Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Схеми. держ екз.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
615.42 Кб
Скачать

8.Поняття про зміст освіти, його складові частини. Види шкільної освіти. Поняття про навчальні предмети.

Зміст освіти - система наукових знань про природу, суспільство, людське мислення, практичних вмінь і навичок та способів діяльності, досвіду творчої діяльності, світоглядних моральних, естетичних ідей та відповідної поведінки, якими повинен оволодіти учень у процесі навчання. Зміст освіти залежить від:

  • соціально-економічного стану країни,

  • від рівня розвитку науки, культури,

  • від розвитку освіти в країні,

  • від педагогічних теорій.

Провідну роль у визначенні ЗО для підростаючого покоління відіграють мета і завдання виховання, які ставить суспільство перед школою.

КОМПОНЕНТИ ЗМІСТУ ОСВІТИ:

  1. Інформація, яка підлягає засвоєнню, тобто перетворенню в знання, уміння. (Знання -….)

  2. Досвід характеризує певну систему знань, умінь, навичок, погляди і пере­конання, ставлення до навколишнього світу, володіння способами діяльності та поведінки, якості особистості, здобуті у процесі життєдіяльності.

Може бути:- досвід репродуктивної (здійснення відомих способів діяльності) та творчої діяльності (самостійне перенесення раніше засвоєного у нову ситуацію, виділення нової проблеми в знайомій ситуації, комбінування раніше відомих способів у новий); - досвід емоційного ставлення до навколишньої дійсності і своєї діяльності (ставлення школярів до світу, моральних норм, ідеалів, діяльності)

Види шкільної освіти

ЗАГАЛЬНА ОСВІТА - сукупність систематизованих наукових знань про основні закономірності розвитку природи, суспільства й людського мислення, систему умінь і навичок, поглядів, переконань, які сприяють загальному розвитку учня, служать основою для його професійної підготовки.

Рівні загальної освіти:

Початкова - забезпечує загальний розвиток - уміння читати, писати, основи арифметики, первинні навички користування книжкою, формування загальних уявлень про навколишній світ, засвоєння норм моралі, первинні трудові навички.

Основна середня - передбачає досконале оволодіння українською та рідною мовою, засвоєння знань з базових дисциплін, формування високих громадянських якостей, готовність до трудової діяльності або набуття кваліфікації.

Повна середня - поглиблене оволодіння базовими дисциплінами, формування цілісних уявлень про природу, суспільство, людину, орієнтація на професійну спеціалізацію, можливість здобуття вищого рівня освіти.

У процесі загальної освіти учні оволодівають основами наукових знань та елементами загальної культури, які повинна мати сучасна освічена людина, незалежно від її спеціальності. На основі оволодіння системою наукових знань перед учнями розкривається наукова картина світу, у них формується науковий світогляд, здійснюється підготовка до свідомої високопродуктивної праці. Значна увага приділяється виробленню в учнів необхідних умінь і навичок самостійного пізнання дійсності, систематичного поповнення знань, практичного їх застосування, розвитку пізнавального інтересу і здібностей.

ПОЛІТЕХНІЧНА ОСВІТА - дає знання основ виробництва і навички оволодіння найпростішими знаряддями виробництва.

У сучасних умовах суть політехнічної освіти полягає в ознайомленні учнів з науковими основами сучасного виробництва та перспективами його розвитку, основними принципами роботи сучасних машин і механізмів, найважливішими технологічними процесами, озброєння загально технічними навичками та умінням, необхідними для участі у продуктивній праці. Технічна освіта покликана забезпечити тісний зв'язок з життям, із суспільно корисною працею. Наприклад вивчення фізики озброює учнів знаннями з основ механіки, температури, тиску, хімії, - наукові уявлення про хімічні реакції на виробництві, біологія - основи с/г виробництва, охорони природи, географія - застосування у промисловості корисних копалин, природних ресурсів, історія знайомить із змінами в економічному житті суспільства.

ПРОФЕСІЙНА ОСВІТА - знання і навички, необхідні для виконання робіт, передбачених даною професією, причому в такій мірі, яка необхідна для забезпечення належної продуктивності праці. Внаслідок професійного навчання люди здобувають певну професію чи кваліфікацію.

Між загальною, професійною, політехнічною освітою існує тісний взаємозв'язок. Загальна освіта є науковою основою політехнічної та професійної. Від рівня та якості загальної освіти залежать успіхи молоді в оволодінні професією, яку вони набувають в середніх і вищих навчальних закладах. У процесі політехнічної освіти учні засвоюють не лише основи сучасного виробництва, а й отримують певну професійну підготовку. У професійному навчанні політехнічні знання не тільки використовуються, а поповнюються, дістають загальний розвиток.

В змісті освіти відображається стратегічна мета виховання.(Закон України „Про освіту")

  1. Вимоги до змісту освіти - Будуватися на строго науковій основі. .

  2. Зміст освіти спрямований на здійснення основної мети виховання.

  3. Зміст по кожному навч. предмету повинен відповідати логіці і системі, які властиві тій чи іншій науці.

  4. Передбачати тісний взаємозв'язок між предметами (інтегративність).

5. В змісті освіти повинен знаходити відображення зв'язок теорії з практикою.

  1. Відповідати віковим можливостям учнів.

  2. Передбачати єдність загальної, політехнічної, професійної освіти.

8. Гуманістична спрямованість ЗО( його відповідність можливостям особи, пріоритет загальнолюдського).

9. Світський характер освіти.

10. Підтримка світового стандарту.

Напрямки оновлення ЗО - у Концепції середн. загальноосв.шк., стаття "Зміст середньої загальної освіти".

Навчальний предмет - дидактично обґрунтована система ЗНУ відібраних з відповідної галузі науки, мистецтва для вивчення в навчальному закладі. Відмінність від науки – до нього входять тільки основні положення галузі, які доступні учням на певному ступені навчання.

У сучасних навчальних планах усі предмети поділяють на три групи: предмети обов’язкові (базовий компонент), предмети за вибором учнів (диференційований компонент), і предмети, вивчення яких визначається радою загальноосвітнього закладу (шкільний компонент).