Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Схеми. держ екз.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
615.42 Кб
Скачать

Правове виховання

У першій статті Конституції України визначено, що Україна - суверенна і незалежна, демократична, соціальна, правова держава, що зобов'язує кожного громадянина нашої держави володіти високою правовою культурою.

Провідними завданнями правового виховання є такі.

  1. Формування правової свідомості, яка є головним фактором, що визначає особливості поведінки особистості..

  1. Подолання у правовій свідомості вихованців помилкових поглядів і переконань, які сформувалися ще раніше в негативному.

Виховання несприйнятливості до наркогенних речовин

Паління, алкоголізм і наркоманія — найнебезпечніші хвороби, адже вживання речовин, які призводять до них, навіть у незначних дозах, руйнують фізичне і моральне здоров'я людини, паралізують волю, вбивають інтелектуальні сили, спричиняють деградацію особистості.

Одним із головних питань змісту антинаркогенної виховної роботи в школі має бути роз'яснення учням несумісності куріння, вживання алкоголю і наркотиків з принципами загальнолюдської моралі, з усім укладом суспільного життя.

25. Трудове виховання – основа народної педагогіки.

Система трудового виховання. Види дитячої праці і умови її ефективності.

Трудове виховання — система виховних впливів, яка передбачає залучення людини до трудової діяльності з метою їх загального розвитку, виховання працьовитості, свідомого ставлення до праці.

ЗАВДАННЯ ТРУДОВОГО ВИХОВАННЯ

  1. Формування у школярів розуміння ролі праці в житті суспільства, поваги до людей праці, які створюють матеріальні і духовні цінності.

  1. Формування трудових умінь і навичок.

  2. Підготовка до свідомого вибору професії.

  1. Виховання конкурентноспроможної в майбутньому особистості, готовності до життєдіяльності і праці в умовах ринкових відносин.

  2. Вих.бережливого ставлення до суспільної і приватної власності та природних багатств

Уся нар. пед. ґрунтується на праці — це першооснова життя суспільства, це головний засіб створення матеріальної і духовної культури. Вих. сила праці настільки велика, що її важко переоцінити. Тому чи не найбільшу кількість крилатих висловів народ присвятив саме праці. «Будеш трудитися-будеш кормитися» «Де труд, там і щастя», «Щастя не в хма­рах ховається, а працею здобувається», «Від неробства до злочину-один крок»..

Правильно організована праця облагороджує людину, забезпечує її нормальний фіз., розумовий і моральний розвиток. «У праці — краса людини», «Без діла слабіє сила».

Праця відвертає від поганих думок і вчинків. З давніх-давен вважалося, що навіть у най­більшому горі душу очищає, зцілює і повертає до життя саме праця.

Праця згуртовувала. Люди праці бачили в дітях свою майбутню зміну, своїх спадкоєм­ців, помічників і годувальників. Любов до праці, уміння працювати є найкращою спадщи­ною, яку можуть залишити батьки своїм дітям. Навіть на запитання про вік сина селянин відповідав: «Та вже пастушок, погонич, робітничок, косар».

Трудове навч. і виховання в народній педагогіці можна умовно поділити на 3 етапи: