Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Робочий зошит з годівлі частина ІІ.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.03 Mб
Скачать

Заняття 2. Годівля тільних корів у сухостійний період

“ ___ “ _____________201__р.

Мета заняття: набути навичок визначення норми годівлі та складання раціонів для тільних корів у сухостійний період.

Норму годівлі тільних корів у сухостійний період визначають за їх живою масою, плановим надоєм за очікувану лактацію, віком та вгодованістю. Для молодих корів (до 5 років або 1-2 лактації) та при вгодованості нижче середньої норму збільшують на 1...2,5 к. од.

На 1 к. од. у раціоні тільних корів у сухостійний період необхідно мати:

перетравного протеїну – 110 г; кальцію – 9...10; фосфору – 5...6; кухонної солі – 6... 6,5 г; каротину – 45...60 мг; вітаміну Д – 1,0...1,2 тис М.О.

До раціону в розрахунку на 100 кг живої маси включають:

  • грубих кормів – 1,2...1,5 кг, із них не менше половини сіна або 0,8...1,0 кг сіна і 0,4...0,5 кг соломи;

  • соковитих – 4...5 кг, із них половину високоякісного силосу;

Частину сіна і силосу (або повністю) можна замінити сінажем.

Концентровані корми згодовують у кількості 1...3 кг на голову за добу залежно від якості об’ємистих кормів і планової продуктивності.

У літній період грубі і соковиті корми замінюють травою (8...10 кг на 100 кг живої маси). При якісних зелених кормах концентратів включають мінімум або зовсім не згодовують.

Для поповнення раціону мінеральними і біологічно активними речовинами включають кормові добавки.

На 100 кг живої маси залежно від планової продуктивності сухостійні корови споживають 1,8...2,2 кг сухої речовини. Вміст клітковини у сухій речовині повинен становити 25...20 %, жиру – 2,5...4,0 %.

При складанні раціону розрахунок даванки окремих кормів проводять двома способами:

  1. За рекомендованою даванкою грубих, соковитих і концентрованих кормів:

    1. Визначити норму годівлі.

    2. Визначити скільки буде включено концентратів до раціону.

Наприклад, за нормою для сухостійної корови живою масою 500 кг і плановим надоєм 4,0 тис. кг молока необхідно 8,8 к. од. Концкормів будемо включати 2 кг (береться орієнтовно поживність 1 кг концентрованих кормів 1 к. од.). Отже, на грубі і соковиті лишається 6,8 к. од.

1.3. Включаємо до раціону грубі корми – 4 кг сіна (0,5 к. од. /кг) і 2 кг вівсяної соломи (0,3 к. од. /кг).

1.4. На соковиті корми лишається 4,2 к. од. Це можна покрити за рахунок 15 кг буряків кормових (0,12 к. од. /кг) і 12 кг силосу кукурудзяного (0,20 к. од. /кг).

1.5. Техніка складання раціону: спочатку включаються грубі корми (сіно, солома), потім соковиті (силос, коренебульбоплоди), а за рахунок концентрованих кормів раціон поповнюють до норми за вмістом енергії (к. од.) і перетравного протеїну. Решту речовин, яких не вистачає до норми (мінеральних елементів, вітамінів тощо) доповнюють за рахунок кормових добавок.

2. При складанні раціонів за рекомендованою структурою розраховують скільки кормових одиниць від потреби буде припадати на певний відсоток корму в раціоні.

Наприклад, необхідно 8,8 к. од. Грубі корми складають у раціоні сухостійних корів 30 %, соковиті – 50 і концентровані – 20%. Звідси, на грубі необхідно 2,64 к. од. (8,8х0,30), соковиті - 4,40 і концентровані – 1,76 к. од. Далі розраховують скільки необхідно включити до раціону сіна та інших кормів. Як і у попередньому розрахунку раціон балансують за протеїном за допомогою підбору сумішки концентратів, не порушуючи енергетичного живлення.

Завдання 1. Визначити норму годівлі і скласти раціон для тільної сухостійної корови у зимовий період. Жива маса _____ кг, плановий річний надій _______ кг, вік ____ р. ( _______ лактація), вгодованість _________________.

Завдання 2 (для самостійної роботи). Скласти раціон для цієї корови у літній період.

Завдання 3. Провести аналіз раціону у тільних сухостійних корів у зимовий період.