Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Организац виробництва Ден. 2010.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
679.05 Кб
Скачать

Тема 2. Виробничі системи (2 год.)

Мета заняття: закріпити знання про систему виробничої діяльності.

План заняття

  1. Система виробничої діяльності підприємства.

  2. Закони та закономірності організації виробничих систем і виробництва.

  3. Класифікація виробничих систем.

Методичні рекомендації до семінарського заняття

Виробнича система підприємства включає три головні функціональні підсистеми:

  1. Переробну (або перетворюючу).

  2. Підсистему забезпечення.

  3. Підсистему планування, організації та контролю.

Переробна підсистема. Вона є основною складовою частиною виробничої системи і здійснює функцію перероблення вхідних ресурсів на вихідні прибуткові результати (товари, послуги).

Підсистема забезпечення. Вона виконує функції забезпечення безперебійної ритмічної роботи переробної підсистеми. Сама підсистема забезпечення складається з трьох функціональних підсистем нижчого порядку:

  • технічної підготовки виробництва — науково-експериментальних досліджень, конструкторських розробок й організаційно-технологічного проектування та освоєння нових виробів;

  • технічного обслуговування виробництва — виготовлення інструменту й оснащення, виконання планово-попереджувальних робіт та модернізації обладнання, виконання транспортних і складських операцій;

  • ресурсного забезпечення, яке підтримує виробничий процес необхідним рівнем запасів матеріалів, енергії, інформації, людських ресурсів.

Підсистема планування, організації і контролю на основі рішень загальної системи управління підприємством, інформації про стан зовнішнього середовища та інших підсистем підприємства, а також даних про результати діяльності перероблюючої і забезпечуючої підсистем виробничої системи виконує функції планування, організації та контролю відносно виробництва продукції і досягнення виробничих цілей.

Усім, що нас оточує, управляють об'єктивні закони — суттєві, усталені, повторювані відношення між явищами у природі й суспільстві. Умовно ці закони можна поділити на три групи:

  • закони матеріального світу (фізичні, хімічні, біологічні і под.);

  • закони суспільного життя (історичні, економічні тощо);

  • філософські закони, тобто ті, які діють та управляють і матеріальним світом, і суспільним життям (заперечення заперечення; єдності й боротьби про­тилежностей; переходу кількості в якість).

Закони та закономірності організації відображають об'єктивні й достатньо стійкі зв'язки та взаємодії елементів системи у просторі (у структурах) й у часі (процесах, явищах). Умовно вони поділяються на дві групи:

  • які виявляються в статиці (структурах);

  • які виявляються в динаміці (процесах).

Раціональна організація виробництва ґрунтується на трьох основних законах: економії часу; синергії; синхронізації.

Закон економії часу передбачає раціональне розміщення елементів виробництва у просторі, яке забезпечувало б мінімізацію затрат часу на їх взаємодію.

Закон синергії стверджує, що існує таке поєднання елементів виробництва, яке забезпечує отримання результату, більшого за сумарний результат виокремленого функціонування цих елементів.

Закон синхронізації свідчить про важливість злагодженої взаємодії елементів виробництва в часі для забезпечення його ефективності.

Залежно від особливостей продукції, що виготовляється, і способу перероблення ресурсів виробничі системи можна поділити на:

  • одиничні;

  • серійні;

  • масові;

  • неперервні.

Виробництво є основною функцією підприємства, яка разом із фінансуванням, маркетингом та іншими функціями забезпечує реалізацію місії підприємства. Тому знання законів, принципів і методів організації виробництва є необхідною умовою формування кваліфікованого спеціаліста.

Питання для обговорення

  1. Характеристика виробничої функції підприємства.

  2. Основні закони організації виробництва.

  3. Характеристика цілісності виробничої системи.

  4. Сутність закону синергії й особливості його прояву у виробничих системах.

Теми для підготовки доповідей та рефератів

  1. Особливості утворення та функціонування виробничих систем.

  2. Взаємовідносини підрозділів та служб підприємства в системі організації виробництва.

  3. Сучасні концепції виробництва.

Література

6, 7, 8, 9, 10, 15

Семінарське заняття № 3