Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
1.37 Mб
Скачать

Тема 7. Експертний аналіз пропозицій на ринку інформаційних систем

7.1. Мета проведення дослідження й аналізу.

7.2. Порівняльний аналіз інформаційних систем.

7.3. Результати експертного аналізу.

7.1. Мета проведення дослідження й аналізу.

Незважаючи на те, що західні розроблювачі вклали в створення модулів керування персоналом величезні засоби й нагромадили величезний досвід впровадження в тисячах організацій розвинених країн, проте, на вітчизняних підприємствах вони зустрічаються дуже рідко. Як правило, вони впроваджуються тоді, коли власниками підприємства є західні інвестори, а впроваджувана система прийнята як корпоративний стандарт.

Серед основних "обмежуючих" факторів для поширення цих модулів на українських підприємствах слід зазначити наступне:

- висока ціна. Крім вартості програмного забезпечення в кілька десятків тисяч доларів, до цих сум необхідно додати вартість предпроектных робіт, навчання й супроводу. Так, по приблизних підрахунках, первісне вкладення в західну систему керування персоналом, навіть із модулем розрахунків заробітної плати, може скласти $30-50 тисяч.

- орієнтація тільки на великі підприємства. У силу охоплення великої кількості функцій по керуванню персоналом і високої вартості програмних розв'язків, західні Hr-Системи можуть використовуватися тільки на великих підприємствах. Власне кажучи, ці системи так позиціонуються й самими розроблювачами.

- недостатня повнота локалізації. Іноді це має місце, що викликає явне роздратування вітчизняних кадровиків.

- "сторонні " моделі. В основі західних модулів лежать моделі західної бізнес-культури й меитальности, не дуже зрозумілої й сприйманої вітчизняними користувачами.

- функціональна надмірність. Західні модулі включають функції, поки незатребувані на українських підприємствах. Це, наприклад, індивідуальне планування кар'єрного росту співробітника, відображення довгострокових тенденцій у потенціалі співробітника, облік зниження (або підвищення) його кваліфікації, планування заходів щодо підвищення кваліфікації персоналу, мотиваційні компоненти й ін.

- недостатня швидкість адаптації до українського законодавства. Через те, що в Україні немає достатньої кількості продажів західних Hr-Систем, те їх розроблювачі не витрачають гроші на зміст українських програмістів, які могли б оперативно вносити необхідні зміни в локалізовану версію програмного продукту.

Характеристика західних Hr-Систем .

SAP Human Resources Management System

До складу SAP R/3 (www.sap.com) входить модуль керування персоналом SAP Human Resources Management System (SAP HR), що містить наступні основні компоненти:

- РА (адміністрування персоналу й розрахунки зарплати), який забезпечує керування даними про кандидатів, основними даними про працюючі, розрахунки заробітної плати й окладів, відрядні витрати;

- PD (планування й професійний ріст персоналу), що дозволяє: вести опис робочого часу й штатного розкладу, попередній відбір кандидатів, управляти підвищенням кваліфікації співробітників, планувати кар'єру й заміщення посад спадкоємцями, планування витрат на зміст персоналу й робочого часу.

Oracle Human Resources Analyzer

Для керування персоналом корпорація Oracle пропонує систему Oracle Human Resources Analyzer (www, oracle.com). З її допомогою можна автоматизувати: табельний облік на підприємстві, процедуру наймання співробітників, облік професійних властивостей і ділових якостей співробітників, потреб їх навчання, планування кар'єри й розробку компенсаційної політики для персоналу.

До складу системи Oracle Human Resources Analyzer входять наступні основні модулі:

- Кадри;

- Зарплата;

- Табельний облік.

Renaissance Human Resources/Payroll

Система керування персоналом і розрахунків заробітної плати від компанії ROSS Systems (www.rossinc.com) охоплює питання керування матеріальними ресурсами й підтримки прийняття розв'язків до розрахунків зарплати й керування персоналом. У ній реалізовані наступні основні можливості:

• ведення бази даних, що містить повні відомості про всіх співробітників підприємства;

• санкціонований доступ до конфіденційних відомостей про персонал;

• облік робочого часу;

• нарахування заробітної плати по користувачем, що задається, формулам і правилам;

• можливість постійного контакту співробітників підприємства з його кадровою службою ( через інформаційний кіоск);

• інтеграція з додатками офісних пакетів.

RB Payroll 3.1

Цей модуль обліку кадрів від Rodertson&Blums (www.robertson- blums.com) дозволяє вводити, зберігати й обробляти: різну інформацію з обліку кадрів, персональні дані працівників, відомості про призначення й переміщення, наказах, медичних страховках, графіках відпусток, військовому обов'язку й ін.

