Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lect4_полная.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
554.5 Кб
Скачать

10. Формальні теорії

Синтаксична структура понять предметної області звичайно описується деякою формальною теорією. Теорія доказів повинна допомагати одержувати формальними методами нові твердження про властивості об'єктів або явищ предметної області, які є змістовною інтерпретацією виведених формул.

В алфавіт мови системи входять предметні константи, предметні змінні, предикатні константи, предикатні змінні, логічні зв'язування й квантори, допоміжні символи (дужки, коми тощо).

Множина слів мови складається із правильно побудованих формул (ППФ). Це аксіоми, що задаються насам­перед при побудові теорії. Правила виведення дозволяють одержувати з аксіом нові ППФ – теореми. Множина аксіом називається незалежною, якщо ні одну з них не можна, вивести із сукупності інших. Часто для спрощення доказу теорем у систему аксіом включають і залежні.

Безпосередня виводимість F з Fi,F2,...,Fn записується у вигляді ------------- . Над рисою записуються передбачувані істинними посилки, під рисою – висновок). Факт виводимості позначається Fi,F2,...,Fn \- F. Мітка d служить для посилань на правило.

У формальних системах логічного типу в множину аксіом завжди входять логічні, використання яких поряд зі специфічними для даної теорії правилами виведення дозволяє формалізувати процес доказу.

Логічне вирахування будемо називати несуперечливим, якщо в ньому не виведені одночасно F і F . У супе­речливих вирахуваннях виведена будь-яка формула. Остання обставину можна використати для доказу несуперечності вирахування: досить показати існування в ньому невиведеної формули.

11. Процедура резолюції

Доказ або спростування формули називається логічним виведенням. Передбачається, що в процесі виведен­ня використовуються лише раніше придбані формалізовані знання, а не нові експерименти й спостереження.

У сучасних системах автоматизації логічного виведення широко використається метод резолюцій. У проце­дурі резолюцій замість заданої формули F, передбачуваної тотожно істинною, розглядають її заперечення -iF і на­магаються довести його суперечливість. Це власне кажучи "доказ від противного". У його основі лежить операція виключення з різних пропозицій висловлень-резольвент, якщо ці висловлення в одних пропозиціях заперечують­ся, а в інших - ні. Необхідна суперечливість встановлюється як одночасна справедливість двох взаємовиключних висловлень. Якщо процес виведення резольвент обірветься, не привівши до протиріччя, то вихідна теорема невір­на. Достоїнством методу резолюцій є можливість виявлення протиріччя набагато раніше, ніж буде виконаний пов­ний перебір можливостей. Розроблено багато евристичних поліпшень спрямованості й тим самим - швидкодії ме­тоду.

Спочатку запишемо відомі істинні факти у вигляді логічного добутку диз'юнктивних форм:

  1. BvA

  2. CvB

  3. С

Допустимо, що ми хочемо довести А. Щоб це зробити, доповнимо заданий набір запереченням А:

  1. BvA

  2. CvB

  3. C

  4. A

Виключимо тепер знову введене речення і його заперечення в іншому реченні. Цей процес називається ре­золюцією (може бути, тому, що резолюції найчастіше негативні??). Наприклад, ми можемо виключити А й А в

першому, залишивши в них без зміни сукупність інших висловлень (таку сукупність називають резольвентою). У результаті залишаються

  1. В

  2. CvB

  3. С

Тепер виключимо В в першому реченні й В ­– у другому:

  1. С

  2. С

Крім обох залишившихся речень, одержуємо порожнє речення, що означає істинність А. Правила виведення представляються як В D Е -> А (хорновські диз'юнкти).

Вибір пари речень, що зіставляються при виборі чергової резольвенти, реалізується в ієрархічно організова­ному просторі станів - дереві І/АБО на основі стратегії "углиб, починаючи ліворуч". Задана мета Р зіставляється з першим реченням, що має Р у якості висновку. Потім доводиться перший компонент відповідного диз'юнкта, і т.д.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]