Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Upravlinnya_ZED_KREDISOV.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
3.56 Mб
Скачать

378 Розділ 20

Коефіцієнт обороту запасів. Для підприємств дуже важливо, щоб його запаси оберталися якомога швидше. Чим активніше проходить цей процес, тим менше капіталу потрібно під­приємству для утримання запасів. Водночас значення коефіцієнта обороту запасів сильно залежить від технології виробництва, тому це значення також треба порівнювати з відповідними показниками підприємств аналогічного профілю. Коефіцієнт обороту запасів ви­значається за формулою:

Собівартість проданої продукції Коефіцієнт обороту запасів = =

1655

Величина запасів

(269+ 280)/2

= 6,03

Окрім цього коефіцієнта, застосовується також показник кількості днів у запасах, що перебувають на складі:

Кількість днів у періоді

Кількість днів у запасах =

Коефіцієнт обороту запасів

365 = =6°'5

Ліквідність (платоспроможність). Показники ліквідності забезпечують аналіз спроможності підприємства оплачувати рахун­ки. Це пов'язано з тим, що у своїй діяльності підприємство мусить оплачувати всі поточні рахунки, щоб його не оголосили неплатоспро­можним. Саме тому як інвестори, так і кредитори звертають увагу на ці показники.

Поточний коефіцієнт визначається як співвідношення поточних активів до поточних зобов'язань:

761 486

Поточні активи

= 1,57

Поточний коефіцієнт =

Поточні зобов'язання

Звичайно вважається, що для підприємств цей показник пови­нен бути більшим 1 (деякі автори висловлюють думку, що він має бути не меншим 2). Якщо він перевищує 1, то кредитор може пере­конатися, що поточні активи фінансуються не тільки за рахунок поточних зобов'язань. Це дає кредиторам впевненість у тому, що забс-ргованість може бути погашена підприємством вчасно. Аналі-

379 Фінансовий аналіз інвестиційних проекті»

зуючи цей коефіцієнт, треба брати до уваги не лише його абсолютне значення, але й галузь виробництва та існуючу підприємницьку практику у країні місцерозташування підприємства.

«Кислотний» коефіцієнт або коефіцієнт швидкої ліквідності. Розуміючи, що частину поточних активів досить складно перетворити у засоби для погашення поточних зобов'язань, було введено т.зв. коефіцієнт кислотності. Він розраховується як співвідношення вартості поточних активів, які можуть бути досить швидко трансформовані у гроші, до поточних зобов'язань:

Швидколіквідні активи 490 + 294 + 58 Кислотний коефіцієнт = ~~~ = ~~ '

486

Поточні зобов'язання

Більшість кредиторів вважає, що це значення має бути біль­шим 1, що означає, що підприємство може погасити свої поточні зобов'язання без продажу запасів (які не входять до швидколіквід-них активів).

Коефіцієнт автономності вважається більш динамічним показником, ніж коефіцієнт кислотності, оскільки вказує на кількість днів, коли підприємство може працювати без додаткового надходження коштів. Ця величина визначається як співвідношення готівки, яка є у розпорядженні підприємства, до середньоденних витрат виробництва без врахування амортизації:

і , . КОШТИ

Коефіцієнт автономності = ~ =

140

(Витрати виробництва - Амортизація)/365

: = 25,78

(1655+ 327)/365

Коефіцієнт показує, що майже місяць підприємство може про­триматися, використовуючи тільки наявні у нього зараз гроші. Чим більше це значення, тим краще, за винятком випадків, коли обсяг готівки, якою розпоряджається підприємство, значно перевищує оптимальне значення готівки, необхідне для діяльності підприємства (визначається за спеціальною формулою). Це пов'язано з тим, що, як вказувалося раніше, засоби у грошовій формі приносять дуже мало прибутку.

