Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
R_4.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
550.4 Кб
Скачать

Аналіз фінансових результатів

У процесі розрахунків Project Expert автоматично генерує стан­дартні звітні бухгалтерські документи:

  • звіт про прибутки і збитки;

  • бухгалтерський баланс;

  • звіт про рух коштів;

  • звіт про використання прибутку.

На основі даних звітних бухгалтерських документів здійсню- ється розрахунок основних показників ефективності та фінансових коефіцієнтів.

Project Expert забезпечує можливість аналізу чутливості (рис. 10.1), одержання графіків точки беззбитковості (рис. 10.2), статистичного аналізу впливу випадкових факторів за методом Монте-Карло (рис. 10.3). Використання What-If аналізу (рис. 10.4) уможливлює порівняння різних варіантів проекту та вибір найефективнішого.

Рис. 10.1. Графік аналізу чутливості у Project Expert

Рис. 10.2. Графік «Точка беззбитковості» у Project Expert

Рис. 10.3. Результати аналізу проекту за методом «Монте-Карло»

Рис. 10.4. Результати порівняння варіантів проекту (аналіз «What—If»)

Формування і друкування звіту

Після завершення аналізу проекту формується звіт (бізнес-план). У Project Expert передбачено спеціальний генератор звіту, що забезпечує компонування і редагування звіту за бажанням користувача. У звіт можуть бути вбудовані не тільки стандартні графіки і таблиці, а й таблиці та графіки, побудовані користувачем за допомогою спеціального редактора.

Користувач має також можливість убудувати у звіт текстові коментарі.

Контроль реалізації проекту

У Project Expert передбачено засоби для введення фактичної інформації, що стає відомою під час реалізації проекту. Актуальна інформація може вводитися щомісяця. На основі плану проекту та введених фактичних даних формується звіт про неузгодженості планової і фактичної інформації, який може бути викорис­таний для координації керування проектом.

Література до теми

  1. Автоматизированные информационные технологии в экономике: Учеб. / М. И. Семенов и др.; Под общ. ред. И. Т. Трубилина. — М.: Финансы и статистика, 1999. — 416 с.

  2. Идрисов А. Б., Картышев С. В., Постников А. В. Стратегическое планирование и анализ эффективности инвестиций. — М.: Информ.-издат. дом «Филинъ», 1997. — 272 с.

  3. Програми UNIDO: Матеріали Internet. — Http://www.rc.erco.ru

  4. Системы для развития бизнеса: Материалы Internet. — http://www. pro-invest.com

10.2. Практичне заняття

Мета заняття: вивчення основних напрямків розвитку та функ­ціональних можливостей інформаційних систем фінансового аналізу.

ПЛАН

  1. Функціональні характеристики фінансово-аналітичних інформаційних систем.

  2. Характеристика системи фінансового моделювання та аналізу Project Expert.

  3. Послідовність створення та можливості аналізу проекту у Project Expert.

10.3. Лабораторна робота №2

Фінансове моделювання та аналіз інвестиційного проекту з використанням системи Project Expert

Мета роботи: Набуття практичних навичок використання засобів Project Expert для створення інвестиційного проекту, його аналізу та формування бізнес-плану.

10.3.1. Завдання на лабораторну роботу

  1. Розробити модель інвестиційного проекту, визначивши: вид економічної діяльності, тривалість проекту, види продукції або послуг, структуру підприємства, стартовий баланс — за необхідності, план виробництва і збуту, прямі та непрямі витрати.

  2. Увести дані щодо моделі проекту у Project Expert, здійснити обрахунок проекту, визначити потребу у фінансуванні і вибрати джерела фінансування.

  3. За допомогою засобів Project Expert виконати аналіз проекту і зробити висновки щодо його реальності та можливостей оптимізації.

  4. Сформувати і надрукувати бізнес-план проекту та оформити звіт з лабораторної роботи. Звіт має містити сформований у Project Expert бізнес-план інвестиційного проекту і висновки щодо ефективності проекту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]