Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІУ ІІ модуль.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
129.06 Кб
Скачать

10 Третій Універсал уцр.

У вересні 1917р. з ініціативи УЦР у Києві зібрався з’їзд народів Росії. Його рішення вимагали федеративного переустрою Росії. Діяти більш рішуче УЦР не наважувалася, відкладаючи на невизначене майбутнє вирішення життєво важливих питань про автономію, про українізацію армії, про землю.

Між тим 25 жовтня 1917 р. у Петрограді більшовики повалили Тимчасовий уряд, проголосили радянську владу і сформували власний уряд - Раднарком. Далі вони спробували захопити владу в Києві і на Україні. Однак УЦР знайшла сили для придушення більшовицького виступу і 7 листопада 1917 р. УЦР ухвалила свій ІІІ Універсал. Його основні положення:

  • Утворення Української Народної Республіки (УНР) у складі федеративної Росії;

  • Визначення території УНР тими землями, де українці складають більшість населення;

  • Скасування приватної власності на землю;

  • Введення восьмигодинного робочого дня;

Таким чином ІІІ Універсал передбачав створення Української держави , а також позначав шляхи демократичної перебудови суспільства.

11 Більшовицько - українська війна.

4 грудня 1917р. більшовицький Раднарком надіслав ультиматум, в якому відмовлявся визнати УЦР виразником волі трудящих і вимагав сприяння своїм військовим формуванням на території України. Перший всеукраїнський з’їзд Рад, що зібрався у Києві, домагання Раднаркому відкинув. Тоді українські більшовики скликали альтернативний з’їзд Рад у Харкові і проголосили там радянську владу. Скориставшись з цих подій, російські більшовицькі війська розгорнули наступ на Лівобережну Україну. Армія УНР через брак сил спинити більшовиків не могла. 9 січня 1918 р, коли більшовики вже націлювалися на Київ, УЦР ухвалила Четвертий Універсал. Його положення:

  • Проголошення незалежності;

  • Початок мирних переговорів з країнами Четверного союзу;

  • Передача землі селянам без викупу;

16 січня 1918 р. поблизу залізничної станції Крути 500 студентів – добровольців здійснили героїчну, але безнадійну спробу зірвати більшовицький наступ на Київ.

Отже більшовицько – українська війна завершилася перемогою більшовиків, а УЦР почала боротьбу за незалежність.

12 Брестський мирний договір.

УЦР, зазнавши поразки у збройному зіткненні з більшовиками, спробувала взяти реванш на дипломатичному фронті. 27 січня 1918 р. її делегація підписала Брестський договір з країнами Четверного союзу. Його умови:

  • Примирення УНР і Четверного союзу;

  • Допомога Четверного союзу у збройній боротьбі з більшовиками;

  • Постачання українського продовольства країнам Четверного союзу, зокрема: 60 мільйонів пудів хліба, 3 мільйони пудів цукру ;

Після цього німецько - австрійські війська витіснили більшовиків з України. Центральна Рада повернулася до Києва. Однак вона не спромоглася сформувати дієздатну вертикаль влади, навести належний порядок і забезпечити вивезення продовольства. Відтак німецьке військове командування втратило до неї довіру і почало діяти на українських землях як окупаційна влада.

Отже утворити повноцінну життєздатну державу Центральній Раді так і не вдалося.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]