Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1293661808_filosofia_2010.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
230.4 Кб
Скачать

8.Філософські погляди Аристотеля.

а) Арист критикує теорію ідей Платона, заперечуючи самостійне існув-я загальних понять-ідей. він вважає, що неможливо, щоб сутності речей існув окремо од самих речей. згідно А: реальними є тільки самі речі. тільки матеріальн світ існує, а окремих від нього ідей немає.

б) А розробив вчення про 4 першопричини всього існуючого: Існування будь-якого предмета він вважав неможливим без матерії, з якого він може бути зроблений, але сама по собі матерія не є предметом і щоб стати ним, вона повинна бути з'єднана з формою, що визначає якісну визначеність речі; крім фо­рми необхідний також активний діяльний початок. Його А називає дію­чою, або інструментальною причиною. І повинна бути 4-а причина—ціль, заради досягнення якої створюється річ.

На думку А кожна річ є єдністю матерії та форми, а про­тилежність їх не є абсолютною.

Матерія є по­дільною, пасивною, позбавленою будь-якої єдності та визначеності; фор­ма, навпаки, активна, неподільна, єдина, характеризується чіткою визна­ченістю.

9.Філософія пізньоантичного періоду

а) Пізньоантичн ф-ія була орієнтована на захист окремого індивіда в умовах руйнування античного полісу. Вона поставала індивідуалістичною, суб’єктивно забарвленою. Елліністичну філософію хар-зують такі головні філософські школи: епікуреїзм, стоїцизм, скептицизм.

б) Епікуреїзм. Головне у вченні Е - етика поведінки як спосіб досягнення щастя. Але говорячи про щастя Е має на увазі окремого індивіда, а не суспільство він вважав, що суспільн союз не є вищою метою, а тільки засобом для досягн благополуччя індивіда. Епікурейська етика гедоністична!! - саме задоволенню Е надавав значення мети життя. Але не чуттєве задовол, а істинна душевна рівновага, коли людина зберігає свободу від пристрастей(радошей і скорботи).Щастя-це стан духовн стабільності, який може виробити в собі лише мудрець, здатний перебороти страх перед богами і смертю.

10.Філософія Середньовіччя:

а) В період С-чя- з 5 по 15ст- домінув християнськ релігії і всевладдя церкви. Філософія була позбавл статусу самостійної області знання і опинилась в положенні „служниця богослов’я” .Виділяють 2 осн періоди: період патристики та схоластики.

Патристика-період розробки вчень батьків церкви, які формували християнськ догмати на осн тлумачення Священного писання.(Ориген,Аврелій Августин,Г.Богослов,Нісський,Іоан Домаскін)

В епоху схоластики осн завд ф-ії стає обгрунтуванння і доведення церковних догматів, надання їм ясності.(Абеляр,Тома Аквінський,Іоан Дунс Скот)

б) Середньовічн ф-ія вищою реальністю вважала не природу, а духовне начало - Бога. Ф-ія розглядалась як пошук шляхів доказу істин віри. Ідея творіння: Бог створив природу і людину із нічого. Ідея одкровення: Бог відкриває себе людині через священ тексти. Значне місце в сер-ій ф-ії належ християнськ антропології та етиці. Людина вважаеється не тільки створена Богом, а і подібн до нього(божественне й тілесне начало в людині)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]