Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Организац виробництва Ден. 2010.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
679.05 Кб
Скачать

Питання для самоконтролю

  1. Назвіть особливості організації потокового виробництва.

  2. Які принципи організації виробничого процесу покладені в основу потокового виробництва?

  3. Назвіть основні переваги організації потокового виробництва.

  4. Дайте характеристику основних передумов організації потокового виробництва.

  5. Розкрийте суть та наведіть різновиди автоматичних потокових ліній.

  6. У чому полягають сутність та особливості організації гнучкого автоматизованого виробництва ?

  7. Коротко схарактеризуйте єдину інтегровану виробничу систему.

Література

1, 5. 8, 11, 14, 22. 25, 26, 32

Змістовий модуль 4. Проектування та функціонування виробничих систем

Тема 12. Організаційно-виробниче забезпечення якості та конкурентоспроможності продукції

Мета роботи: закріпити знання про забезпечення якості та конкурентоспроможності продукції на підприємстві.

План вивчення теми

  1. Сутність якості та показники оцінювання її рівня.

  2. Концепція забезпечення якості на підприємстві.

  3. Вплив якості на конкурентоспроможність продукції. Методичні рекомендації до самостійної роботи

Якість – це сукупність характеристик об’єкта, що свідчать про його здатності задовольняти визначені й гадані потреби.

Рівень якості – це кількісна характеристика міри придатності того чи іншого виду продукції для задоволення потреб споживачів. Оцінювання якості продукції передбачає визначення абсолютного, відносного, перспективного та оптимального її рівнів.

Абсолютний рівень якості того чи іншого виробу визначають обчисленням вибраних показників, не порівнюючи їз із відповідними показниками аналогічних виробів.

Для отримання порівняльних характеристик якості одночасно з абсолютним визначають відносний рівень якості окремих видів продукції, що виробляється (проектується), порівнюючи її показники з абсолютними показниками якості найкращих вітчизняних та зарубіжних аналогів. Проте рівень якості продукції під впливом науково-технічного прогресу і вимог споживачів мусить постійно зростати. Тому виникає необхідність визначення перспективного рівня якості з урахуванням пріоритетних напрямів і темпів розвитку науки й техніки. Для нових видів продукції, передусім знарядь праці, доцільно визначати також оптимальний рівень якості, тобто такий її рівень, за якого загальна величина суспільних затрат на виробництво й використання (експлуатацію) продукції за певних умов споживання була б мінімальною.

Під забезпеченням якості розуміють сукупність заходів, що плануються і систематично виконуються для впевненості в тому, що продукція підприємства задовольняє визначені вимоги до її якості.

Якість продукції забезпечується сумісною діяльністю всіх структурних підрозділів, служб і відділів підприємства. Оскільки характер роботи, яка виконується різними підрозділами, службами та відділами, суттєво різниться між собою, то для кожного з них можна використовувати певний набір показників якості.

  1. Виробничі структурні підрозділи — обсяг браку та його усунення; помилки в робочих нарядах; відсоток відбракованих виробів; первісний вихід готової продукції.

  2. Фінансовий відділ і бухгалтерія — відсоток прострочених платежів; помилкові бухгалтерські записи; помилки у платіжних відомостях; час задоволення заявок на отримання інформації; помилки у розрахунках та оформленні рахунків.

  3. Проектно-конструкторський відділ — кількість змін у розрахунку на одне креслення; кількість помилок, які виявлені у процесі аналізу проекту; кількість помилок, що виявлені в ході випробувань.

  4. Відділ маркетингу — точність прогнозованих досліджень; кількість неправильно складених замовлень; помилки у контрактах; затоварювання продукцією.

  5. Відділ матеріально-технічного забезпечення — надмірні (надлишкові) запаси; час циклу отримання матеріалів; простої виробництва через відсутність або нестачу матеріалів і сировини.

  6. Інформаційні послуги — кількість звітів, які подані не за графіком; помилки, що знайдені у програмі; кількість виправлень у текстах; час отримання інформації та її достовірність.

  7. Якість обладнання — технічні показники (потужність, точність, питома вага затрат ресурсів); надійність; ергономічні (зручність, автоматизація, безпека) й естетичні властивості; економічні показники.

  8. Ціна якості продукції та виробництва підприємства визначається сумою затрат, які необхідні для контролю, і додаткових непередбачених затрат, що зазнало підприємство через відмовлення виробів.

Ціна якості складається із: