Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
История Украины 10 класс Лекции новая версия.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
25.45 Mб
Скачать

3.Релігійне життя

Відновлення Московського патріархату

У 1917 році Російська Православна Церква(РПЦ) відновила Московський патріархат, що був скасований ще за царя Петра І. В цей час духовенство України виступає за статус автокефалії (незалежності) Української Православної Церкви(УПЦ). У січні –жовтні 1918 року проходив Всеукраїнський православний Собор. Міністр віросповідувань в уряді П.Скоропадського А.Лотоцький від імені гетьмана закликав до проголошення автокефалії.

Спроби автокефалії Української православної церкви(УПЦ)

1 січня 1919 року була проголошена автокефалія УПЦ. Василь Липківський був проголошений митрополитом Київським та всієї УАПЦ. Але політична нестабільність у державі (анархія, хаос, падіння і втеча з Києва Директорії) не дозволили реалізувати це рішення. Тому УАПЦ так і не була утворена. Крім того, рішення приймалося верхівкою церкви і не всі священики та віруючі прихожани з ним згодилися.

Антицерковна політика радянської влади

Більшовики, намагаючись підірвати могутність і вплив церкви (священики вважалися експлуататорами, обманщиками трудового народу) та швидко прищепити науковий світогляд, об’явили церкву «розсадником невігластва», «опієм для народу». У 1919 році Раднарком УСРР ухвалив «Закон про відокремлення церкви від держави і школи від церкви». В школах було відмінено викладання релігійних дисциплін; храми, церковне майно переходило державі. Опозиційних священиків арештовували, церкви закривали. Подібні безглузді рішення і дії, а також насадження атеїзму породили обурення та опір народних мас. В зв’язку з цим радянська влада вимушена була вимушена погодитися на діяльність окремих релігійних громад( в т.ч. автокефальних), дозволити служити в храмах. У православ’ї України посилився розкол, формувалися умови для автокефалії.

Вже у 1921 році церковний собор проголосив створення УАПЦ.

Тема: Радянська модернізація України

Лекція 11. Економічний і соціальний стан УСРР під час нової економічної політики

1. Початок хх століття в українській історії

Важливий період української історії

Початок ХХ століття виявився доленосним для українського народу. Розділений між імперіями, народ України, разом з трудящими інших країн, розпочав боротьбу за краще життя, за повагу до власних національних традицій і культури, за право мати власну державність. Утворення політичних партій, організацій, участь у революційних рухах призвели до падіння монархій ( як російської, так і австрійської), до початку Національно-демократичної революції 1917 року, до спроб утворити власні уряди (Генеральний Секретаріат, Народний Секретаріат, уряд Скоропадського, Директорія), армію(Українські Січові Стрільці, армія УНР, Червоне Козацтво), державу (УНР, Українська держава Скоропадського, ЗУНР, УСРР). Становлення української державності відбувалося у складних політичних умовах. Для багатьох громадян, для видатних політичних лідерів, характерною була невизначеність суспільних пріоритетів, політичних орієнтирів, форм союзу з іншими держаними утвореннями. Тому ми спостерігаємо багато ідейних суперечок, змін поглядів провідних діячів, немало конфліктів, що гальмували розвиток держави. Протягом 1917 -1920 років чітко визначилися прихильники української державності – діячі Центральної Ради, гетьман Скоропадський, Директорія УНР, націонал-комуністи з КП(б)У. Проте усі ці політичні сили діяли хаотично, не узгоджено, навіть воювали між собою. У той же час українську державність заперечували російські білогвардійці й більша частина Російської Комуністичної партії більшовиків. У 1918-1920 роках, на території України(так само як і на російських теренах) розгорнулась кровопролитна громадянська війна між прихильниками соціалізму (більшовицької, радянської влади, які називали себе червоними) та білогвардійцями, що захищали інтереси буржуазії, поміщиків, визначали себе як демократичні сили. Нещадна боротьба перепліталася з визвольними змаганнями представників українських урядів.

Українська Соціалістична Радянська республіка

І все ж українські більшовики змогли добитися певних результатів. Вони утворили власну партію - Комуністичну партію більшовиків України(КПБУ), збройні сили (Червоне Козацтво) і з допомогою російських більшовиків змогли добитися перемоги над білогвардійцями армій А.Денікіна, П.Врангеля, над військами С.Петлюри, що представляв уряд Директорії. Причини перемоги більшовиків полягали у підтримці інтересів найбідніших верств населення України. На руїнах громадянської війни постала цілком самостійна Українська Соціалістична Радянська республіка.