рольові, гра-драматизація). Організація дидактичної гри.

Педагогічні можливості екскурсій. Класифікація екскурсій. Організація та проведення екскурсій.

Особливості проведення інтегрованих уроків.

Домашня навчальна робота учнів.

Організація факультативних занять. Види факультативів.

Теоретичні основи процесу виховання

Тема 1. Суть процесу виховання. Принципи виховання

Виховання як процес цілеспрямованого формування особистості. Компоненти вихованого процесу: мета, завдання, зміст, методи, форми, засоби.

Мета виховання – формування стійкої, творчої, самостійної особистості, здатної в нових соціально-економічних умовах вносити значний вклад у перетворення суспільного життя та самовдосконалення, шляхом повного розвитку духовних якостей та фізичних сил, природних здібностей та дарувань кожної особистості.

Структура виховного процесу. Двосторонній характер виховання. Принципи виховання.

Виховання та самовиховання - дві сторони єдиного процесу формування особистості. Етапи педагогічного керівництва самовихованням учнів. Прийоми самовиховання.

Поняття про перевиховання. Структура перевиховання.

Рушійні сили виховного процесу. Зовнішні та внутрішні протиріччя.

Критерії вихованості.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]