Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Mizhnarodna_ekonomika_kniga.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
11.6 Mб
Скачать

Основні терміни і поняття

Геополітичні зміни ХХ ст., тенденції ринкових трансформацій в Україні, перешкоди та потенційні можливості євроінтеграції України, умови ринкових трансформацій України, їх позитивні та негативні наслідки, нівелювання негативів через конкурентні переваги та структурну перебудову, Вашингтонський консенсус, пост-Вашингтонський консенсус, основні етапи євроінтеграції, ЦЄІ, ЧЕС, ГУАМ, позитивні наслідки від реалізації регіональних проектів, проблеми цілепокладання стратегії, проблеми засобів досягнення стратегічних цілей, проблеми способів поєднання засобів досягнення стратегічних цілей.

Контрольні та дискусійні питання

1. Чим визначені геостратегічні трансформації в Україні?

2. Охарактеризуйте критерії ринкових трансформацій в Україні.

3. Який механізм регулювання властивий стратегії економічного розвитку України?

4. Проаналізуйте результати реформ, що відповідають "Вашингтонському консенсусу".

5. Обґрунтуйте причини відмови України від деяких реформ, запропонованих МВФ.

6. З якими європейськими організаціями співпрацює Україна?

7. Чим забезпечується сприятливий інвестиційний клімат у процесі євроінтеграції України?

8. Який ефект може отримати Україна від регіонального співробітництва з ЄС?

Вправи

Вправа 1. Для кожного положення, наведеного нижче, знайдіть відповідне йому поняття.

1. Формуванню та розширенню експортного потенціалу пріоритетних галузей, наближенню вітчизняного виробника до світового рівня, поглибленню участі у міжнародному поділі праці сприяє…

2. Збереження власної ідентичності та державного суверенітету, підвищення рівня конкурентоспроможності, економічної безпеки та суспільного добробуту – це…

3. Через Берлін, Дрезден, Вроцлав, Львів, Київ пролягає…

4. Країни Австрія, Албанія, Білорусь, Болгарія, Боснія та Герцеговина, Італія, Македонія, Польща, Словацька Республіка, Словенія, Румунія, Угорщина, Україна, Хорватія, Чеська республіка утворюють об'єднання…

5. Країни Азербайджан, Грузія, Молдова, Україна утворюють об'єднання...

6. Термін, що характеризує рекомендації МВФ для країн, які бажають реформувати свої економіки…

Поняття:

а) Вашингтонський консенсус;

б) ГУАМ;

в) ЦЄІ;

г) міжнародний транспортний коридор № 3;

д) напрям регулювання відкритості економіки;

е) структурна перебудова;

Вправа 2. Знайдіть єдину правильну відповідь.

1. ЦЄІ не підтримує такі групи проектів, як: а) інвестиційні; б) організаційні; в) освітні; г) культурні.

2. Системна інтеграція у європейське господарство з посиленням міжнародної конкурентоспроможності – це: а) стратегічний напрямок євроінтеграції; б) рекомендація "Вашингтонського консенсусу"; в) позитиви участі України у регіональних європейських проектах; г) ціль стратегії економічного розвитку України; д) вірна відповідь відсутня.

3. Залучення іноземних інвестицій для прискореного соціально-економічного розвитку окремих регіонів – це: а) стратегічний напрямок євроінтеграції; б) рекомендація "Вашингтонського консенсусу"; в) позитиви участі України у регіональних європейських проектах; г) ціль стратегії економічного розвитку України; д) вірна відповідь відсутня.

4. Вигідне географічне положення – це: а) стратегічний напрямок євроінтеграції; б) потенційна можливість інтеграції України у світове господарство; в) позитиви участі України у регіональних європейських проектах; г) конкурентна перевага; д) вірна відповідь відсутня.

5. Для України авіакосмічна промисловість, суднобудування, космічні послуги з виведення об’єктів на навколоземну орбіту – це: а) стратегічний напрямок євроінтеграції; б) потенційна можливість інтеграції України у світове господарство; в) позитиви участі України у регіональних європейських проектах; г) конкурентна перевага; д) вірна відповідь відсутня.

Вправа 3. Визначте, яке з положень є правильним, а яке помилковим.

1. Реалізація реформ на основі "Вашингтонського консенсусу" відповідає економічним інтересам США.

2. У виграші від реформ за "Вашингтонським консенсусом" були банки розвинених країн.

3. МВФ реалізує ідеї "Вашингтонського консенсусу".

4. Всі європейські країни реформували свою економіку відповідно "Вашингтонського консенсусу".

5. ЄС інвестиційно та організаційно сприяє ринковій трансформації економіки України.

6. ЄБРР фінансує групи проектів ЦЄІ.

7. Єврорегіон "Нижній Дунай" знаходиться у західному регіоні України.

8. Курортно-рекреаційні СЕЗ знаходяться на півдні України.

11 Власні методи міжнародної економіки знаходяться у стадії становлення.

2 Більш насичений колір відповідає найменшому рівні демократії.

3 Число в дужках у стовпчику "Рейтинг" означає зміну порівняно з попереднім рапортом.

4 У разі, якщо його суб’єктами є міждержавні та наддержавні інституції.

5 Втеча капіталу — це легальне чи нелегальне переведення капіталу в країни з більш сприятливим інвестиційним кліматом для уникнення ви­сокого оподаткування, негативних наслідків інфляції, ризи­ку експропріації та ін.

6 Віртуалізація міжнародного фінансового ринку поглиблюється у міру збільшення нематеріальних "невидимих" активів (торгові марки, права інтелектуальної власності тощо) провідних ТНК.

7 У 2005 р. особливий сприятливий податково-правовий режим по відношенню до іноземних інвесторів мали 123 країни світу.

8 Дані наводяться наростаючим підсумком з початку інвестування. Перелік країн визначено, виходячи з найбільших обсягів інвестицій, що здійснені в економіку України та внесені в економіку інших країн світу за даними на 1 січня кожного року (Див.: http://www.ukrstat.gov.ua/).

9 За оцінками експертів Світового Банку (2005 р.), у довгостроковій перспективі в країнах з більш високим ступенем капіталізації фінансового ринку (в відсотках до ВВП) темпи економічного зростання за інших рівних умов в середньому є вищими на 0,5 -1%. Див.: Дворецкая Е.А. Эффективный рынок капиталов и экономический рост// http://www.pdf4.ru/text8123/UNPAN028513.html.

10 У країнах з розвинутими фондовими ринками для того, щоб біржа прийняла акції для торгу, корпорація повинна мати не менше п’ятирічного стажу бездоганної роботи і продавати через біржу не менше 25% своїх акцій. Позасписковий біржовий ринок обслуговує компанії, які не потрапили на повну біржу і вимоги до них простіші: трирічний стаж бездоганної роботи і продаж на біржі не менше 10% своїх акцій.

11 Докладно про зазначені форми кредитування та їх поетапні схеми див.: Козик В.В., Панкова Л.А., Крап’як Я.С. та ін. Зовнішньоекономічні операції та контракти: Навч. посіб. – 2-ге вид., перероб. і доп. - К.: ЦНЛ, 2004. – С. 248 - 274.

12 Одним із різновидів товарного кредиту є лізинг.

13 Акцепт (від лат. acceptus - прийнятний) – безумовна згода на прийняття на себе певних зобов’язань, наприклад, здійснення певної банківської операції.

14 http://bank.gov.ua/Macro/index.htm

15 Линдерт П. Экономика мирохозяйственных связей. – М.: Прогресс, 1992.- С.427 – 443.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]