Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Схеми. держ екз.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
615.42 Кб
Скачать

Виділяють такі освітні галузі.

1. "Українська мова як державна" - укр. мова.

2. "Словесність" - рідна, іноземна мова та література.

3. "Худ. праця" - види мистецтва.

4. "Суспільствознавство" - історія, філософія, соціологія...

5. "Природознавство" природа і людина.

6. „ Математика " - арифметика ; алгебра, геометрія, фізика, інформатика.

7. Фізкультура і здоров'я

8. "Технологія" - праця, виробництво.

Поліпшують зв'язок між предметами міжпредметні зв'язки. Але якісно новий рівень синтезу знань – інтеграція, що об’єднує навколо певного поняття чи теми різнорідні знання. Синтез цих знань допомагає показати об’єкт з різних боків, розкрити взаємозв’язок явищ. ( розкрити )

ВИСНОВОК: Отже у процесі засвоєння змісту освіти здійснюється всебічний розвиток розумових і фізичних здібностей учнів, формується світогляд, виробляється активна життєва позиція, здійснюється підготовка до життя, до праці.

9. Навчальні плани школи. Навчальні програми, принципи їх побудови. Підручники. Педагогічні вимоги до них. Функції підручників.

ЗО відображено в таких держ. документах: навчальні плани; навчальні програми; підручники.

Система освіти в Україні традиційно була централізованою. Сучасне її реформування вимагає перегляду підходів до визначення освітніх стандартів.

ДЕРЖАВНИЙ СТАНДАРТ ЗАГАЛЬНОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ- звід норм і положень, що визначають державні вимоги до освіченості учнів і випускників шкіл на рівні початкової, базової та повної загальної середньої освіти, а також гарантії держави щодо її здобуття. Містить:

  1. базовий навчальний план середньої школи;

  2. освітні стандарти галузей знань (навчальних предметів);

3) державні вимоги до рівня засвоєння змісту середньої освіти за ступенями навчання (початкова, основна і старша школа).

Основоположним документом державного стандарту загальної середньої освіти є базовий навчальний план загальноосвітніх навчальних закладів. Він дає цілісне уявлення про структуру загальної середньої освіти через інваріативну і варіативну складові.

На основі Базового навчального плану Міністерство освіти і науки України розробляє та затверджує типові навчальні плани для різних типів загальноосвітніх навчальних закладів.

НАВЧАЛЬНИЙ ПЛАН - державний документ, що визначає структуру навчального року, перелік навчальних предметів, їх розподіл за роками навчання, тижневу кількість годин, відведених на кожний навчальний предмет. В навчальних планах виділяється два компоненти : державний і шкільний.

Державний компонент має забезпечити соціально необхідний для кожної людини обсяг і рівень знань, умінь і навичок і визначає перелік навчальних дисциплін, які є обов'язковими для вивчення в усіх школах.

Шкільний компонент має рекомендаційний характер і охоплює вибірково-обов'язкові предмети, індивідуальні та групові заняття, курси за вибором, факультативи. Його мета - сприяти диференціації навчання, враховувати регіональні особливості й умови, в яких працює школа. Ці предмети визначаються радою школи з урахуванням здібностей, інтересів та потреб учнів.

На основі одного з типових навчальних планів загальноосвітній навчальний заклад складає робочий навчальний план на поточний рік. Це крок до реальної демократизації освіти.

Навчальна програма - державний документ, що визначає зміст, порядок і послідовність вивчення по темах певного навчального предмета.

СТРУКТУРА:

1.Пояснювальна записка, в якій розкривається значення предмета в розвитку школяра.

2.Дається опис змісту даного предмету за розділами чи темами і рекомендації для вивчення складних тем.

3.Визначається відповідність теоретичних, практичних і лабораторних занять.

4.Рекомендується обов'язкова і додаткова література.

5.Вказується кількість годин на весь курс і приблизний розподіл цих годин по темах.

7. Даються вимоги до ЗУН, рекомендації щодо перевірки і оцінки ЗУН.

Програма будується двома способами - лінійним (передбачає вивчення предмета з поступовим ускладненнямя завдань на базі раніше вивченого. Він більш ефективний у використанні часу, але якщо учень не засвоїв матеріал, то це викликає великі труднощі при вивченні наступних тем)

та концентричним ( передбачає засвоєння і повторення матеріалу на вищому теоретичному рівні).

ВИМОГИ ДО НАВЧАЛЬНИХ ПРОГРАМ.

1. Мати високий науковий рівень.

2. Забезпечувати міжпредметні зв'язки,

3. Втілювати виховну спрямованість курсу.

4. Відповідати віковим особливостям.

5. Реалізовувати ідею взаємозв’язку теорії з практикою

НАВЧАЛЬНИЙ ПІДРУЧНИК - це книга, в якій з певних методологічних позицій викладаються основи наукових знань з певного предмета відповідно до програми і вимог методики. (Можна трохи розказати про перші рукописні та друковані підручники).

Ф ункції підручника - освітня;

- розвиваюча;

- виховна; розкрити через конкретні приклади

- управлінська.

ВИМОГИ ДО ПІДРУЧНИКА

1. Педагогічні ( науковість матеріалу, поступовий і стислий виклад матеріалу, відповідність змісту матеріалу рівню розвитку пізнавальних здібностей, систематичний виклад, зв'язок з життям суспільства..(Можна розкрити через принципи навчання.)

2. Методичні ( відповідність віковим особливостям як за змістом матеріалу, так і за формою викладу, достатньо ілюстрацій для полегшення сприйняття, розуміння матеріалу, має завдання, що сприяють самостійності учнів).

3. Поліграфічні (зовнішнє оформлення, чіткий шрифт, якість малюнків, виділення положень, теорій, правил, означень...).

ВИДИ підручників - інформаційні;- проблемні;- програмовані;- комплексні. (розкрити)

Висновок.