Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МКР №1 (1) - копия.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
115.2 Кб
Скачать

1. Визначення регіональної економіки: предмет, об»єкт дисципліни. Мета та завдання курсу.

Регіональна наука - це сукупність різних наукових напрямків дослідження про регіони, регіональний розвиток, розміщення продуктивних сил, регіональну економіку.

Регінальна економіка є однією з галузей регіональної науки, яка пов»язана з економічними аспектами просторового розвитку і це пракично єдина наукова дисципліна в системі економічних знань, яка опікається регіоном. Головним постулатом дисципліни є те, що вся економічна діяльність, разом з фінансово-банківською і розрахунково-аналітичною, відбувається у конкретному регіоні.. РЕ передбачає наявність об»єкті та предмету.

Основним предметом РЕ є економічні аспекти просторової диференціації розвитку і взаємовідносин територій в умовах нерівномірності розподілу та обмеженої мобільності ресурсів. Основним предметом РЕ э територіальні закономірності розміщення продуктивних сил.

Завдання ре:

1) визначення шляхів оптимізації РЕ відповідно до певних факторів з урахуванням закономірностей і принципів, що обумовлюють спеціалізацію регіонів і їх окремих галузей;

2) досягнення збалансованого і сталого розвитку України та її регіонів;

3)створення сприятливих умов життя нації шляхом збалансованої економічної розбудови регіонів;

4) розширення міжнародного співробітництва регіонів;

5) здійснення адміністратовно-територіальної реформи

6) ліквідація диспропорцій у розвитку РЕ;

7) першочерговий розвиток інфраструктур регіонів

8) розробка загальнодержавної РЕ України, всебічних планів регіонального розвитку, досягнення територіальної справедливості, і субсидарності.

Метою є вирішення таких проблем РЕ (та визначення основ формування і розвитку систем ринків у регіоні):

1) структурна трансформація господарських комплексів регіонів через регіональний розвиток, встановлення оптимальних галузевих та територіальних пропорцій виробництва

2) неспроможність нашої економіки зберегти потужний потенціал обробної промисловості , її окремих галузей і комплексів, які зазнали руйнації

3) поступовий перехід на шляхи сталого розвитку, покращення якості життя населення

4) низька якість регіональних проектів і програм

5) збільшення внеску регіонів України у розвиток міжнародного економічного співробітництва , розширення всього спектра зовнішньоекономічних зв»язків.

2. Методи, які використовує регіональна економіка: метод польових досліджень, метод SWOT-аналізу, програмно-цільовий, нормативний.

Метод польових досліджень проводиться на місцях; допомагає зіставляти такі характеристики, як планувальна структура і межі досліджувального об»єкту, територіальні різниці в умовах, образі і якості життя населення і т.д..

Метод СВОТ-аналізу передбачає спочатку виявлення сильних і слабких сторін, можливостей і загроз пріоритетних секторів галузей економіки регіону. Потім встановлюються зв»язки між ними, яеі в подальшому можуть бути використані для формування загальної стратегії соціально-економічного розвитку регіону. Склідові СВОТ-аналізу:слабкі сторони, сильні сторони, можливості і загрози.

Програмно-цільовий метод спрямований на вирішення складних проблем пов»язаних з розробкою довгострокових прогнозів соціально-економічного розвитку країни та її регіонів. Він заснований на формуванні цілі більш дрібного характеру і виявлення ресурсів, необхідних для їх узгодженої реалізації.

Нормативний метод передбачає вразування нормативів - розрахункових величин затрат живої та уречевленої праці на виробництво одиниці продукції або окремі види робіт і послуги