Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
номенклатура.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
628.74 Кб
Скачать

1.3.3. Кислоти

Систематичні назви кислот будуються з назв аніонів, які наведено вище, і починаються з назви катіона, тобто «гідроген». У випадку складних аніонів користуються принципами номенклатури координаційних сполук. Приклади систематичних назв кислот наведено нижче:

  • HAuCI4 - гідроген тетрахлороаурат(ІІІ) (водень тетрахлороаурат); H2Se03 — дигідроген триоксоселенат (водень селенат(IV)); НМnO4 — гідроген тетраоксоманганат(VIІ) (моноводень тетраоксоманганат); H2SO5 — дигідроген триоксопероксосульфат(VІ) (диводень триоксопероксосульфат); Н2Сr4O13 — гідроген тридекаоксотетрахромат (диводень тетрахромат(VІ)); HS03F — гідроген монофлуоросульфат(V) (водень триоксофлуоросульфат); HN03 - гідроген нітрат(V), гідроген триоксонітрат (водень нітрат(V)).

Оскільки гідроген-катіон вказує на приналежність сполуки до кислот, то систематичну назву можна будувати, використовуючи назву аніона замість прикметника, додаючи до нього іменник «кислота», наприклад:

  • H2S04 — сульфатна(VІ) кислота, сульфатна кислота; HAg(CN)2 — диціаноаргентатна(І) кислота, диціаноаргентатна кислота; Н6ТеO6 — гексаоксотелуратна(VІ) кислота, гексаоксотелуратна кислота.

Якщо оксигеновмісна кислота містить елемент у найвищому ступені окиснення, то ступінь окиснення і число атомів Оксигєну можна не вказувати:

  • H2Se04 — селенатна, HN03 — нітратна, Н2СrO4 — хроматна, H2SO4 — сульфатна кислота.

Кислоти, назви яких походять від аніонів із суфіксом -ід (-ид), називають, як бінарні або псевдобінарні сполуки гідроген-катіона:

  • НС1 — гідроген хлорид, H2S — дигідроген сульфід, HCN — гідроген ціанід, HN3 — гідроген азид. Щоб підкреслити належність водних розчинів цих сполук до кислот, можна будувати їх назви на основі назви аніона з закінченням -на та слова «кислота»:

  • НІ — іодидна кислота, H2Se — селенідна кислота, HN3 — азидна кислота.

Можна також зберегти традиційні для гідрогенових сполук назви: галогеноводні, псевдогалогеноводні, халькогеноводні, а для їх водних розчинів, що є кислотами, відповідно — галогеноводневі кислоти, псевдогалогеноводневі кислоти, халькогеноводневі кислоти. Наприклад-.

  • НС1 — хлороводнева кислота (хлороводень); HN3 — азидоводнева кислота (азидоводень).

1.3.4. Солі та солеподібні сполуки

Назви солей легко утворити з назв катіонів і аніонів з відповідними множними префіксами:

  • CrS04 — хром(ІІ) сульфат; Fe(N03)3 — ферум(III) нітрат; NaSb(OH)6 — натрій гексагідроксостибат(V); Hg2(N03)2

  • димеркурій динітрат; (NH4)2Cr207 — діамоній дихромат(VІ).

Кислі солі називають так само, як і середні, але з додаванням до назви аніона слова «гідроген», що пишуть разом з відповідним числовим префіксом:

  • КНСO3 — калій гідрогенкарбонат; Ba(HS03)2 — барій гідрогенсульфат(ІV); NH4H2P04 — амоній дигідрогенфосфат; Na2H3IO6 — динатрій тригідрогеніодат(VІІ).

Зазначимо, що кислі солі в українській та російській номенклатурах традиційно називають, додаючи до назви аніона морфему гідро- з числовим префіксом, що вказує їх кількість. Але слово «гідро» означає <вода», «водний». Таким чином, терміни гідросульфат, гідросіль означають водний сульфат, водна сіль, а не кислий сульфат, кисла сіль. Насправді ж кислі солі — це не солі, що містять воду, а сполуки, у складі яких міститься катіон водню (гідроген­катіон). Тому правильно називати їх гідроген-солями. Останній термін, мабуть, найвдаліший, бо відповідає вимогам міжнародної номенклатури і легко утворюється з традиційної назви:

  • Са(Н2Р04)2 — кальцій дигідрогенфосфат (замість дигідрофосфат); NaHS — натрій гідрогенсульфід (замість гідросульфід); ВаН2Р207 — барій дигідрогендифосфат (замість дигідродифосфат)

Подвійні солі за електролітною природою не відрізняються від простих солей, з яких вони побудовані. Тому в назві подвійних солей катіони і аніони перелічуються в алфавітному порядку, причому порядок назви солі може відрізнятися від порядку запису формули:

  • KMgCl3 — калій магній трихлорид; Na(U02)3[Zn(H20)6](C2H302)9 — гексааквацинк натрій триураніл нонаацетат;

KA1(S04)212H20 — алюміній калій дисульфат — вода (1/12); NaNH4HPO4 — амоній натрій гідрогенфосфат(V);.

Основні солі (оксидо- та гідроксидосолі) можна назвати як подвійні, вважаючи О2- та ОН- за гетероаніони:

  • СаС1OН — кальцій гідроксид хлорид; ВiВrO — бісмут(III) бромід оксид; Сu2С03(ОН)2 — дикупрум(ІI) дигідроксид карбонат.