Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
R_4.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
550.4 Кб
Скачать

11.1.5. Бухгалтерська система «Інтегратор»

«Інтегратор» (виробник — фірма «Інфософт», Москва) являє собою багатокористувацьку систему, побудовану в архітектурі «клієнт-сервер», яка працює в режимі реального часу (нові дані, введені на одному робочому місці, одразу можуть використовуватися персоналом, що працює на інших комп’ютерах). У системі передбачено засоби розділення доступу до інформації.

Користувач може самостійно визначити кількість і назви ділянок обліку, вилучити з базової поставки одні ділянки і ввести інші, організувати на кожній з ділянок будь-яку кількість робочих місць.

«Інтегратор» забезпечує суверенність і відповідальність роботи персоналу: кожний бухгалтер відповідає за достовірність інформації по рахунках своєї ділянки. Коли бухгалтер уводить у комп’ютер господарські операції, сальдо та обороти перераховуються тільки по тих рахунках, які належать до його ділянки. Проведення такої операції, що стосуються рахунків інших ділянок, залишаються відкладеними, допоки їх не підтвердять бухгал­тери суміжних ділянок. У системі застосовано зручний механізм розв’язання суперечливих ситуацій, що забезпечує узгоджену роботу великої кількості бухгалтерів.

У сфері аналітичного обліку для кожного балансового рахунка користувач установлює потрібний рівень глибини аналітики. Для матеріальних цінностей і товарів, наприклад, можна встановити ведення натурального і вартісного обліку по складах і матеріально відповідальних особах; для взаєморозрахунків — ведення обліку по організаціях і договорах тощо. У системі передбачено можливість уведення нових аналітичних параметрів і показників, не включених у базову поставку.

Система забезпечує автоматичне формування проведень і виконання розрахунків на базі використання типових господарських операцій, які можна налаштувати на облікову політику підприємства. При цьому існують можливості: включення у типові господарські операції будь-якої кількості проведень, використання типових алгоритмів розрахунків і створення нових алгоритмів, модифікації старих і створення нових вхідних форм і вихідних документів за допомогою генератора звітів.

Система дає змогу працювати не лише «від операції», а й «від документа». Користувач може створювати форми документів, установлювати технологічну послідовність їх оброблення, налаштовувати на автоматичне формування проведень.

«Інтегратор» автоматизує такі ділянки:

  • Облік грошових коштів (каса, банк);

  • Розрахунки з дебіторами і кредиторами, покупцями і постачальниками;

  • Облік матеріалів, продукції, товарів, МШП;

  • Облік основних засобів і нематеріальних активів, цінних паперів;

  • Облік виробничих витрат і собівартості продукції;

  • Облік збуту та реалізації;

  • Облік прибутку, податків і капіталу;

  • Фінансова звітність;

  • Консолідована звітність;

  • Експрес-аналіз;

  • Облік у довільних валютах та умовних одиницях, автоматич­не формування курсових різниць по валютних рахунках;

  • Резервування товарів;

  • Можливість роботи з забалансовими рахунками.

11.1.6. Програмний комплекс «Акцент-бухгалтерія»

«Акцент-бухгалтерія» (виробник — фірма «Імпакт», м. До­нецьк) являє собою універсальну систему для автоматизації бухгалтерського управлінського обліку. До переваг системи належать: можливість її масштабування, підтримка територіально розподілених структур, підтримання обміну даними за допомогою засобів зв’язку.

Типове настроювання системи «Акцент-бухгалтерії» включає:

  • облік товарно-матеріальних цінностей;

  • облік банківських і касових операцій;

  • облік операцій з валютою;

  • облік дебіторської і кредиторської заборгованості;

  • облік розрахунків з підзвітними особами;

  • облік основних засобів;

  • облік заробітної плати;

  • податковий облік;

  • визначення фінансових результатів.

