Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
История Украины 10 класс Лекции новая версия.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
25.45 Mб
Скачать

Кадри з фільму о.Довженка «Земля»

На селі відбуваються перетворення, утворюються колективні господарства, але не всі позитивно сприймають ці зміни. Боротьба старого та нового відбувається на фоні вічної драми розділеного та відкинутого кохання. Наталка кохає Василя. Сповнений заздрощів ревнивий Хома вбиває молодого тракториста тоді, коли закохані стояли на порозі особистого щастя. Ховати юнака виходить усе село, виносячи моральний вирок вбивці. Але життя не вбити…На сади і ниви проливаються рясні дощі...Земля дає багатий врожай…Падають стиглі яблука, помирає дід під яблунею… Жінка народжує дитину… Оператор Данило Демуцький чудово знімає українську природу. Ритм картини музичний. Фільм викликав критику в СРСР(за «контреволюційність», «порнографію» тощо). Але за кордоном мав величезний успіх (включений число 12 кращих фільмів усіх часів та народів). З часом мав визнання і в СРСР. Творчість О. Довженка на ряд років стала видатним явищем розвитку кіномистецтва. Пізніше О.Довженко ставить фільм «Іван».

Кадр з фільму «Іван» Кадри з фільму «Щорс»

Це чудовий спів про щастя працювати, приносити користь рідному народу. В центрі фільму - звичайна «негероїчна»людина, що силою обставин включена в героїчні справи свого часу(будівництво Дніпрогесу). Український уряд прийняв картину прохолодно, але фільм мав успіх на МКФ у Венеції( спец. Приз), згодом - на кіно- виставці у Москві. В подальшому режисер ставить фільм «Аероград», романтичну гостросюжетну стрічку про Далекий Схід. Режисер виразив свою віру в цей край, в його багатства, в можливість його освоєння, будівництва міст. У фільмі також прозвучала тривога за мир, небезпека майбутньої війни.

Фільми «Наталка Полтавка» І.Кавалерідзе «Богдан Хмельницький» І.Савченка

Звукове кіно УРСР

З появою звукового кіно на початку 30-х рр. кіномистецтво вступає у новий, вищий етап свого розвитку. Першим звуковим кінофільмом на Україні був документальний кінофільм «Симфо­нія Донбасу» Д.Вертова.

Но­вими творами вітчизняне кіномистецтво збагачували режисери Іван Кавалерідзе та 1горСавченко. Режисер Іван Кавалерідзе поставив історичні фільми «Коліївщина»(1933), «Перекоп», «Прометей»(1935). Режисер Ігор Савченко – фільми «Вершники»(1940 )(про громадянську війну) «Богдан Хмельницький»(1941)( про Визвольну війну 17 ст.). Образи сучасників показані у фільмах Леоніда Лукова «Велике життя»(1939, про шахтарів), Івана Пир’єва -«Багата наречена», «Трактористи»(1939). Додаткову популярність цим фільмам принесли прекрасні пісні композиторів М.Богословського, І.Дунаєвського.

В українських фільмах того часу відзначилися актори: М.Мордвінов, М.Жаров, М.Крючков, Л.Утьосов, П.Масоха, Б.Андрєєв, П.Алейніков, Є.Самойлов, С.Шкурат, М.Ладиніна, М. Стрєлкова, Ю. Солнцева.

Фільм «Велике життя» Л.Лукова Фільм «Трактористи» І.Пир’єва

Значною віхою в кінематографії став фільм О. Довженка «Щорс», у якому показана боротьба українського народу проти петлюрівських та німецько-кайзерівських військ. О. Довженко ра­зом з Ю. Солнцевою поставив художньо-документальні фільми «Визволення» та «Північна Буковина» — про возз'єднання захід­ноукраїнських земель та Північної Буковини в єдиній Українській Радянській державі. Усього тільки за 1929—1937 рр. на Україні було знято близько 180 фільмів різних жанрів.

Народна творчість і музика

Професійне мистецтво розвивалося в тісному взаємозв'язку з розквітом народної художньої творчості, насамперед пісенно-музичної й декоративно-прикладної. Вироби народного мистецтва демонструвалися на виставках та олімпіадах. Знаменною подією в культурному житті України стала виставка народного мистецтва у 1936 р., яка експонувалася в Києві, Москві та Ленінграді. Успішно виступала Українська Хорова капела «Думка» (керівник - М.Городовенко), що активно здійснювала обробку народних пісень, гастролювала по СРСР, у Європі. Утворюється багато професійних колективів(оркестри, хори).Виступають популярні співаки: Іван Козловський ( український тенор; роль Ленського у «Онєгіні», арія Петра у «Наталці Полтавці»; поставив оперу «Катерина»), Леонід Утьосов (співак і актор з Одеси, заснував джаз-оркестр).