Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
naskr_progr_prakt_bakal (1).doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
660.99 Кб
Скачать

4.3. Вимоги до оформлення звіту про проходження практики

За підсумками виробничо-фінансової практики студент повинен представити науковому керівникові звіт, підготовлений відповідно до правил оформлення курсової роботи. Звіт повинен включати: титульний лист, зміст, вступ, основну частину, висновки.

У звіті по виробничо-економічній практиці необхідно освітити наступні питання: коротка характеристика кредитної організації (підприємства), у якій (на якому) студент проходив практику; особливості кредитної й облікової політики на аналізований період; аналіз існуючого положення справ у кредитній організації (на підприємстві); результати роботи з вивчення існуючого укладу і розробці нових напрямків банківських операцій і керування фінансами підприємства, інші. Обсяг звіту повинний складати приблизно 30 сторінок рукописного або машинописного тексту. Орієнтовна схема написання звіту з виробничої практики приводиться нижче. Зміст звіту уточнюється і конкретизується в залежності від галузевої приналежності об’єкта проходження практики і погоджується з науковим керівником від університету.

Звіт студента про виробничо-економічну практику перевіряється і візується керівником від підприємства і представляється на резензування науковому керівникові. Заключним етапом виробничо-економічної практики є захист звіту про практику, за результатами чого виставляється оцінка.

Методичні вказівки по виконанню окремих розділів звіту

Розділ 1. Організаційно-економічна характеристика підприємства. Містить дослідження фактичного стану конкретного об'єкта проходження практики. Організаційно-економічна оцінка становища досліджуваного об'єкта повинна бути досить глибокою і цілеспрямованою, ґрунтуватися на використанні значного фактичного матеріалу. Досліджувані фактичні дані повинні охоплювати не менше 3 років.

Розділ починається з короткої характеристики природних і економічних (зовнішніх і внутрішніх) умов, у яких функціонує підприємство (об'єкт проходження практики і дослідження). Важливо звернути увагу на ті умови, що здійснюють найбільш істотний вплив на характер і результати виробничої і комерційної діяльності. Разом з тим слід конкретизувати як внутрішні, так і зовнішні чинники, що впливають на результати діяльності даного господарського суб’єкта.

Найбільш поглиблена оцінка дається по галузі або напрямкам діяльності підприємства, яким буде присвячена тема науково-дослідної роботи студента на старших курсах. Тут важливо розглянути у поєднанні всі сторони виробничо-комерційної та фінансової діяльності об’єкта проходження практики.

Для написання цього розділу студенти повинні користуватися наступними документами: Установчим договором; Статутом підприємства; бухгалтерськими звітними документами: Баланс (форма №1); Звіт про фінансові результати (форма №2); Звіт про рух грошових коштів (форма №3); Звіт про власний капітал (форма №4), Примітки до річної фінансової звітності (форма №5). У випадку проходження практики в сільськогосподарських підприємствах слід скористатися формами спеціалізованої звітності (форма 50 сг).

Завершується розділ аналізом техніко-економічних показників господарської діяльності підприємства:

1. Структура товарної продукції

2. Масштаби господарської діяльності

3. Землекористування

4. Забезпеченість і використання основних засобів

5. Забезпеченість і використання оборотних засобів

6. Забезпеченість і використання робочої сили

7. Фінансові результати господарської діяльності

Таким чином, у цьому розділі необхідно дати в основному економічну характеристику підприємства, що повинна включати наступну інформацію: місце розташування; показники, що характеризують розміри підприємства, зокрема, вартість валової і товарної продукції, розміри землекористування, вартість основних виробничих фондів і оборотних коштів, поголів'я худоби, забезпеченість технікою, трудовими ресурсами в динаміці за 2-3 роки; дані, що характеризують фінансовий стан підприємства, розмір отриманого прибутку (збитку) і рівень рентабельності окремих галузей і підприємства в цілому. У кінцевому підсумку повинна бути подана найбільше повна і цілісна економічна характеристика конкретного підприємства з його особливостями і досягнутим рівнем економічного розвитку.

Розділ 2. Організація фінансової роботи на підприємстві. Даний розділ виконується на основі примірного переліку питань, приведеному в вище. Тут описується та оцінюється фактичний стан фінансової роботи на підприємстві. Зокрема вивчається склад і функції відповідних відділів та служб, посадові обов’язки фінансових працівників, кваліфікаційні вимоги до їх рівня.

Більш детальну увагу слід приділити висвітленню наступних питань фінансової роботи:

– грошові розрахунки та порядок їх здійснення;

– взаємовідносини підприємства з бюджетом та державними цільовими фондами;

– організація відносин підприємства з суб’єктами банківського та страхового бізнесу;

– визначення потреби в фінансових коштах та джерел її покриття;

– характеристика та фінансове забезпечення інвестиційної діяльності підприємства;

– формування та розподіл доходів підприємства.

Розділ 3. Оцінка фінансового стану підприємства. Містить комплексну оцінку фінансової ситуації на основі фінансового аналізу. При цьому на базі фінансової звітності аналізуються:

1. Структура активів

2. Структура фінансових джерел

3. Дебіторської і кредиторської заборгованості

4. Фінансова стійкість (тип фінансової ситуації)

5. Основні фінансові коефіцієнти

6. Показники ліквідності, ділової активності та рентабельності.

Висновки і пропозиції. Висновки і пропозиції завершують зміст звіту про виробничу практику. У них резюмуються підсумки виконаної студентом роботи у вигляді узагальнення самих істотних положень. Висновки повинні відображати зміст звіту, бути короткими, ясно і чітко сформульованими. При виконанні цих вимог суть роботи студента під час практики повинна бути зрозумілою по висновках і пропозиціях, не читаючи основного тексту.

Висновки складаються з окремих пунктів, невеликої кількості основних положень, викладених у діловій формі. Пункти висновків, що відносяться до оцінки стану виробництва, а особливо ті, що містять конструктивні пропозиції, повинні бути підкріплені цифрами з економічно-фінансових розрахунків практиканта.

Обсяг звіту про виробничу практику не повинен перевищувати 35-40 сторінок. Обов'язковими додатками до звіту є:

• щоденник виробничої практики, затверджений керівником практики від господарства,

• розрахунково-фінансова документація згідно з програмою практики,

• річний фінансовий звіт підприємства за минулий рік,

• характеристика виробничої і суспільної роботи за час проходження практики, підписана керівником практики і затверджена печаткою.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]