Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
R_4.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
550.4 Кб
Скачать

10.1.3. Послідовність створення та аналізу проекту у Project Expert

Порядок роботи з Project Expert, рекомендований розробниками і описаний у довідковій системі пакета, передбачає таку послідовність кроків:

1. Побудова моделі.

2. Визначення потреби у фінансуванні.

3. Розроблення стратегії фінансування.

4. Аналіз фінансових результатів.

5. Формування і друкування звіту.

6. Контроль реалізації проекту.

Наведемо стислий опис зазначених кроків.

Побудова моделі

Процес побудови моделі найбільш трудомісткий і потребує значної підготовчої роботи зі збирання та аналізу вхідних даних. Різноманітні модулі Project Expert незалежні й доступні користувачеві практично в будь-якій послідовності. Проте відсутність деяких необхідних вхідних даних може блокувати доступ до інших модулів програми. Незалежно від того, чи розробляється детальний фінансовий план, чи хочуть зробити попередній експрес-аналіз проекту, слід насамперед увести такі вхідні дані:

  • дата початку і тривалість проекту;

  • перелік продуктів і/або послуг, виробництво і збут яких здійснюватиметься у рамках проекту;

  • валюта розрахунку або дві валюти розрахунку для платіжних операцій на внутрішньому і зовнішньому ринках, а також їхній обмінний курс і прогноз його зміни;

  • перелік, ставки та умови виплат основних податків;

  • для діючого підприємства — опис балансу, включаючи струк­туру і склад наявних активів, зобов’язань і капіталу підприєм- ства на дату початку проекту.

Наступним етапом процесу побудови моделі є опис плану розвитку підприємства (проекту). Для цього необхідно ввести такі вхідні дані:

  • інвестиційний план, включаючи календарний план робіт із зазначенням витрат і використовуваних ресурсів;

  • операційний план, включаючи стратегію збуту продукції або послуг, план виробництва, план персоналу, а також виробничі витрати і накладні витрати.

Визначення потреби у фінансуванні

Для визначення потреби у фінансуванні слід зробити поперед­ній розрахунок проекту, в результаті чого встановлюються ефективність проекту та обсяг коштів, необхідний і достатній для покриття дефіциту капіталу в кожний період часу розвитку проекту з кроком один місяць.

Потреба у капіталі визначається на підставі даних, відображених у Плані грошових потоків (Cash-Flow). Значення сальдо рахунка підприємства наводяться в останньому рядку таблиці Cash-Flow і демонструють прогнозований стан розрахункового рахунка підприємства, що реалізує проект, у різноманітні періоди часу. Від’ємне значення сальдо розрахункового рахунку означає, що підприємство не має у своєму розпорядженні потрібної суми кош­тів. Саме у ті періоди, яким відповідає від’ємне сальдо, має бути залучений додатковий капітал.

Розроблення стратегії фінансування

Після визначення потреби у фінансуванні розробляється план фінансування. Користувач має можливість описати способи фінансування:

  • за допомогою залучення акціонерного капіталу;

  • за допомогою залучення позикових коштів;

  • за допомогою лізингу.

У процесі розроблення стратегії фінансування проекту користувач може промоделювати обсяг і періодичність виплачуваних дивідендів, а також стратегію використання вільних коштів (наприклад, розміщення коштів на депозит у комерційному банку або придбання акцій сторонніх підприємств).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]