Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Робочий зошит з годівлі частина ІІ.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.03 Mб
Скачать

Годівля телят

Після народження змінюються функції живлення новонароджених, яке починає здійснюватися через травний канал. Після народження, замикається овальний отвір, через який сполучались праве і ліве передсердя, запустівають баталов і аранцієв протоки, пупочна вена. Протягом перших двох тижнів розвивається фізична терморегуляція, змінюються осередки кровотворення, ферментні, захисні функції організму тощо. Стадія новонародженості триває 2-3 тижні. Обов'язковою у цей період є годівля материнським молозивом, а потім молоком.

Через 1 годину після народження теля напувають материнським молозивом. Для здорових телят вперше дають 1,5 кг, а для кволих - 0,75...1,0 кг молозива. При отеленні в деннику теля залишають з коровою на декілька годин. Надалі кількість молозива збільшують до 2,0…2,5 кг за одну даванку. Молочних кормів телятам призначають 1/5…1/6 від живої маси при народженні. За добу випоюють теличкам залежно від маси 5...7 кг; племінним бугайцям – 7...8 кг. 3 5 дня після народження телят напувають прокип'яченою остудженою водою за годину aбо через годину після даванки молока, а з 3-тижневого віку - звичайною. До поїдання сіна, концкормів (вівсянки) телят привчають з 2-тижневого віку, коренеплодів – на третій, а силосу чи сінажу – на 5-6-й декаді.

Норми годівлі телят залежать від породи (напряму продуктивності), статі, віку, живої маси, запланованого середньодобового приросту та живої маси тварини, якою закінчується ріст.

Протягом перших трьох місяців життя спостерігається високий рівень споживання телятами сухої речовини раціону – 2,5...4,0 % від живої маси, після 3-місячного віку – 2,2...2,4 %.

Енергетична поживність 1 кг сухої речовини кормів, спожитих телятами з першого по шостий місяць життя, зменшується від 2,85 до 0,9 к.од.

Перетравного протеїну з розрахунку на 1 к. од. телята потребують у перші три місяці - 120...130 г у віці 4-6 місяців - 117...105 г.

Вміст жиру в сухій речовині раціону зменшується від 24 % в місячному віці до 5,4 % у 6-місячному, оскільки молодняк набуває здатності синтезувати жирні кислоти, що властиво дорослим тваринам.

У перші 2-3 місяці життя потреба у клітковині становить 6...12 %, а в 4-6-місячному – 18 % від кількості сухої речовини.

Потреба в кальції - 1,5...1,0 %, фосфорі - 0,8...0,6 %, кухонній солі - 0,65...0,55 % від сухої речовині. Раціони також контролюють за вмістом цукру, крохмалю, мікроелементів та вітамінів.

Відповідно з нормами годівлі складені орієнтовні схеми годівлі, що являють собою подекадний набір кормів на період від народження тварин до 6-місячного віку.

За період вирощування незбираного молока телятам згодовують 250..350 кг, а збираного – 400...600 кг. При використанні замінників незбираного молока (ЗНМ) телят переводять на замінник з 2-3-тижневого віку.

Для заміток.

Завдання 1. Зробити аналіз схеми годівлі теличок, порівнюючи поживність місячного раціону з відповідними нормами годівлі при вирощуванні повновікових корів живою масою _______ кг. Жива маса теличок за ____ місяць після народження ______ кг. Середньодобовий приріст живої маси______г.