Система «Акцент-бухгалтерія» є інтегрованою і працює з єди­ною базою даних. Змінення інформації з будь-якого робочого міс­ця одразу відображується на всіх робочих місцях. При цьому відсутнє дублювання інформації.

Програма працює в ОС Windows 98/2000 i Windows NT. Локаль­ні версії програми використовують базу даних формату MS Access, клієнт-серверні — MS SQL Server.

У системі «Акцент-бухгалтерія» для введення господарської інформації використовуються документи, шаблони господарських операцій та журнал господарських операцій. Вони є рівноправними об’єктами системи, незалежно від того, що з них створене раніше. Одна операція може бути представлена у вигляді різних первинних документів. Наприклад, виписується рахунок, потім він перетворюється натискуванням кнопки у накладну, інформація з якої у свою чергу може бути відображена у податковій накладній. Документ може мати довільний зовнішній вигляд, змінюваний самостійно за допомогою інструментальних засобів, а також певний алгоритм поведінки, що програмується у формі документа на вбудованій мові Visual Basic Scripting Edition. Документ може мати стандартні властивості, що визначаються господарською операцією, а також довільний набір властивостей, що визначаються користувачем. Документи можуть об’єднуватись у папки, які, у свою чергу, можуть вкладатися одна в одну. Система передбачає розмежування прав доступу користувачів до документів і папок.

«Акцент-бухгалтерія» дає можливість вести багаторівневий аналітичний облік і використовує аналітичні ознаки: дата, номер документа, кореспонденти-одержувачі об’єктів обліку, кореспонденти-відправники об’єктів обліку, об’єкт або список об’єктів обліку, замовлення або їх групи.

«Акцент-бухгалтерія» передбачає використання стандартних і довільних реквізитів аналітичних ознак. Стандартний набір реквізитів, використовуваний для опису властивостей аналітичного об’єкта, включає такі реквізити:

  • Кореспонденти — найменування, коди, реквізити підприємств, паспортні дані працівників і т. ін.;

  • Об’єкти обліку — найменування, коди, каталогові номери, одиниці виміру, балансові рахунки;

  • Замовлення — відповідальні особи, дати початку і закінчення.

Довільні реквізити (параметри) характеризуються найменуван­ням і значенням й можуть використовуватись у шаблонах пер­винних документів та за побудови форм звітності для аналізу інформації. Кількість їх не обмежена.

«Акцент-бухгалтерія» забезпечує мультивалютний облік. Кож­не проведення зберігає суми для необмеженої кількості валют. Убудовані засоби розширення дають змогу організувати імпорт курсів валют із зовнішнього файла у базу даних.

Система включає такі засоби модифікації і розширення функцій: вбудована мова програмування Visual Basic Scripting Edition, зовнішні бібліотеки компонентів ActiveX (що виконують функції бізнес-правил), SQL-запити. Ці засоби розраховані на застосування їх програмістами-професіоналами, а не бухгалтерами.

Для створення первинних документів нового виду у програмі використовується візуальний конструктор, який можуть застосовувати користувачі-непрограмісти. Документи можуть бути багатосторінковими, включати в себе розрахунки та елементи аналізу. Конструктор дає змогу створювати елементи типу «текст», «кнопка», «список для вибору», «таблиця» і т. ін. Конструктор забезпечує можливість оброблення подій, що виникають під час роботи з документом, таких як відкриття документа, закриття документа, перерахунок усередині документа, натискування кнопки.

У системі «Акцент-бухгалтерія» використовується технологія «Майстрів» для полегшення виконання складних дій. У ній присутні майстер звітів, майстер документів, майстер шаблонів типових операцій, майстер баз даних.

Функції захисту інформації реалізують: захист інформації від пошкодження з боку інших програм; захист інформації від руйнування у разі збоїв у роботі комп’ютера або відключення його від мережі, помилкових дій користувача; захист від несанкціонованого доступу на рівні бази даних і всередині програми для користувачів (обмеження доступу на рівні папок документів, корес­пондентів, об’єктів обліку, замовлень, документів).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]