Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Модуль 1 Ринок праці.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
330.75 Кб
Скачать

Міністерство освіти та науки України

ОДЕСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Модуль 1

з дисципліни “РИНОК ПРАЦІ”

Методологічні дослідження ринку праці

Матеріали для самостійної роботи студентів 3 курсу всіх форм навчання спеціальності “Управління трудовими ресурсами”

Всі цитати, цифровий і фактичний матеріал, бібліографічні відомості перевірені. Написання сторінок відповідає стандартам, зауваження рецензентів враховані.

Затверджено на засіданні кафедри УТР протокол №

від

Одеса ОДЕУ 2003

Зміст

Передмова ...................................................................................................... 2

Структура модулю 1...................................................................................... 3

Основні терміни.............................................................................................

Опорний конспект лекцій.............................................................................

Матеріали до семінарських занять..............................................................

Блок “Самоконтроль знань”.........................................................................

Заключення ...................................................................................................

Список рекомендованої літератури ...........................................................

Передмова

Перехід України від адміністративно-командної системи до ринкової економіки, яка базується на широкому використанні економічних методів активізує ряд соціально-економічних проблем. Уособлення ринку праці як навчальної дисципліни, в збагаченні її змісту на основі нових знань дасть змогу підвищити соціально-економічну культуру спеціалістів, якісно розширити професійні знання й навички в сфері праці, та регулюванні трудових відносин.

Дисципліна “Ринок праці” складається з чотирьох модулів:

  1. Методологічні дослідження ринку праці.

  2. Пропозиція та попит на ринку праці.

  3. Забезпечення зайнятості населення та проблема безробіття.

  4. Аналіз прогнозування ринку праці та міжнародний ринок праці.

Даний модуль “Методологічні дослідження ринку праці” присвячений загальній характеристиці ринку праці, є важливим для усього курсу з точки зору вияснення понятійного апарату, розкриття сутності ринку праці, механізму його функціонування, структури, видів та сегментів. Це необхідно для більш точного визначення та виміру взаємозв’язків між зайнятістю та безробіттям, створення робочих місць, впровадження нестандартних форм зайнятості та інше.

Структура модулю 1 “Методологічні дослідження ринку праці”.

Навчальна мета. Даний модуль є визначальним курсу “Ринок праці” і передбачає сформувати у студентів систему знань про ринок праці, а також уміння й навички у сфері формування та функціонування його механізму.

Розв’язуючи проблеми стабілізації економіки, без якої зараз неможливий процес у створенні ринкового господарства, доцільно вивчати шляхи формування сучасного ринку праці з урахуванням зарубіжних типів та моделей ринків. За таких умов потрібна науково обгрунтована державна політика у створенні умов ефективного функціонування механізмів ринку праці.

Головними завданнями модулю дисципліни є засвоєння студентами знань про теоретичні положення ринку праці та набуття вмінь і навичок застосувати ці знання в практиці регулювання механізмів ринку праці на рівні підприємства, галузі та народного господарства.

До даного модулю входять три теми.

Тема 1. Ринок праці в економічній системі.

Значення курсу “Ринок праці” та його взаємозв’язок з іншими дисциплінами. Роль і місце ринку праці в системі ринків. Умови виникнення та ефективного функціонування ринку праці. Особливості і етапи формування ринку праці в Україні.

Тема 2. Економічна природа ринку праці.

Сутність та форми проявлення ринку праці. Функції ринку праці та види регулювання. Структура ринку праці. Основні компоненти ринку праці. Сегментація ринку праці за різними ознаками. Концепція функціонування сучасного ринку праці.

Тема 3. Механізм саморегулювання ринку праці.

Регулююча роль попиту та пропозиції на ринку праці. Ціна товару “робоча сила”. Типи ринків праці. Види та моделі ринків праці. Вибір моделі ринку праці в соціально-орієнтованій економіці України.

Запропонований модуль містить опорний конспект лекцій у стислому вигляді з використанням схематичного зображення окремих положень теми, що допоможе студентам самостійно опанувати необхідний матеріал. Розміщені тести, питання до самоконтролю активізують творче мислення студентів. Методичні вказівки до семінарських занять даного модулю сприятимуть логічному і послідовному вивченню та розумінню сутності ринку праці, його ролі, та місцю у ринковій економіці, механізму функціонування тощо.

Аналіз економічної ситуації в Україні показує, що деякі механізми ринку праці, вже створено, але повноцінного цивілізованого ринку ще нема. Причиною цьому є глибока економічна криза, яка пронизує всі ланки та механізми суспільного виробництва і характеризується глибокими структурними диспропорціями та розбалансованістю економіки, спадом виробництва майже в усіх галузях господарства, зростанням незайнятості та безробіття, різким зниженням реальних доходів тощо.