Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Programa_ta_navchalno-metodichne_zabezpechennya...doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
896.51 Кб
Скачать

Тема 1. Основні риси та функції сучасного вчителя початкових класів

Виникнення та розвиток педагогічної професії. Особистість вчителя. Основні риси сучасного вчителя початкових класів. Професіограма вчителя. Професійна компетентність сучасного вчителя. Професійно-педагогічний імідж у структурі професійної компетентності вчителя. Функції педагога. Професійно-педагогічна спрямованість особистості вчителя, творчий характер його діяльності, шляхи оволодіння педагогічною майстерністю. Підвищення вимог до особистості вчителя в сучасних умовах. Особистісно-орієнтований підхід до дітей.

Тема 2. Культура педагогічного спілкування

Сутність людського спілкування. Спілкування в життєдіяльності і вихованні школяра. Педагогічне спілкування, його місце у професійній діяльності вчителя. Вимоги до педагогічної комунікації, особливості педагогічного спілкування, стилі та види спілкування. Вербальна, невербальна, комп'ютерна комунікація вчителя відповідно до вимог сучасного інформаційного суспільства. Вимоги до педагогічної комунікації в початковій школі. Комунікабельність у структурі професійної компетентності педагога. Індивідуальний стиль педагогічного спілкування. Вплив стиля спілкування на психологічну атмосферу в класі.

Тема 3. Педагогічний досвід і творчість вчителя

Педагогічна творчість, її ознаки. Сфери прояву педагогічної творчості. Приклади творчості вчителя. Наука та мистецтво в педагогічній праці вчителя. Творчий характер діяльності вчителя. Творчість вчителя у розв’язуванні психолого-педагогічних задач. Робота вчителя з вивчення і удосконалення педагогічного досвіду. Шлях до оволодіння педагогічною майстерністю. Підвищення вимог до особистості вчителя в сучасних умовах. Педагоги-новатори як майстри своєї справи. Роль кращих зразків педагогічної діяльності у професійному становленні молодих вчителів. Спостереження за діяльністю вчителя в ході педагогічної практики як засіб вивчення педагогічної творчості вчителів. Використання педагогічних технологій як творчість вчителя початкових класів.

Тема 4. Особливості навчання у педагогічному внз

Зміст та організація навчально-виховного процесу у вищій школі. Історія факультету початкового навчання та університету. Правила та обов’язки студентів. Правила внутрішнього розпорядку у ВНЗ. Організація студентського самоврядування у вищому навчальному закладі. Студентська група – центр навчально-виховної роботи. Основні форми організації навчання у вищому педагогічному заклад освіти (лекції, практичні заняття, самостійна робота студента, різні виді практики). Дипломні та курсові проекти. Самостійна робота студента та її види (підготовка до слухання лекцій, обробка лекцій, підготовка до семінарів, практичних, консультацій, заліків, екзаменів). Творча робота студентів.

Тема 5. Самостійна і наукова робота студента. Самовиховання як засіб професійної підготовки майбутнього вчителя

Наукова робота як складова самостійної роботи. Культура навчальної праці студентівмайбутніх вчителів. Працездатність та умови її збереження. Режим дня, праці та відпочинку. Тайм-менеджмент (технологія управління власним часом). Пам’ять та її значення у професійній діяльності вчителя. Мнемотехніка. Раціональний взаємозв’язок аудиторної і самостійної роботи студентів. Всебічний розвиток як засіб професійної підготовки особистості та самовиховання. Професійне вигорання та його профілактика. Поняття професійного самовиховання. Роль професійного самовиховання у формуванні особистості вчителя. Самопізнання. Самооцінка. Професійний ідеал. Самозобов’язання. Самоконтроль. Самозвіт. Засоби самостимулювання. Самопереконання. Аутотренінг. Емпатія. Самовиховання інтелекту, почуття волі. Самоосвіта. Активність як головна умова успішності у навчанні та у житті.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]