Програма дозволяє всебічно аналізувати результати розрахунків і одержувати різнопланову звітність. Для кожного працівника можна задати до десяти аналітичних ознак (кодів), при цьому кожній формованій операції, нарахуванню або втриманню можна окремо привласнити до десяти аналітичних ознак.

Структура RB Payroll дозволяє розділити настроювання системи на два рівні. Першим рівнем може управляти персонал, що займається безпосередньо введенням даних або розрахунком зарплати. На цьому рівні визначається різна довідкова інформація, а також параметризируемые види оплат, за допомогою яких позначаються всі види нарахувань, утримань і платежів підприємства.

Другий рівень призначений для більш детального настроювання системи на конкретні потреби підприємства. До цього рівня ставиться керування алгоритмами розрахунків. Алгоритми використовуються системою для розрахунків сум нарахувань, утримань, платежів підприємства, а також для одержання звітів і документів. RB Payroll постачений вбудованим генератором звітів, що дозволяють формувати звіти по будь-якій інформації довідників і книги зарплати, групувати інформацію й задавати умови її відбору, задавати формат вистави сум у звітах, задавати параметри форматування.

Scala HR

Наприкінці 2002 року з'явився новий модуль керування персоналом — Scala HR (Human Resources), який призначений для роботи в складі популярної Erp-Системи Scala шведської фірми Scala Business Solutions (www.scala.ru).

Модуль Scala HR являє собою досить складний самостійний програмний продукт, орієнтований на роботу в середовищі MS Windows. Це багатофункціональний модуль, у завдання якого, зокрема, входить автоматизація підготовки й зберігання документів по облікові руху персоналу, змін в організаційній структурі підприємства, підготовки й надання широкого спектра аналитическойинформации й статистичної звітності. Важливою особливістю роботи з HR- модулем є наявність системи розділеного доступу з метою захисту конфіденційної інформації.

В Scala HR є картотека фізичних осіб, де зберігаються відомості з поділом по категоріях: про фахівців, їх родичці, кандидатах на приймання на роботу, учнях і інших співробітниках, а також ведуться особисті картки співробітників, ураховуються видавані накази, які формуються по параграфах з нумерацією; заповнення документів виконується по шаблонах. Крім того, передбачена можливість пошуку інформації про співробітників. За допомогою цього модуля можна розрахувати оплату відпустки, оформити лікарняний аркуш, урахувати навчання й підвищення кваліфікації співробітників.

Axapta HR Management

Цей модуль комплексної Erp-Системи Axapta (www.navision.ru) повністю інтегрований з обліковою й плановою системою підприємства. Він забезпечує розв'язок завдання керування мотивацією персоналу. Кожний співробітник з моменту співбесіди одержує свій профіль, який протягом усього часу відслідковується в поле зору модулем HR Managеment, навіть якщо співробітник не працює в компанії, а залишається в "кадровому резерві" . Крім профілю співробітника в системі передбачений профіль робочого місця. HR Management дозволяє автоматично провести багатокритеріальну, зіставлення профілів різних кандидатів із профілем робочого місця, щоб визначити оптимального кандидата для приймання на роботу — з погляду досягнення їм необхідної компетенції.

Цей модуль забезпечує автоматизований облік потреб у навчанні й необхідних ресурсів, створення груп, підготовку розкладу, моніторинг минаючого навчання й автоматичне введення його результатів в особисті профілі співробітників.

В HR Management автоматизована система оцінки персоналу — проведення тестувань, анкетування й співбесід. Є конструктор анкет, засобу планування (календар співбесід), можливості нагромадження й аналізу інформації. Персональні результати зв'язуються із профілями співробітників, дозволяючи оцінювати кар'єрний ріст і досягнення намічених особистих результатів. Крім того, можна автоматизувати ведення організаційної структури підприємства — штатного розкладу, системи компенсаційних пакетів, забезпечуючи графічну виставу структури компанії у вигляді ієрархічного дерева, матричної або проектної структури. Блок статистичної й управлінської кадрової звітності показує історію й динаміку роботи, пропонує графічну інтерпретацію даних — у вигляді графіків і діаграм.

Рис.7.1.   Основні елементи MRP

Рис.7.2 . Структурна схема елементів MRP II

ERP система у свою чергу є подальшим розвитком системи MRP II і містить у собі планування ресурсів підприємства для всіх основних видів діяльності.

