Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Модуль 1 Ринок праці.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
330.75 Кб
Скачать

Модуль і. Методологґчні дослідження ринку праці опорний конспект лекцій

Тема 1. Ринок праці в економічній системі

План

  1. 1. Значення курсу “Ринок праці” та його взаємо зв’язок з іншими дисциплінами.

    1. . Роль і місце ринку праці в системі ринків.

    2. . Умови виникнення та ефективного функціонування ринку праці.

    3. . Особливості і етапи формування ринку праці в Україні.

Література

Основна: 2, 3, 4, 7, 9, 11.

Додаткова: 12, 15, 16, 18,.

Основні поняття: праця, ринок праці, система ринків за економічним призначенням, передумови виникнення ринку праці, функціонування ринку праці.

Одним з основних понять ринкової економіки є поняття ринку і його різновидів. Ринок взагалі – це система економічних відносин між продавцями і покупцями товарів та послуг, форма зв’язку між сторонами обміну, в процесі якого встановлюється ринкова ціна на об’єкт обміну і відбувається зміна його власника.

Ринком називають також механізм, що зводить разом продавців і покупців товарів та послуг і регулює відносини між ними.

Значення курсу “Ринок праці” визначається перш за все тим, що ринок праці є одним із типів ринків за економічним призначенням.

Ринок праці охоплює різноманітні сфери та ланки суспільного виробництва. Він функціонує і в межах підприємства і поза ним. До проблем ринку праці в межах підприємства відносять, зокрема, проблеми, які пов’язані з організацією праці та заробітною платою, охороною праці, наймом та звільненням працівників і їхньою оцінкою та розвитком, дисципліною праці, плинністю кадрів тощо. Частина з цих проблем є предметом розгляду і на макрорівні.

Таким чином, основа науки про ринок праці – це економічна теорія.

Д исципліна “Ринок праці” також, дуже тісно, пов’язана з економікою праці, соціологією праці, статистикою праці, управлінням трудовими ресурсами, управлінням персоналу, соціальною політикою, охороною праці, організацією праці та інш.

Різни типи ринків, що входять до ринкової системи країни неоднакові за своєю значущістю, а тому їх не можна чітко ранжувати. Існують різні точки зору на місце і роль ринку праці в системі ринків.

Відносна самостійність ринку праці визначається специфікою функціонування суб'єктів, особливостями умов виникнення ринку праці, наявністю притаманних лише йому механізмів інфраструктури особливостями товару, що циркулює на ринку праці, а також особливостями визначення обсягів попиту та пропозиції тощо.

Ринок праці

Ринок засобів виорбництва