Структура капіталу. Одним із основних завдань, які стоять перед підприємством, є визначення структури капіталу для забезпе-

380

Розділ 20

Фінансовий аналіз інвестиційних проектів

381

Погашення процентів = 190 + 29

чення своєї діяльності. З одного боку, фірма зацікавлена у максималь­ному застосуванні кредитів. Це зумовлюється тим, що відсотки, які виплачуються кредиторам, не оподатковуються (в Україні така норма діє з 1995 р.). У зв'язку з цим фінансування з допомогою кредитів часто є значно дешевшим для підприємства, ніж залучення акціонер­ного капіталу. З іншого боку, несплата встановлених кредитною угодою сум у встановлені терміни може призвести до оголошення підприємства неплатоспроможним. Для кредиторів і акціонерів також існують свої переваги та недоліки у різних формах фінансу­вання проекту. Саме тому остаточна структура капіталу підприємства є, як правило, компромісом між кредиторами й акціонерами.

Заборгованість до активів. До найпопулярніших показників належить співвідношення заборгованості до активів підприємства. Він визначається за формулою:

Заборгованість 486 + 588 Заборгованість до активів =

1879

- = 57%

Активи

Коефіцієнт показує, що заборгованість складає лише 57% від активів підприємства. Досить складно оцінити це значення, не знаю­чи якісного складу активів. Звичайно воно вважається достатнім, щоб гарантувати погашення заборгованості перед кредиторами. Зро­зуміло, що чим менший цей показник, тим спокійніше можуть почу­ватися кредитори.

Ще два показники - заборгованість до акціонерного капіталу та мультиплікатор акціонерного капіталу — містять фактично ту ж інформацію, що й перший коефіцієнт. Вони розраховуються так:

Заборгованість Заборгованість до акціонерного капіталу =

Акціонерний капітал

484 + 588

= 1,33

1879

Активи

= 2,33

Мультиплікатор інвестицій =

Акціонерний капітал

Погашення процентів. Для визначення спроможності погасити свою забс>ргованість застосовують коефіцієнт погашення процентів, який визначається за формулою:

Оперативний прибуток + Інші доходи

Виплачені проценти

49

- = 4,5

Чим більшим буде це значення, тим вища спроможність підпри­ємства погасити свою заборгованість. Водночас потрібно звернути увагу на те, що цей показник реально визначає тільки спроможність підприємства обслуговувати свій борг (тобто сплачувати відсотки), а не погашувати його.

Загалом же слід зазначити, що простий розрахунок усіх розгля­нутих тут коефіцієнтів не має великого практичного значення, якщо спеціалісти, які їх визначили, не зможуть правильно інтерпретувати отримані дані.

КЛЮЧОВІ СЛОВА:

Фінансовий аналіз проекту; активи; пасиви; прибутковість; рен­табельність активів підприємства; маржа прибутковості; коефіцієнт прибутковості проекту.

КОНТРОЛЬНІ ПИТАННЯ:

  1. Навіщо потрібний фінансовий аналіз інвестиційного проекту?

  2. Що таке pro-form» financial statements?

  3. Які коефіцієнти необхідні для оцінки прибутковості проекту?

  4. Які коефіцієнти використовуються для аналізу ефективності вико­ ристання активів підприємства?

  5. Які коефіцієнти використовуються для аналізу ліквідності проекту?

  6. Які коефіцієнти використовуються для аналізу структури капіталу підприємства, що реалізує інвестиційний проект?

ЛІТЕРАТУРА:

Бланк И. Инвестиционный менеджмент. - К., 1995.

Лосев Б., Поляков В. Методика разработки бизнес-плана предприятия. - М., 1994.

Стоянова Е. Финансовый менеджмент. - М., 1993.

Armstrong M. Handbook of Management Techniques. - «Kogan Page», 1991.

Barrow C., Barrow P. Business plan: Czyli jak zrobic dobry interes. - Warsiawa,

1993.

Behrens W., Hawranek P. Manual lor the Preparation of Industrial Feasibility Study. -

Vienna, 1991.

Clark R. Strategic Financial Management. - Homewood, 1988.

Dobbins R., Witt St. Practical Financial Management. - «Basil Blackwell», 1989.

Puxty A., Dodds C. Financial Management. - London, 1992.

Ross St. Corporate Finance. Homewood. - Boston, 1988.

382

Розділ 21

Техніка залучення

383

РОЗДІЛ 21

ТЕХНІКА ЗАЛУЧЕННЯ КРЕДИТИ ИХ РЕСУРСІВ ДЛЯ РЕАЛІЗАЦІЇ МІЖНАРОДНИХ ПІДПРИЄМНИЦЬКИХ ПРОЕКТІВ

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]