Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Робочий зошит з годівлі частина ІІ.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.03 Mб
Скачать

Характеристика різних систем вирощування і відгодівлі молодняка

на м’ясо

Назва системи

Жива маса тварин у кінці відгодівлі, кг

Вік тварин у кінці відгодівлі, міс

Приріст живої маси

всього, кг

за добу, г

Екстенсивна

400-500

28-30

370-420

400-450

Помірно-інтенсивна

400-500

16-18

370-420

700-750

Інтенсивна

400-500

13-14

370-420

більше 1000

Типи відгодівлі визначаються якістю одержуваного приросту. Це інтенсивна відгодівля молодняку, дорощування і відгодівля молодняку, що затримався в рості, відгодівля дорослої худоби.

Види відгодівлі визначаються основним кормом, що використовується у годівлі тварин при їх відгодівлі. Використовуються такі види відгодівлі: на жомі, барді, м'язгою, силосі і концентратах, на повнораціонних гранульованих комбікормах та на зелених кормах (нагул чи з годівниць).

Періоди відгодівлі характеризуються відношенням тварин до поїдання основного корму і енергетичною цінністю приросту. Протягом відгодівлі у прирості збільшується масова доля жиру і для його одержання збільшується витрата енергії корму, а тому за періодами відгодівлі кількість об'ємистих кормів у раціоні слід зменшувати, а концентрованих – збільшувати.

Норми годівлі для молодняку на відгодівлі визначаються за живою масою та середньодобовим приростом.

При відгодівлі великої рогатої худоби до раціону включають основного корму, на якому ведеться відгодівля – 60...65 % у структурі раціону, зменшуючи його кількість на 5...10 % по періодах відгодівлі; грубих кормів 1,0...1,5 кг (10-15 %),концентрованих залежно від періоду відгодівлі – 0,5...1,0 кг на 100 кг живої маси(20-30 %). При нестачі перетравного протеїну його поповнюють на 25...30 % за рахунок небілкових азотистих сполук.

Завдання 1. Визначити норми годівлі і скласти добові раціони для молодняку великої рогатої худоби на відгодівлі на три періоди. Жива маса на середину періоду: 1 -___________ кг, 2 -____________ кг, 3 -___________ кг.

Середньодобовий приріст живої маси ________________ г. Вид відгодівлі ___________________________. У господарстві наявні такі корми:

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Зробити аналіз раціонів.

Висновки:

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Виконання завдання

Раціон для молодняку великої рогатої худоби на відгодівлі (1 період)

Корм

К-сть корму, кг

Кормові одиниці

Суха речовина, кг

Перетравний протеїн, г

Цукор, г

Сира клітковина, г

Кальцій, г

Фосфор, г

Кухонна

сіль, г

Каротин, мг

Вітамін Д, тис. МО

Необхідно за нормою

Всього в раціоні

Різниця від норми, +/-