 

Рис.7.3. Функціональні елементи ERP системи

Системи MRP

Системи MRP (Material Requirements Planning) – це системи планування вимог на матеріали, що дозволяють оптимально завантажувати виробничі потужності, і при цьому закуповувати саме стільки матеріалів і сировини, скільки необхідно для виконання поточного плану замовлень і саме стільки, скільки можливо обробити за відповідний цикл виробництва.

Системи MRP II (Manufacturing Resource Planning) – це системи планування виробничих ресурсів. Основна мета - ураховувати й аналізувати всі комерційні й виробничі події у виробництві: усе те, що відбувається в цей момент і все те, що заплановане на майбутнє. Як тільки у виробництві допущений шлюб, як тільки змінена програма виробництва, як тільки у виробництві затверджені нові технологічні вимоги, система миттєво реагує на що відбувся, указує на проблеми, які можуть бути результатом цього, і визначає, які зміни треба внести у виробничий план, щоб уникнути цих проблем або звести їх до мінімуму.

Cистемs ERP (Enterprise Resources Planning) – це системи комплексного планування ресурсів підприємства. Якщо системи MRP II використовуються для планування винятково ресурсів виробництва, то системи ERP займаються плануванням усіх ресурсів підприємства (керування персоналом, замовленнями, фінансами і т.д.). У рамках концепції ERP можливе керування корпорацією (і не тільки промислової). Для цього реалізоване керування дочірніми підприємствами. Можливості, закладені в стандарті MRP II, були поширені на підприємства, що працюють у різних областях діяльності.

У порівнянні із системами MRP II у системах ERP з'явилися розвинені засоби керування фінансами й персоналом, розвинені засоби підтримки прийняття розв'язків, засобу конфігурування й інтеграції з додатками інших типів. У системах ERP з'явилися механізми керування, призначені не тільки для компаній, що функціонують в одній країні, але й для транснаціональних корпорацій, включаючи підтримку декількох годинних поясів, мов, валют, систем бухгалтерського обліку й звітності.

Системи ERPII

Запропонована в 2000 році аналітиками Gartner Group концепція систем ERP II у своїй основі містять ідею виходу за рамки завдань по оптимізації й автоматизації процесів усередині підприємства, властивих концепції ERP. Нова парадигма припускає більш глибоку й багату модель взаємодії між компаніями. Дозволяє підприємству "розділяти" свою інформацію й на цій основі співробітничати з іншими компаніями в рамках спільної комерції.

Концепція ERP II дозволяє працювати в рамках електронного бізнесу співтовариства. Системи ERP II увібрали в себе й об'єднали всі основні виділені до цього моменту типи корпоративних додатків:

- систему планування ресурсів підприємства ERP у колишньому розумінні цього терміна,

- систему керування взаєминами із клієнтами CRM (Customer Relation Management),

- систему керування ланцюжками поставок SCM (Supply Chain Management),

- засобу аналітики й підтримки прийняття розв'язків BI (Business Intelligence),

- систему керування даними IMS (Information Management System) для інтеграції всіх компонентів,

- засобу електронної комерції й взаємодії через Інтернет e-commerce.

BPM (Business Performance Management)

Business Performance Management (BPM) — це цілісний, процесно-орієнтований підхід до прийняття управлінських розв'язків, спрямований на поліпшення здатності компанії оцінювати свій стан і управляти ефективністю своєї діяльності на всіх рівнях, шляхом об'єднання власників, менеджерів, персоналу й зовнішніх контрагентів у рамках загального інтегрованого середовища керування.

Crm-Системи

Нова технологія керування взаєминами із клієнтами дозволяє суттєво поліпшити сервіс і вчасно запропонувати ринку затребуваний продукт. Успіх компанії в умовах зростаючої конкуренції багато в чому визначається тем, наскільки точно й вчасно вона здатна визначити потреби й індивідуальні переваги кожного зі своїх клієнтів, запропонувавши продукт або послугу на більш високому, чому конкуренти, рівні. Зберегти свої позиції на ринку й дістати додатковий прибуток допомагають сучасні технології керування взаєминами із замовниками – CRM (Customer Relationships Management).

БОС–КОРПОРАЦІЯ. Розроблювач компанія Айти, Росія. БОС-КОРПОРАЦІЯ вітчизняна система для великих організацій.

Розроблена для автоматизації керування фінансово-господарчої діяльності корпорацій, виробничих і торговельних об'єднань на базі Oracle 7 Server. До складу системи входять модуль "Адміністратор" і підсистеми, що містять наступні модулі.

