Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
R_4.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
550.4 Кб
Скачать

11.1.7. Система автоматизації бухгалтерського обліку «Парус»

Система «Парус-Підприємство» (виробник — корпорація ПАРУС складається з модулів «Парус-Бухгалтерія», «Парус-Реалізація і Склад», «Парус-Адміністратор». Додатково із системою може по- ставлятися модуль «Парус-Персонал і Заробітна Плата».

«Парус-Бухгалтерія» автоматизує бухгалтерський і податковий облік на підприємствах малого і середнього бізнесу.

Структура системи об’єднує такі чотири розділи.

Первинні документи — слугують базою для ведення бухгалтерського обліку. Існує можливість ведення типових форм. Документи реєструються в системі, їх можна копіювати, редагувати, переглядати, можливо здійснювати різні вибірки. Первинні доку­менти переносяться до журналу господарських операцій з оформ­ленням бухгалтерських проведень.

Облік господарських операцій — призначений для зберігання всіх бухгалтерських проведень, з якими можна працювати у будь-якому періоді часу. Всяка господарська операція у загальному випадку являє собою інформацію щодо назви, номера і дати документа, на основі якого здійснюється операція (наприклад, рахунок, договір, контракт), дати самої операції, а також назви, номера і дати документа, за яким здійснюється операція (напри- клад, платіжне доручення, акт, видатковий касовий ордер тощо). Додавання нового проведення здійснюється за допомогою словника типових операцій. У цьому ж розділі формується звіт про господарські операції в цілому або лише про операції, відібрані з використанням багатьох умов відбору.

Оборотні відомості — формуються на базі проведень, здій- снених в обліку господарських операцій. Прикладами таких відо­мостей є оборотні відомості руху коштів по рахунках, руху матеріальних цінностей, розрахунків з дебіторами і кредиторами. Існують також оборотні відомості, за допомогою яких можна одержати звіт в розрізі аналітичних рахунків або групувати суми в розрізі проведень.

Звіти — у цьому розділі на базі проведень формуються підсумкові звіти: баланс, оборотний баланс, головна книга, журнал, меморіальні ордери, книга касових витрат, картка касових витрат, касова книга, книга цільових витрат, книга фактичних витрат, зведені меморіальні ордери, відомості аналітичного обліку. Крім типових форм бухгалтерської звітності, в системі існує мож­ливість формувати звіти довільної форми, використовуючи засоби MS Excel і генератора звітів Seagate Crystal Reports.

Система забезпечує автоматизацію розділів і функцій бухгалтерського обліку:

  • облік банківських і касових операцій;

  • облік основних засобів, нематеріальних активів і МШП;

  • облік господарських операцій;

  • податковий облік;

  • облік матеріальних цінностей;

  • облік витрат на виробництво;

  • формування Головної книги.

11.1.8. Програмний комплекс для автоматизації бухгалтерського та управлінського обліку SoNet

Головним призначенням програмного комплексу SoNet (вироб­ник — ТОВ «Баланс», м. Дніпропетровськ) є автоматизація нестандартних управлінських, економічних, виробничих і бухгалтерських задач обліку.

Управлінський облік — внутрішній облік, який ведеться для керівництва підприємства та його підрозділів і не регламентується жорсткими стандартами та нормативними актами. Основні об’єкти управлінського обліку — доходи і витрати підприємства та фінансові результати. В управлінському обліку вони групу- ються за видами продукції, сферами діяльності, регіонами. Для цього в SoNet створюються облікові операції з необхідною кількістю аналітичних ознак. На базі операцій можуть бути одержані звіти з різним ступенем деталізації за статтями доходів і витрат. Звіти можуть містити планову і фактичну інформацію і подаються у вигляді бюджетів (наприклад, бюджет прямих витрат цеху, бюджет загальногосподарських витрат). Вони створюються у фор­маті електронних таблиць, сумісних з форматом Excel, і можуть використовувати вбудовану мову для написання формул.

Програмний комплекс також реалізує автоматизацію стандарт­них функцій бухгалтерського обліку: формування проведень по бухгалтерських рахунках, формування первинних документів, складання звітів. SoNet підтримує паралельний облік за різними стандартами, облік договорів, розв’язання задач виробничого обліку і калькуляції собівартості, багаторівневу систему бухгалтерських рахунків та аналітичних регістрів, динамічне визначення аналітичних ознак.

Систему SoNet реалізовано в архітектурі «клієнт-сервер», на платформі Windows NT. Як сервер бази даних використовується InterBase.

Література до теми

  1. Автоматизация управления предприятием / В. В. Баронов и др. — М.: ИНФРА-М, 2000. — 239 с.

  2. Автоматизированные информационные технологии в экономике: Учеб. / М. И.Семенов и др.; Под общ. ред. И. Т. Трубилина. — М.: Финансы и статистика, 1999. — 416 с.

  3. Завгородний В. П. Автоматизация бухгалтерского учета, контроля, анализа и аудита. — К.: А.С.К., 1998. — 755 с.

11.2. Практичне заняття

Мета заняття: вивчення класифікації та вимог до інформаційних систем бухгалтерського обліку, а також ознайомлення з функціональними можливостями найвідоміших систем.

ПЛАН

  1. Класифікація програмних систем для автоматизації бухгалтерських робіт.

  2. Вимоги до аналітичного обліку в бухгалтерських інформаційних системах.

  3. Програма «1С:Бухгалтерія».

  4. Система БЕСТ-4 компанії «Інтелект-Сервіс».

  5. Бухгалтерська система «Інтегратор».

  6. Програмний комплекс «Акцент-бухгалтерія».

  7. Система автоматизації бухгалтерського обліку «Парус».

  8. Програмний комплекс для автоматизації бухгалтерського та управлінського обліку SoNet.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]