Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практика Правознавство.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
1.29 Mб
Скачать

Міністерство освіти та науки, молоді та спорту державний економіко-технологічний університет транспорту

Кафедра «Екології та безпеки життєдіяльності

на залізничному транспорті»

Правознавство

Методичні рекомендації

до практичних занять дисципліни

для студентів денної форми навчання

усіх спеціальностей

Київ - 2012

УДК

Пилипчук О.О. Правознавство: Методичні рекомендації до практичних занять дисципліни для студентів денної форми навчання усіх спеціальностей. – К.: ДЕТУТ, 2012. - … с.

У методичних рекомендаціях наведені загальні рекомендації до практичних занять з дисципліни «Правознавство» і рекомендована література.

Методичні рекомендації розглянуті та затверджені на засіданні кафедри «Екології та безпеки життєдіяльності на залізничному транспорті» (протокол №… від….) та на засіданні методичної комісії факультету «УЗТ» (протокол №…. від….).

Укладач: Пилипчук О.О. к.і.н., ст. викладач кафедри «Екології та безпеки життєдіяльності на залізничному транспорті», ДЕТУТ

Рецензенти:

ЗМІСТ

Вступ…………………………………………………………………………………………………

4

Мета і завдання дисципліни……………………………………………………………..

4

Загальні методичні вказівки щодо виконання практичних робіт з дисципліни………………………………………………………………………………………..

5

Практичне заняття №1 - Правова поведінка і юридична відповідальність…………………………………….

9

Практичне заняття №2 - Судові та правоохоронні органи України

36

Практичне заняття №3 - Основи адміністративного права України…………………………………………….

63

Практичне заняття №4 – Основи господарського права України...

84

Практичне заняття №5 - Основи фінансового та банківського права України………………………………

Практичне заняття №6 - Основи екологічного та земельного права України………………………………

Практичне заняття №7 - Основи муніципального та житлового права України………………………………

Практичне заняття №8 - Основи міжнародного права України……

Додатки……………………………………………………………………………………………..

Рекомендована література……………………………………………………………….

ВСТУП

Успішний розвиток нашої держави неможливий без активної й свідомої участі у громадському, політичному житті більшості громадян, молоді, студентства. Але конструктивною, позитивною така участь може бути лише в тому разі, коли громадяни володіють певним обсягом знань з теорії існування та діяльності держави, її устрою, чинного законодавства.

Проблема правового виховання, ознайомлення з чинним законодавством набула великої актуальності. Однією з важливих ланок цього процесу є вивчення дисципліни „Правознавство”.

Правознавство як навчальна дисципліна являє собою сукупність наукових знань про право. Вона викладається у ВУЗах України з метою вивчення правової діяльності держави, органів місцевого самоврядування, а також правового забезпечення громадян. Вивчення права дозволить правильно застосовувати законодавство у всіх сферах діяльності суспільства.

Дисципліна тісно пов'язана з усіма загальними і спеціальними гуманітарними та соціально-економічними дисциплінами: політологією, економікою і природничо-науковими дисциплінами. Вивчення правознавства неможливо без урахування вимог міжнародного, конституційного, адміністративного, цивільного та багатьох інших галузей українського законодавства.

Програма курсу націлює на оволодіння організаційно-правовими формами контролю; з'ясування сутності правового механізму охорони суспільства; вміння виявляти правопорушення і застосовувати за їх звершення відповідні види юридичної відповідальності.

Викладанням дисципліни "Правознавство" забезпечується міцне і свідоме оволодіння знань про основні державно-правові явища, громадянські права та обов'язки, законодавство та його порушення і, як наслідок, підвищення правової культури слухачів даного курсу, що, безсумнівно, є обов'язковою умовою успішної роботи їх за обраною спеціальністю.