Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Mizhnarodna_ekonomika_kniga.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
11.6 Mб
Скачать

22.5. Проблеми формування стратегії економічного розвитку в Україні

Проблеми цілей і пріоритетів. Пріоритети євроінтеграційної стратегії України – дотримання стратегічного балансу між західноєвропейським вектором (Європейський Союз) та іншими важливими векторами зовнішньоекономічного розвитку (США – ЄС – Російська Федерація, а в майбутньому Китай, Японія).

Проблеми, що перешкоджають набуття Україною повноправного членства в ЄС: 1) цивілізаційні (українське та західноєвропейське суспільства знаходяться в різних стадіях циклів цивілізаційного розвитку); 2) трансформаційні (відсутність корекції в стратегії розвитку ЄС у напрямі орієнтації на загальноєвропейську, а не західноєвропейську модель стосунків між країнами); 3) моделювання (стратегія розвитку стосунків України з ЄС має враховувати модель майбутнього, а не нинішнього ЄС).

Проблеми засобів досягнення стратегічних цілей пов’язані з дотримання умов культурно-етнічної, економічної "сумісності": 1) близькість рівнів розвитку та інтернаціоналізації економіки країн-партнерів; 2) наявність високорозвинених економічних зв'язків між суб'єктами економічної діяльності країн, що інтегруються.

Перешкоди засобів досягнення євроінтграційних цілей:

1) Україна значно відстає від середнього рівня ЄС за показниками ВВП на душу населення, рівня експорту на душу населення, прямих іноземних інвестицій на душу населення;

2) нездатність багатьох українських підприємств витримати конкурентний тиск єдиного європейського економічного простору;

3) значне розходження за рівнем соціальних стандартів між Україною та ЄС (наприклад, рівень розвитку людського потенціалу);

4) недостатнє співробітництво України у високотехнологічних галузях: недостатній потенціал виходу на західноєвропейські ринки високотехнологічних виробів та входження у відповідні системи міжнародної кооперації, що сформовані або формуються в ЄС;

5) недостатня сумісність України з ЄС за інституціональними ознаками, особливо в таких сферах, як: судова система, суспільна інформованість, статистика. соціальний захист, регіональне співробітництво, охорона довкілля, охорона здоров'я, правосуддя, державні закупівлі тощо.

Проблеми способів поєднання засобів досягнення стратегічних цілей пов'язані з формуванням еволюційного, поступового характеру входження України до ЄС.

Перспективи проникнення України в економічний простір Європейського Союзу залежать від: 1) завершення процесу закріплення базових ринкових перетворень в Україні і становлення розвинених ринкових інституцій; 2) відмови від структурної політики підтримки розвитку застарілих базових галузей економіки; 3) істотного розвитку механізмів комерціалізації існуючого в Україні інтелектуального потенціалу.

Основи прискорення євроінтеграції: 1) економічні /розвиток галузей: аерокосмічної, виробництва нових матеріалів, фармацевтичної, електронної, електротехнічної/; 2) політичні /пріоритетність науково-технічної, інноваційної, освітньої та інформаційної політики держави/; 3) фінансові /механізм цільового фінансування адаптації України до міжнародних стандартів має охоплювати усі рівні бюджетного процесу, позабюджетні фонди, а також залучення коштів вітчизняних підприємств/.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]