Керування фінансами: "Аналіз бюджетів", "Бюджети", "Головна книга", "Облік банківських операцій", "Облік розрахунків з дебіторами й кредиторами", "Облік касових операцій", "Облік розрахунків з підзвітними особами".

Керування виробництвом: "Технологічна підготовка виробництва", "Техніко-економічне планування", Облік витрат на виробництво".

Керування закупівлями, запасами й реалізацією: "Закупівлі", "Запаси", "Реалізація".

Керування персоналом: "Розрахунки зарплати", "Облік кадрів", "Штатний розклад".

Керування основними засобами й устаткуванням: "Основні засоби й устаткування".

Розроблювач системи фірма "Айти" працює в області автоматизації управлінської діяльності з 1995 р. (автоматизація Академії Генштабу МО РФ). Використовує апаратну платформу Sun Microsystems (операційна система Solaris). Програмна платформа Oracle забезпечує розроблювачів інструментальними засобами: SQL*Plus ( засіб вироблення запитів, визначення й керування даними; Oracle8 Enterprise Manager ( керування й адміністрування розподіленими середовищами даних; Desiner ( засіб моделювання, генерації додатків і зворотного реінжинірингу для додатків баз даних; Object Database Designer ( об'єктний засіб проектування, створення й доступу; Developer ( засіб RAD додатків баз даних в архітектурі " клієнт-сервер" і Web. Крім зазначених засобів немає особливих проблем у використанні технології OLAP фірми Oracle на рівні підприємства (Oracle Express).

1С:ПІДПРИЄМСТВО. (Компанія 1С, Росія). Система "1С:Підприємство": комплексна конфігурація "Бухгалтерія; Торгівля; Склад; Зарплата; Кадри" являє собою універсальну програму ( конструктор, яка дозволяє вести облік в одній інформаційній базі від імені декількох організацій.

Бухгалтерський облік реалізує стандартну методологію обліку для госпрозрахункових організацій відповідно до поточного законодавства Росії.

План рахунків і настроювання аналітичного обліку реалізовані практично для всіх розділів обліку. Набір документів, автоматизоване введення бухгалтерських операцій, розрахований на ведення найбільш важливих розділів обліку.

Система дозволяє вести одночасно два види обліку торговельної діяльності: управлінський і фінансовий.

Управлінський облік ведеться з метою формування інформації про діяльність компанії для внутрішнього використання, фінансовий облік для правильного відбиття діяльності всіх фірм, що становлять компанію, у бухгалтерському обліку.

Облік торговельної діяльності підтримує всі операції пов'язані із закупівлею, зберіганням і продажем товарів, і пов'язаними із цими операціями взаємозаліки з покупцями й постачальниками.

Система дозволяє реєструвати приймання, звільнення й переміщення співробітників, вести штатний розклад підприємства, автоматично створювати стандартні форми кадрових наказів і генерувати звіти за кадровим даними співробітників.

Нарахування заробітної плати проводиться по погодинній або відрядній оплаті праці відповідно до табель - календарями працівників і відхиленнями від звичайного графіка роботи (відпустками, хворобами, прогулами й т.п.), происшедшими на поточний розрахунковий період.

Конфігурація «Виробництво+Послуги+Бухгалтерія» служить для автоматизації обліку на невеликих виробничих підприємствах і фірмах, ведучих оптову торгівлю.

Конфігурація «Фінансове планування» призначена для ведення бюджетів.

Впровадження й вартість. Продукти компанії 1С займають близько 40% російського ринку програм даного класу. Вартість одномісної конфігурації залежно від реалізованих функцій від 250 до 500$; мережна версія коштує близько 1000$. Розробкою конфігурації на основі MS SQL і реалізацією функцій по опису й обліку виробництва фірма "1С" просувається в клас малих корпоративних систем.

Галактика. Ця російсько-білоруська корпорація розробила однойменну корпоративну систему, що успішно експлуатується на сотнях середніх і великих підприємств Росії й близького зарубіжжя.

"Галактика" є комплексний підхід до проблеми автоматизації, що охоплює всі сфери керування сучасним підприємством, включаючи фінансове й господарське планування, керування кадрами, бухгалтерський облік, оперативне керування й ін.

Концептуальна модель системи базується на ретельно проробленій технології комп'ютерного ведення бухгалтерського й оперативного обліку, легко адаптується під специфіку різних типів підприємств. В основу архітектурної побудови системи "Галактика" закладений принцип поділу комплексної системи автоматизації на ряд взаємозалежних контурів — " Бухгалтерський облік", "Адміністративне керування" і "Оперативне керування", "Керування автотранспортом", "Роздрібна торгівля".