Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Друга іноз. (німецька) Метод.реком. ІІІ курс.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
360.96 Кб
Скачать

Тема 22. Міжособистісна комунікація: дискусії.

Мета роботи: набути навичок проведення дискусії.

План вивчення теми

    1. Ознайомлення з поняттям «дискусія».

    2. Підготовка до участі у дискусії.

Методичні рекомендації до проведення дискусії

1. Ознайомтеся з поняттям «дискусія».

Що таке дискусія?

Дискусія - це метод, який дозволяє досліджувати певні теми шляхом обговорення в групі. Дискусія є ефективним методом для організації обміну думками та ідеями. Дискусія дозволяє: представити і дослідити власний досвід участників; вияснити відношення кожного до теми, яка обговорюється; обговорити, як результати обговорення можуть бути застосовані в роботі; всебічно дослідити реальні проблеми і їх можливі рішення; обговорити можливі наслідки певних дій; здобути корисне з досвіду інших людей; розглянути проблему з різних точок зору; знайти шлях для досягнення консенсусу в майбутньому.

Дискусія завжди складається з питань, які виникли та відповідей на них, завжди будується по системі "запитання –відповідь". Запитання в більшості випадків наводить на усунення неясностей, продуцює ассоціації, сприяє генеруванню нових ідей. Винекнення запитання – перший крок на шляху до вирішення протиріч, на шляху до нових знань.

Поки протиріччя невирішено, людина знаходиться в проблемній ситуації розумової напруги. Як тільки питання поставлено, в проблемну ситуацію попадають всі учасники дискусії і особливо ті, хто збирається дати відповідь на це запитання. Тому більшість запитань потребує вміння аналізувати проблемну ситуацію, логічно мислити, вміння обгрунтувати, пояснити і доказати. Інакше кажучи, це творчо активний розумовий процес. Таким чином, дискусію необхідно планувати заздалегідь: працювати над матеріалом для обговорення, готувати учасників, власні виступи.

Під час дискусії учасники можуть або доповнювати один одного, або протистояти один другому. В першому випадку проявляються риси діалогу, а в другому дискусія набуває характер суперечки. Як правило, в дискусії присутні обидва ці елементи, тому неправильно зводити поняття дискусії тільки до суперечки. Як суперечка, так і діалог відіграють велику роль, так як першорядне значення має факт зіставлення різних думок з одного питання.

Як підготувати дискусію?

При планурованні і підготовці дискусії необхідно продумати ряд змістовних і технічних моментів.

I. Змістовні моменти:

  • Тема дискусії. Тут необхідно продумати як тематику дискусії (широко), так і більш конкретну тему. Якщо мова йде про дискусії з молоддю, то тема повинна бути сформульована цікаво і інтригуюче – для афіш і інших візуальних матеріалів. Не варто використовувати для формулювання теми наукові терміни і узкоспеціалізовані слова.

  • Програма дискусії. Вона включає в себе короткий опис складових частин дискусії, якими можуть бути: презентація, виступ експерта(ів), обговорення. Процес обговорення повинен бути ретельно продуманий. Не дивлячись на те, що дискусія може підти по сотні сценаріїв, необхідно продумати зразкові запитання, вибудувати головну лінію обговоренняз певних питань, які мають відношення до теми дискусії, у визначеному порядку. Крім того, вам доведеться вирішити, як розпочати процес обговорення (провокаційним виступом або запитанням; короткою вправою; посиланням на попередню вправу або уже підняті теми), а також бажано визначити декілька додаткових запитань або виступів, необхідних в разі, якщо обговорення почне втрачати імпульс або відходити в небажану сторону, і за допомогою яких можна сфокусувати групу на обговорення наступного аспекту теми дискуссії.

  • Регламент дискусії. Потрібно точно визначити межі і параметри обговорення (правила для учасників, основні блокиобговорення, час, необхідний для кожного блоку).

  • Цільова аудиторія. Це може бути як дуже вузька група (студенти-журналісты, активисти молодіжних організацій); або – більш широка і розмита.

2. Підготуйте до участі у дискусії.