Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Робочий зошит з годівлі частина ІІ.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.03 Mб
Скачать

Заняття 6. Годівля свиноматок і кнурів

“_____” ____________ 201 _ р.

Мета заняття: набути навичок визначення норми годівлі та складання раціонів для підсисних холостих і поросних свиноматок та кнурів-плідників.

Висока багатоплідність свиноматок і отримання добре розвинутих поросят можливе лише в умовах повноцінної годівлі.

Потреба свиноматок в енергії і поживних речовинах залежить від віку, живої маси, фізіологічного стану, вгодованості і умов утримання. При організації нормованої годівлі виділяють групи холостих свиноматок за 3-14 днів до осіменіння, поросних – в перші 84 дні і останні 30 днів, лактуючих маток – при відлученні поросят в 26, 35-45 і 60 днів з урахуванням кількості підсисних поросят. найбільш низьку потребу мають дорослі свиноматки в перші 84 дні поросності, в останні 30 днів вона підвищується на 15-20%. Більш високу потребу мають свиноматки до двох років.

У годівлі свиней, залежно від регіону застосовується концентратний, концентратно-коренеплідний і концентратно-картопляний типи годівлі в зимовий період і концентратно-трав’яний у літній.

У структурі раціонів холостих і поросних маток концентровані корми складають 50-75%, грубі – 7-10%, соковиті 25-35% і корми тваринного походження – 5-7%. Для лактуючих свиноматок кількість концентратів збільшують на 10%, а соковитих зменшують на 7%. В літній період зелена маса складає 10-30%.

Для кнурів-плідників концентровані корми складають 75-85%, грубі – 5-6%, коренебульбоплоди – 10-15% і корми тваринного походження – 5-10%. Зелена маса влітку для них складає 15%.

Норму годівлі поросних свиноматок визначають за живою масою, віком, вгодованістю, періодом вагітності.

Норми годівлі лактуючих (підсисних) свиноматок визначають за живою масою, віком, вгодованістю, кількістю поросят в опоросі та строками їх відлучення.

Норму годівлі кнурів-плідників визначають за живою масою, віком і статевим навантаженням.

На великих промислових комплексах з виробництва свинини (відгодівля за рік від 108 до 216 тис. голів свиней) використовуються лише повнораціонні комбікорми для відповідних статево-вікових груп тварин.

Завдання 1. Визначити норму годівлі і скласти добовий раціон (зимовий період) для підсисних свиноматок. Жива маса ______ кг, вік____ р., вгодованість ___________, кількість поросят _________гол., відлучення поросят _____днів.

У господарстві наявні такі корми____________________________________

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Провести аналіз раціону.

Завдання 2 (самостійна робота). Визначити норму годівлі і скласти раціон для поросних свиноматок. Жива маса ______кг, вік ________ р., вгодованість ________ кг, період поросності ___________ днів.

Завдання 3 (самостійна робота). Визначити норму годівлі і скласти раціон для кнура-плідника. Жива маса ________ кг, середнє статеве навантаження, (літній період).