Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Модуль 1 Ринок праці.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
330.75 Кб
Скачать

Типи ринків праці

Чисто конкурентний

Монопсоничний

При участі на ньому профспілок

Двобічної монополії

Схема 4. Типи ринків праці.

  1. Чисто конкурентний ринок праці, де з одного боку є велика кількість фірм, які конкурують між собою, а з другого боку – велика кількість працівників, які мають однакову кваліфікацію і пропонують свої послуги; ні працівники, ні фірми не можуть контролювати ринкову заробітну плату.

  2. Монопсонічний ринок праці (монополія одного покупця), де працівники, які зайняті певним видом праці, який не має альтернатив, на конкретній фірмі; заробітну плату встановлює фірма, але ставка її залежить від кількості найманих працівників.

  3. Ринок праці при участі на ньому профспілок, де профспілки контролюють пропозицію робочої сили, нав”язують фірмі ставки заробітної плати, які є найвищими за конкурентну ставку.

  4. Тип двобічної монополії – модель характерна для умов монопсонічного ринку, на якому діють сильні галузеві профспілки.

У залежності від того, який вид мобільності робочої сили переважує (фірмовий чи внутрішньофірмовий) можна виділити два вида загальнонаціонального ринку праці: зовнішній та внутрішній (див. Сх. 3).

Більшість авторів розглядають дві моделі ринку праці: американська модель (зовнішній ринок праці), японська модель (внутрішній ринок праці).

Для американської політики зайнятості характерна орієнтація на високу територіальну мобільність працівників між підприємствами, на закінчену професійну підготовку на прагнення звести витрати підприємства на виробниче навчання до мінімуму.

Відмінна риса японської моделі ринку праці – “система пожиттєвого найму яка передбачає гарантії на весь термін трудової діяльності працівників. Економісти відокремлюють ще одну модель ринку праці - шведську. Сутність шведської політики – розв’язання проблеми зайнятості за рахунок активної політики на ринку праці.

Види ринків праці

Зовнішній

Внутрішній

Американська модель

Японська модель

Схема 5. Види и моделі ринків праці.

В сучасних умовах виокремити дві крайніх прояви моделі внутрішньофірмового ринку праці, назвавши їх умовно ”патерналістська” та “бюрократична”, і дві моделі державного регулювання, економіки - “соціально –орієнтовану” та “ліберальну”.

Комбінація зазначених моделей дасть чотири їх різновиди.

В Україні з урахуванням національних особливостей теоретично може діяти (на думку деяких економістів) соціально-орієнтована бюрократична модель, якій відповідає механізм функціонування ринку праці з елементами державного та профспілкового втручання.

Матеріали до семінарських занять.

Семінар 1

Тема: “Ринок праці в економічній системі”.

Досвід реформування економіки України свідчить про необхідність посилення уваги до ринку праці як у теоретичному, так і у практичному плані. Першим кроком при цьому має бути теоретичне осмислення проблеми ринку праці, зокрема його місця серед інших типів ринків, економічної сутності та основних економічних моделей, тощо.

План

  1. Поняття ринку праці.

  2. Роль і місце ринку праці в системі ринків.

  3. Умови виникнення та ефективного функціонування ринку праці.

  4. Особливості і етапи формування ринку праці в Україні.

Реферати

  1. Проблеми становлення й розвитку соціально трудових відносин в Україні.

  2. Головні тенденції розвитку ринку праці в Україні.

  3. Нові світові тенденції на ринку праці.