Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Mizhnarodna_ekonomika_kniga.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
11.6 Mб
Скачать

Поняття:

а) євровалюта; валюта; б) неконвертована валюта; в) паритет купівельної спроможності валют; г) вільно конвертована валюта; д) валютний курс; е) валютна політика; ж) частково конвертована валюта; з) резервна валюта; і) курс-форвард; к) котирування валют; курс-своп; л) конвертованість валюти; м) валютна інтервенція; н) курс- спот.

Вправа 2. Знайдіть єдину правильну відповідь.

1. Пряме котирування валюти полягає в тому, що: а) валютний курс відображає ціну одиниці національної валюти в іноземній; б) валютний курс відображає ціну одиниці іноземної валюти в національній валюті; в) валютний курс прямо пропорційно залежить від зростання експорту; г) валютний курс прямо пропорційно залежить від зростання імпорту.

2. Конвертованість валюти – це: а) ціна валюти однієї країни, виражена в грошових одиницях іншої країни; б) здатність валюти даної країни вільно обмінюватись на валюти інших країн за діючим курсом; в) наявність валюти даної країни в іноземних банках; г) наявність іноземної валюти в банках інших країн.

3. Колективна (наднаціональна) валюта – це: а) самостійна єдина валюта у межах інтеграційного утворення (євро в межах Європейського валютного союзу); б) конвертована валюта будь-якої країни, яка переведена на рахунки іноземних банків та використовується ними для операцій у всіх країнах, включаючи країну емітента цієї валюти ; в) умовна розрахункова одиниця, яка не має матеріальної форми і власної вартісної основи, функціонує на основі міждержавних угод і не підпорядкована законодавству жодної держави окремо; г) грошові знаки іноземних держав, а також кредитні і платіжні документи, виражені в іноземних грошових одиницях.

4. Номінальний валютний курс визначається як: а) пропорція обміну валют двох країн (групи країн); б) співвідношення між рівнями купівельної спроможності валют, які співставляються; в) національний валютний курс, помножений на відношення рівня іноземних цін до рівня внутрішніх цін;

5.Плаваючі курси змінюються: а) на основі міждержавних угод ; б) центральним банком під впливом стану платіжного балансу, рівня інфляції, валютних резервів; в) по відношенню до однієї валюти або групи валют; г) залежно від попиту і пропозиції на валютному ринку.

6.Валютна політика – це: а) цілеспрямований комплекс заходів з метою корекції курсу національної валюти; б) діяльність держави та уповноважених нею органів щодо регламентації валютних відносин економічних суб’єктів та їх діяльності на валютному ринку; в) разові цільові операції центрального банку (та інших офіційних фінансових інститутів) по купівлі – продажу крупних партій іноземної валюти для зміни динаміки курсу національної валюти; г) політика, спрямована на зниження обмінного курсу.

7. Дисконтна (облікова) політика полягає: а) у цілеспрямованому підвищенні чи зниженні центральним банком облікової ставки та відповідній зміні ставки депозитного та позичкового процента; б) у зміні грошової маси шляхом відповідних змін обсягу та структури офіційних валютних резервів; в) у підтримці обмінного курсу національної валюти у межах встановлених лімітів можливих коливань; г) у поєднанні валютної інтервенції на зовнішніх ринках із рівними за величиною та протилежними за напрямком операціями ЦБ на внутрішньому відкритому ринку цінних паперів.

Вправа 3. Визначте, яке з положень правильне, а яке помилкове.

1. Колективна (наднаціональна) валюта не має кінцевого кредитора (банківської установи, яка зобов’язується підтримувати курс у певних межах за допомогою валютних інтервенцій).

2. СДР - Спеціальні права запозичення (англ. special drawing rights) - міжнародні платіжні і резервні засоби, що випускаються Європейським центральним банком і використовуються як розрахункова одиниця Європейського валютного союзу.

3. Валюта слугує мірою вартості, цінності національних грошових одиниць.

4. Підвищення облікової ставки за кредитами комерційним банкам веде до підвищення курсу національної грошової одиниці.

5. Конвертованість валюти – це можливість купівлі-продажу іноземної валюти в обмін на національну (і навпаки) всередині країни.

6. Девальвація – це курсова політика, спрямована на підвищення курсу національної валюти.

7. Міжнародна валютна ліквідність – це здатність окремої країни, групи країн здійснювати платежі за власними зовнішніми зобов’язаннями загальновизнаними платіжними засобами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]