Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
vstupni_2012_23_04_2012.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
310.78 Кб
Скачать

II. Вікова та педагогічна психологія

1. Предмет, завдання, методи вікової та педагогічної психології

Предмет вікової психології та педагогічної психології. Структура сучасної вікової та педагогічної психології. Завдання сучасної вікової та педагогічної психології. З історії вікової та педагогічної психології. Методи вікової та педагогічної психології

2. Проблема психічного розвитку дитини.

Загальне поняття про психічний розвиток. Рушійні сили психічного розвитку. Загальні закономірності психічного розвитку. Нерівномірність розвитку психіки. Сенситивні періоди. Співвідношення процесів навчання та розвитку дитини.

Виготський Л.С. про зону найближчого розвитку. Основний закон розвитку вищих психічних функцій. Поняття про рівні актуального та потенційного розвитку. Вплив діяльності на психічний розвиток дитини. Поняття про провідну діяльність. Значення спілкування в психічному розвитку. спілкування як вид діяльності.

3. Психічний розвиток дитини-немовляти та дитини ранього віку

Період новонародженості. „Комплекс пожвавлення” та його компо­ненти. Соціальна ситуація розвитку та провідна діяльність немовляти. Розвиток психічних процесів немовляти: сприйняття, пам'яті, поява елементів мислення. Новоутворення віку немовляти. Криза І року. Перехід до раннього віку.

Предметна діяльність як провідна в ранньому віці. Розумовий розвиток дитини. Спілкування з дорослим: ситуативно-ділова форма спілкування. Розвиток особистості в ранньому віці. Криза 3 років.

4. Психологічний розвиток дитини дошкільного віку.

Рольова гра як провідна діяльність дошкільного віку. Смисл та значення гри для психічного розвитку дошкільника. Розвиток гри на протязі дошкільного віку. Розвиток особистості дошкільника. Форми спілкування з дорослими: позаситуативно-пізнавальне та позаситуативно-особистісне спілку­вання з однолітками. Особистісні новоутворення дошкільника: супідрядність мотивів, самооцінка. Психологічна готовність дитини до навчання у школі. Криза 7 років, її психологічний зміст.

5. Психологія дитини молодшого шкільного віку.

Соціальна ситуація розвитку молодшого школяра. Навчальна діяльність - провідна в молодшому шкільному віці. Структура навчальної діяльності та її аналіз. Новоутворення віку: довільність, внутрішній план дій, реф­лексія та самоконтроль. Розвиток пізнавальних процесів. Розвиток особистості молодшого школяра. Самооцінка. Емоцій­на сфера. Розвиток волі. Міжособистісні стосунки в групі молодших школярів.

6. Психологія підлітка

Загальна характеристика підліткового віку як перехідного. Особ­ливості стосунків з дорослими та однолітками в підлітковому віці. Розвиток особистості підлітка: сфера мотивів та інтересів, самосвідо­мість, воля, почуття. Розумовий розвиток. Головні новоутворення під­літкового віку. Інтимно-особистісне спілкування.

7. Юнацький вік

Загальні властивості юнацького віку. Специфіка соціальної ситуації розвитку старшокласників. Психологічні новоутворення юнаць­кого віку. Психологічні проблеми професійного вибору. Розвиток осо­бистості та інтелектуальний розвиток юнаків. Формування світогляду. Самовизначення та пошук життєвого шляху.

8. Психологія виховання та навчання.

Загальна характеристика процесу виховання. Виховання як формування цілісної особистості. Поняття про моральність. Вікові аспекти виховання. Психологічні особливості виховання дітей з асоціальною поведінкою. Загальна характеристика процесу учіння. Мотивація учіння. Психологічні основи змісту навчання. Управління процесом навчання.

9. Психологія вчителя.

Загальна характеристика педагогічної діяльності. Характеристика основних функцій та педагогічних умінь. Стилі педагогічної діяльності.

ІІІ. Психодіагностика

1. Психодіагностика як наука та практична діяльність. Предмет та структура психодіагностики.

Предмет та завдання курсу. Історія психодіагностики як науки. Зв`язок психодіагностики з іншими дисциплінами.

2. Психометричні основи психодіагностики.

Розробка завдань. Стандартизація тесту. Надійність та валідність тесту.

4. Проективні методи у психодіагностиці.

Теоретичні засади проективних методів. Проблеми методологічного аналізу

проективних методів. Переваги та недоліки. Класифікація проективних методик.

5. Психодіагностика рис особистості.

Психодіагностика конституціональних диспозицій (темперамент).

Вимірювання соціально-обумовлених диспозицій (характер).

6. Психодіагностика інтелекту.

Підходи до визначення інтелекту. Тести для вимірювання інтелекту. Інтелект та особистість.

7. Психодіагностика здібностей.

Об’єкт та методи. Галузі застосування тестів здібностей.

8. Психодіагностика міжособистісних стосунків.

Виділення об,екту та класифікація методів психодіагностики між особистих

стосунків. Методика Т. Лірі. „Малюнок родини”.

9. Психодіагностика мотивації.

Об’єкт дослідження у психодіагностиці мотивації. Методи діагностики

мотивації. Вимірювання мотивації досягнення. ТЮФ

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]