Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Upravlinnya_ZED_KREDISOV.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
3.56 Mб
Скачать

150 Розділ 8

Товарна біржа е механізмом та інструментом реального ринко­вого ціноутворення шляхом управління вільної конкуренції між комерційними посередниками, об'єднаними у підприємницьку спілку.

Економічна функція товарної біржі як механізму ціноутворен­ня - вирішальна. Однак тільки її юридично-організаційне підкріплен­ня підвищує ефективність виконання цієї функції. Правильний вибір організаційно-правової форми багато в чому визначає успішність діяльності товарної біржі. Тому зупинимось на цьому питанні.

Сьогодні у розвинутих країнах і країнах, що розвиваються, налі­чується близько 50 міжнародних товарних бірж із загальним оборо­том понад 10 трлн.дол., що становить приблизно 25% від їх валового національного продукту. На них реалізується продукція майже 160 найменувань. У СНД уже створені сотні національних бірж, біль­шість з яких - товарні. Звичайно, за світовими масштабами нашим біржам далеко до зарубіжних як щодо кількісних (за винятком чисельності), так і щодо якісних параметрів. Обнадіює те, що багато цих бірж починають свою діяльність із врахуванням, хоч і не завжди правильним, світового та вітчизняного досвіду.

Сучасні біржі якоюсь мірою неповторні. Щоб переконатися у правильності випробуваних принципів, наш біржовий рух йде «своїм шляхом». Це проявляється, зокрема, у прагненні використовувати практично будь-які, у т.ч. і явно непридатні, організаційно-правові форми для створення бірж. Так, із метою отримання пільгового по­даткового статусу, Київська спеціалізована .біржа реєструється як мале підприємство, хоч відомо, що воно - не організаційно-правова форма, а лише показник розмірів зайнятості чи обсягу господарсь­кого обороту.

Як і в усьому світі в період становлення бірж, у нас найпошире­нішими стали дві форми: товариство з обмеженою відповідальністю й акціонерне товариство закритого типу. Такі товариства ставлять за мету отримання прибутку, тобто мають яскраво виражений комер­ційний характер.

Тим не менше у державах зі зрілою ринковою економікою (і зокрема у США, що є еталоном організації біржової справи) сьогодні товарні біржі в основному функціонують як безприбуткові установи, інституції та підприємства з корпоративною структурою, тобто това­риства закритого типу з обмеженою відповідальністю відносно неве­ликої кількості членів. Причому, як і доброчинні чи релігійні органі-

Організація діяльності міжнародних товарних ринків 151

зації, такі біржі мають некомерційний статус і часто користуються суттєвими податковими пільгами.

2. Міжнародні товарні аукціони

Поняття аукціонів. У ряді країн деякі сировинні і продовольчі товари продаються та купуються на особливих ринках, які називають­ся міжнародними товарними аукціонами.

Міжнародні товарні аукціони - це спеціально організовані, пе­ріодично діючі у певних місцях ринки. На них шляхом публічних торгів по черзі відбувається продаж попередньо оглянутих покупця­ми товарів, які переходять у власність того покупця, котрий запропо­нував за них найвищу ціну, не перекриту іншими учасниками торгів. Сьогодні до основних аукціонних товарів належать: хутро, чай, тютюн, фрукти, риба, антикваріат, предмети старовини, художні вироби.

Найважливіші аукціонні центри з продажу: шерсті - Лондон, Ліверпуль, Сидней, Антверпен;

хутра - Санкт-Петербург, Лондон, Нью-Йорк, Монреаль;

чаю - Лондон, Амстердам, Калькутта, Коломбо;

тютюну - Амстердам, Нью-Йорк;

прянощів - Лондон, Амстердам;

антикварних і художніх виробів - Лондон, Амстердам.

У країнах СНД виділяються аукціони з продажу хутра в Санкт-Петербурзі та килимових виробів у Ташкенті. Аукціонні товари, як правило, досить дорогі. Наприклад, картина «Соняшники» на Лондон­ському аукціоні була реалізована за 2,4 млн.ф.ст. її придбала японсь­ка страхова фірма. Один із килимів на аукціоні в Ташкенті, витканий узбецькою десятикласницею, був проданий за 1 млн.дол. США. В Україні аукціони мають національний характер.

Практика проведення аукціонів. Періодичність проведення аукціонних торгів залежить від специфіки товару. Чай продають 1-2 рази на тиждень, хутро - кілька разів на рік. Аукціони можуть організовуватися як окремими торговими фірмами, так і кількома продавцями (тоді збільшується кількість товарів, які продаються, що підвищує попит).

Проте найчастіше проведенням аукціонів займаються спеціаль­ні аукціонні фірми, які виступають у формі акціонерних товариств (США) чи асоціацій брокерів (Англія, Голландія). Вони мають

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]